Αγώνας για ένα κόσμο χωρίς καπνό και τσιγάρο

Διεθνής ομάδα επιστημόνων και ειδικών σε θέματα υγείας, με σειρά άρθρων στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ζητά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ηγηθεί μιας παγκόσμιας προσπάθειας, ώστε ο πλανήτης να απαλλαγεί από τις πωλήσεις και την κατανάλωση τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού έως το 2040.

Η παρέμβαση συμπίπτει με την έναρξη της παγκόσμιας συνδιάσκεψης «Καπνός ή Υγεία» στο Αμπού Ντάμπι, την μεγαλύτερη διεθνή σύναξη σε θέματα ελέγχου του καπνίσματος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να πεθάνουν έως το τέλος του 21ου αιώνα αν δεν επιταχυνθούν οι διεθνείς προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνίσματος. Πάνω από 80% των θανάτων αναμένονται να επισυμβούν σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Ο Νεοζηλανδός καθηγητής Ρόμπερτ Μπιγκλχόουλ του Πανεπιστημίου του Όκλαντ τόνισε ότι έφθασε ο καιρός να αναγνωρίσει ο κόσμος ότι δεν μπορεί πια να γίνεται αποδεκτή η ζημιά από τη βιομηχανία καπνού και να εργαστεί για ένα πλανήτη ελεύθερο ουσιαστικά τόσο από τη νόμιμη, όσο και από την παράνομη πώληση προϊόντων καπνού.

Ένας κόσμος όπου ο καπνός θα είναι αόρατος είναι εφικτός σε λιγότερες από τρεις δεκαετίες από σήμερα, τόνισε προσθέτοντας όμως, ότι αυτό θα συμβεί μόνο αν υπάρξει πλήρης δέσμευση εκ μέρους των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και της κοινωνίας των πολιτών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δυστυχώς, μία δεκαετία μετά την υπογραφή, ορόσημο της συμφωνίας, πλαισίου του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, μόνο το 15% του πληθυσμού της Γης έχει επαρκή πρόσβαση σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος.

Επιπλέον, ούτε το 10% των κατοίκων του πλανήτη δεν ζουν σε χώρες με υψηλή φορολογία στα προϊόντα καπνού (το αυξημένο κόστος των τσιγάρων και των σχετικών προϊόντων θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς φραγμούς για τον περιορισμό της κατανάλωσής τους).

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι ενώ έως τώρα έχει δοθεί έμφαση στον περιορισμό της ζήτησης και κατανάλωσης καπνού, ήλθε η ώρα να εστιαστεί η προσπάθεια και στον περιορισμό της προσφοράς, η οποία ελέγχεται από μόνο τέσσερις πολυεθνικές εταιρείες και μια κρατική κινεζική εταιρεία. Αυστηρότεροι κανονισμοί και καλύτερος έλεγχος της συμπεριφοράς των εταιρειών αυτών, σημειώνουν, είναι το ζητούμενο.

Οι εταιρείες καπνικών προϊόντων στην προσπάθεια εξεύρεσης νέων «πελατών» στρέφουν τώρα τις διαφημιστικές καμπάνιες τους προς τις γυναίκες και τους νέους.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Υπέκυψε στα τραύματα του ο οδηγός του σκυβαλοφόρου που ανατράπηκε παρά τη Μονή
06:46
Προειδοποιήσεις Ιορδανίας προς Ιράν-Ισραήλ
06:40
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
06:15
Πρόεδρος Ιράν: Σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ θα ακολουθήσει ισχυρότερη απάντηση
06:01
Πρεμιέρα σήμερα για τις 3 κυπριακές ομάδες στην League Phase του Conference League
05:56
Βέλγιο: Απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων σε όλα τα σχολεία από τη νέα χρονιά
05:52
Όχι Μπάιντεν σε επίθεση του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν
05:48
Σύντομα η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν
05:41
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ουδείς αμφισβητεί τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό
05:37
Στις 15 Οκτωβρίου η τριμερής Γκουτέρες-Χριστοδουλίδη-Τατάρ
05:34
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
05:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.