Με χαλασμένα δόντια ο μισός πληθυσμός του πλανήτη

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης έχει δόντια με τερηδόνα και διαβρώσεις σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που προειδοποιεί ότι η έκταση του προβλήματος δημόσιας υγείας έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα διεθνώς.

Περισσότεροι από 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, οι οποίοι έχουν δόντια με κάποιο πρόβλημα, συνήθως διαβρώσεις και τερηδόνα δεν πηγαίνουν στο γιατρό για θεραπεία.

Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν περίπου 621 εκατομμύρια μικρά παιδιά που επίσης έχουν ανάλογο πρόβλημα στα νεογιλά δόντια τους, ανεβάζοντας έτσι σε πάνω από 3 δισεκατομμύρια τον πληθυσμό της Γης (το 43% των συνολικά 7 δισ. κατοίκων) που χρειάζεται επίσκεψη σε οδοντογιατρό.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με επικεφαλής τον καθηγητή Βάγκνερ Μαρσένες του Πανεπιστημίου Κουίν Μαίρη του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο οδοντιατρικό περιοδικό "Journal of Dental Research", μελέτησαν στοιχεία από 378 μελέτες, που συνολικά αφορούσαν περίπου 4,7 εκατ. ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Η στατιστική ανάλυση προβλέπει ότι πάνω 190 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις που χρήζουν οδοντιατρικής θεραπείας, θα παρουσιάζονται κάθε χρόνο. Υπάρχουν χώρες όπως η Λιθουανία όπου πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού (68%) έχουν πρόβλημα τερηδόνας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δόντια με τερηδόνα μπορεί στην πορεία να σημαίνουν πόνο, μόλυνση, απουσία από τη δουλειά ή από το σχολείο, καθώς και πιθανό πρόβλημα ανάπτυξης για ένα παιδί.

Η κύρια αιτία για τη διάβρωση των δοντιών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η διατροφή, κυρίως η κατανάλωση τροφών και ποτών με ζάχαρη.

Σύνταξη: Εύη Μουρούζη

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:18

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Υπέκυψε στα τραύματα του ο οδηγός του σκυβαλοφόρου που ανατράπηκε παρά τη Μονή
06:46
Προειδοποιήσεις Ιορδανίας προς Ιράν-Ισραήλ
06:40
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024
06:15
Πρόεδρος Ιράν: Σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ θα ακολουθήσει ισχυρότερη απάντηση
06:01
Πρεμιέρα σήμερα για τις 3 κυπριακές ομάδες στην League Phase του Conference League
05:56
Βέλγιο: Απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων σε όλα τα σχολεία από τη νέα χρονιά
05:52
Όχι Μπάιντεν σε επίθεση του Ισραήλ εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν
05:48
Σύντομα η απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν
05:41
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ουδείς αμφισβητεί τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό
05:37
Στις 15 Οκτωβρίου η τριμερής Γκουτέρες-Χριστοδουλίδη-Τατάρ
05:34
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
05:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.