Προσοχή, η υγεία μας απειλείται

«Καταιγίδες» σκόνης, προϊόντα χλωρίωσης αλλά και οι καισαρικές τομές, επηρεάζουν τη δημόσια υγεία σύμφωνα με έρευνες.

Άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα για τη δημόσια υγεία παρουσιάστηκαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της 1ης Ημερίδας Δημόσιας Υγείας, η οποία διοργανώνεται από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Harvard.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα αφορούν την επίδραση από τις «καταιγίδες» σκόνης στην ποιότητα του αέρα και στην ανθρώπινη υγεία, το ρόλο του τοκετού με καισαρική και της ανεπάρκειας της βιταμίνης Δ σε παιδιά στην Κύπρο με άσθμα και αλλεργίες, στη γενική επίδραση των καθαριστικών που περιέχουν χλωρίνη στην υγεία καθώς και τη γενετική προδιάθεση κατανάλωσης αλκοόλ στην Κύπρο.

Η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού είπε πως η τριμερής συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, του ΤΕΠΑΚ και του Harvard School of Public Health που είχε διάρκεια 5 έτη και έληξε τον Σεπτέμβριο του 2014, ήταν απόλυτα θετική και συνεπώς υποβλήθηκε αίτηση στο Υπουργείο Παιδείας για ανανέωση αυτής της συμφωνίας για άλλα 4 χρόνια.

Στις «καταιγίδες» σκόνης της ερήμου αναφέρθηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard Πέτρος Κουτράκης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο συχνό στην Κύπρο το οποίο επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία καθώς τα σωματίδια σκόνης μεταφέρουν παθογόνα βακτήρια και αναμειγνύονται από εκπομπές αερίων από βιομηχανίες και αστικά κέντρα, από το Κάιρο, τη Συρία και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.

Η Κύπρος, είπε, είναι η χώρα με την περισσότερη σκόνη στην ατμόσφαιρα από τις χώρες της Μεσογείου με γύρω στα 7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι μελέτες έχουν αναδείξει τις επιβλαβείς επιδράσεις των “καταιγίδων” σκόνης στην καρδιαγγειακή θνητότητα και την αναπνευστική νοσηρότητα, ενώ σύμφωνα με στοιχεία, κατά τις ημέρες που υπάρχει σκόνη στην ατμόσφαιρα στις επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων υπάρχει μια αύξηση κατά 5-10%, η οποία οφείλεται σε έξαρση των περιστατικών άσθματος.

Ο κύριος Κουτράκης ανέφερε ότι από την παρατήρηση και καταγραφή του φαινομένου από το 1993 μέχρι το 2008, προκύπτει πως υπάρχει μια σταθερή αύξηση της συχνότητας των επεισοδίων σκόνης, προσθέτοντας πως το φαινόμενο επηρεάζεται αρνητικά από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Γιάλλουρος μίλησε για το ρόλο της καισαρικής αλλά και την ανεπάρκεια της βιταμίνης Δ. Όπως είπε, στη μελέτη διερευνήθηκε σε 2216 παιδιά η σχέση του τρόπου του τοκετού με την εμφάνιση άσθματος και αλλεργικής ευαισθητοποίησης στα παιδιά. Η διαπίστωση ήταν πως τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή, σε σύγκριση με αυτά που γεννήθηκαν φυσιολογικά, παρουσίαζαν 1.36 φορές συχνότερο σφύριγμα στην αναπνοή, κατά 1.41 φορές συχνότερη διάγνωση άσθματος, και κατά 1.67 φορές μεγαλύτερη συχνότητα αλλεργικής ευαισθητοποίησης.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε οι πιθανότητες για αλλεργική ευαισθητοποίηση αυξάνονται κατά 2.5 φορές σε παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική και έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργικών παθήσεων.

Όσον αφορά την ανεπάρκεια της βιταμίνης Δ στους έφηβους στην Κύπρο, ο κ. Γιάλλουρος είπε πως είναι πολύ συχνή, ιδιαίτερα ανάμεσα στα κορίτσια, στα παχύσαρκα ή λιποβαρή άτομα και σε αυτά που έχουν σκούρο δέρμα και μειωμένη έκθεση στον ήλιο κατά το Χειμώνα.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρής μίλησε για την επίδραση οικιακών καθαριστικών στη συγκέντρωση χλωρίωσης στα ούρα. Μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών της ανθρώπινης βιοπαρακολούθησης, μελετήθηκε η ανθρώπινη έκθεση σε παραπροϊόντα απολύμανσης (χλωρίωσης) στην Κύπρο που έχουν ενοχοποιηθεί για αυξημένα ποσοστά καρκίνου της ουροδόχου κύστης, και πιθανόν του παχέος εντέρου.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δραστηριότητες ρουτίνας καθαρισμού των σπιτιών οδήγησαν σε σημαντική απορρόφηση τοξικών παραπροϊόντων χλωρίωσης για αυτούς που συμμετείχαν ενεργά στην καθαριότητα. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι συνήθεις δραστηριότητες καθαρισμού με παραπροϊόντων χλωρίωσης οδηγούν, εκτός από την αύξηση της έκθεσης των ενήλικων, και στην έκθεση των παιδιών μέσω παθητικής έκθεσης. Γι αυτό, όπως είπε, συμβουλεύονται τα παιδιά να μην είναι παρόντα σε περιπτώσεις καθαρισμού με παραπροϊόντα χλωρίωσης, να γίνεται επαρκής αερισμός του χώρου, οι ενήλικες να φοράνε γάντια, ενώ θα ήταν προτιμότερη η χρησιμοποίηση εναλλακτικών προϊόντων καθαρισμού.

Η Δρ. Αντρη Παναγιώτου, αναφέρθηκε στη γενετική προδιάθεση από την κατανάλωση αλκοόλ στην Κύπρο. Όπως είπε, άτομα που φέρουν ένα συγκεκριμένο αλληλόμορφο του γονιδίου τείνουν να μεταβολίζουν το αλκοόλ με χαμηλότερους ρυθμούς, κάτι που οδηγεί σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία και ζάλη.

Η έρευνα που διενεργήθηκε κατέδειξε πως η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στα άτομα που φέρουν το αλληλόμορφο Α, ακόμα κι αν καταναλώνουν μικρές ποσότητες, μπορεί να συνδέεται με βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Επιμέλεια: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:19

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Υπέκυψε στα τραύματα του ο οδηγός του σκυβαλοφόρου που ανατράπηκε παρά τη Μονή
06:46
Προειδοποιήσεις Ιορδανίας προς Ιράν-Ισραήλ
06:40
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
06:15
Πρόεδρος Ιράν: Σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ θα ακολουθήσει ισχυρότερη απάντηση
06:01
Πρεμιέρα σήμερα για τις 3 κυπριακές ομάδες στην League Phase του Conference League
05:56
Βέλγιο: Απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων σε όλα τα σχολεία από τη νέα χρονιά
05:52
Όχι Μπάιντεν σε επίθεση του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν
05:48
Σύντομα η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν
05:41
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ουδείς αμφισβητεί τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό
05:37
Στις 15 Οκτωβρίου η τριμερής Γκουτέρες-Χριστοδουλίδη-Τατάρ
05:34
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
05:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.