Ο πληθυσμός των γιγάντιων Panda που ζουν σε άγρια κατάσταση στην Κίνα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 17% σε δέκα χρόνια χάρη σε μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, αναφέρει ο κινεζικός Τύπος, επικαλούμενος μια επίσημη μελέτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή που πραγματοποιήθηκε από την Αρχή Διαχείρισης των Δασών, 1.864 γιγάντια panda ζούσαν σε άγρια κατάσταση το 2013 στην Κίνα, δηλαδή 268 περισσότερα από ότι ήταν την περασμένη δεκαετία. Η προηγούμενη μελέτη της Αρχής Διαχείρισης των Δασών χρονολογούνταν από το 2003 και η τελευταία υπογραμμίζει πως οι προσπάθειες για την προστασία των panda που εφαρμόσθηκαν έκτοτε εξηγούν την αύξηση του αριθμού τους.
Παράλληλα το οικοσύστημά τους αυξήθηκε επίσης κατά 11,8%, φθάνοντας τα 25,8 εκατ. στρέμματα.
Σε φυσική κατάσταση, τα panda ζουν κυρίως στα βουνά της νοτιοδυτικής Κίνας. Μεγάλο θηλαστικό, η γενετική κληρονομιά του οποίου είναι συγγενής μ' αυτή της αρκούδας, το panda τρέφεται αποκλειστικά με μπαμπού. Έχει βάρος περίπου 100 κιλά κατά μέσο όρο και φθάνει το 1,80 μ.. Η ιδιαιτερότητά του είναι πως διαθέτει έξι δάχτυλα.
Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), το οποίο χρησιμοποιεί το πάντα ως έμβλημά του, χαιρέτισε την αύξηση αυτή.
Ο ρυθμός αναπαραγωγής των ζώων αυτών είναι πολύ χαμηλός, ενώ η συρρίκνωση του οικοσυστήματός τους αντιπροσώπευε επίσης μια απειλή.
Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου
Πηγή: ΑΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 09:00
https://news.rik.cy/el/article/2015/3/1/auxanontai-ta-gigantia-panda-4482054/