Μεσαιωνικό νεκροταφείο στο Κέμπριτζ -photos-

Ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά νεκροταφεία στη Βρετανία, με εκατοντάδες νεκρούς, βρέθηκε στα θεμέλια της Παλαιάς Θεολογικής Σχολής του Κολεγίου St John στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Σύμφωνα με την Αρχαιολογική Επιθεώρηση, η ύπαρξη του νεκροταφείου στο σημείο ήταν γνωστή, αλλά μόλις τώρα διαπιστώθηκε η έκτασή του, καθώς και ο εντυπωσιακός αριθμός των ταφών.
Περίπου 400 σκελετοί βρέθηκαν πλήρεις, ενώ τα οστά που εντοπίστηκαν αποσπασματικά, οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι στο νεκροταφείο είχαν ενταφιαστεί σχεδόν 1.300 άνθρωποι.
Η ανασκαφή έγινε στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης του κτηρίου της σχολής, τη διετία 2010-2012. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας και οι πρώτες φωτογραφίες από τον χώρο δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τώρα.

cambridge3
Πρόκειται για ταφές που χρονολογούνται από τον 13ο-15ο αιώνα και πιθανότατα πρόκειται για ανθρώπους που νοσηλεύτηκαν στο μεσαιωνικό νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, το οποίο βρισκόταν απέναντι από το νεκροταφείο και που λειτουργούσε ώς το 1511. Στο νοσοκομείο, άλλωστε, οφείλει το όνομά του και το Κολέγιο.
Ο αριθμός των σκελετών εξέπληξε την επιστημονική ομάδα του Κέμπριτζ, που διεξήγαγε την έρευνα, ενώ από τη μελέτη των ευρημάτων μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για το πώς ζούσαν οι κάτοικοι της περιοχής κατά τον Μεσαίωνα.
Το γεγονός ότι στους περισσότερους τάφους δεν βρέθηκαν κτερίσματα και υπολείμματα από φέρετρα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για νεκροταφείο που δημιουργήθηκε για τους φτωχούς.

cambridge2
Κάποιοι από τους σκελετούς ανήκουν σε γυναίκες, ενώ τα οστά που μπορούν να ταυτοποιηθούν δείχνουν ότι οι νεκροί ήταν ηλικίας 25-45 ετών. Κανένας από τους σκελετούς δεν ανήκει σε βρέφος, άρα -όπως αναφέρουν οι επιστήμονες- στο νοσοκομείο δεν νοσηλεύονταν επίτοκες.
Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, πως το νεκροταφείο δημιουργήθηκε σε 6 φάσεις. Βρέθηκαν επίσης μονοπάτια που χώριζαν τα τμήματα του νεκροταφείου, ένα πηγάδι, αλλά και ίχνη από σπόρους φυτών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι συγγενείς των νεκρών συνήθιζαν να επισκέπτονται και να φροντίζουν τους τάφους, τιμώντας τη μνήμη των προσφιλών τους, όπως συμβαίνει και σήμερα.

cambridge1

Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:19

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουλίου
Σε θανατηφόρο εξελίχθηκε σοβαρό δυστύχημα πριν από έξι μήνες - 63 ετών το θύμα
13:37
Τέσσερα σοβαρά περιστατικά θερμοπληξίας - Στην Εντατική άνδρας 61 ετών
13:28
Συνεχίζεται η διασυνοριακή διένεξη Ταϊλάνδης - Καμπότζης
13:19
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 27 Ιουλίου 2025
13:00
Αντωνίου: Επιβάλλεται αξιοποίηση και της ελάχιστης διαπραγματευτικής ευκαιρίας για κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας
12:52
Ρωσία: Ένας νεκρός και σοβαρά προβλήματα σε υποδομές από ουκρανικά drones
12:28
Δεύτερη καταγγελία για απάτη με κρυπτονομίσματα σε ένα 24ωρο
12:04
Χάλκινη η Κουλιτσένκο στους Παγκόσμιους Πανεπιστημιακούς Αγώνες
11:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 27/7/2025
11:09
Μέτρα προστασίας εργαζομένων - Συνεχίζεται το κύμα καύσωνα
10:47
ΗΠΑ: Μαχαιρώματα με 11 τραυματίες εντός υπεραγοράς στο Μίσιγκαν
10:10
Γάζα: Ελεγχόμενη διακοπή επιχειρήσεων για ανθρωπιστικούς λόγους, ανακοίνωσε το Ισραήλ
09:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.