"Αθώο" το εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - μαγουλάδων

Το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (μαγουλάδων), γνωστό διεθνώς ως MMR, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαταραχών αυτισμού στα παιδιά που το κάνουν, συνεπώς οι γονείς δεν πρέπει να έχουν τέτοιους φόβους και να αποφεύγουν τον εμβολιασμό.

Αυτό είναι το καθησυχαστικό συμπέρασμα μιας ακόμη νέας μεγάλης επιστημονικής έρευνας, η οποία αξιολόγησε την ασφάλεια του ευρέως διαδεδομένου εμβολίου.

Η ανησυχία είχε ξεκινήσει από μια μελέτη του 1998, η οποία όμως αργότερα είχε καταγγελθεί ως αστήρικτη, με συνέπεια το έγκριτο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", που την είχε αρχικά δημοσιεύσει, να υποχρεωθεί να την αποσύρει. Έκτοτε -και μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στο ευρύ κοινό- διεξάγονται μελέτες για να βεβαιώσουν ειδικούς και μη σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου.

Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, υπάρχουν ουκ ολίγοι γονείς διεθνώς που συνεχίζουν να φοβούνται ότι το εμβόλιο συνδέεται με τον κίνδυνο αυτισμού. Ιδίως οι γονείς ενός παιδιού με αυτιστικές διαταραχές συχνά αρνούνται να εμβολιάσουν τα άλλα παιδιά τους, φοβούμενοι την πιθανή κληρονομικότητα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Αντζαλί Τζέιν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσε στοιχεία για 95.727 παιδιά, από τη γέννησή τους έως την ηλικία των πέντε ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι ένα παιδί έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές αυτισμού, είτε έχει κάνει το εμβόλιο, είτε όχι, συνεπώς το εμβόλιο δεν αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο. Από τα 7.735 παιδιά που δεν είχαν κάνει το τριπλό εμβόλιο MMR, το 0,7% διαγνώστηκε με αυτισμό, έναντι ποσοστού 0,5% των 45.568 παιδιών που είχαν εμβολιαστεί σε δύο δόσεις.

Αλλά και μεταξύ της υπο-ομάδας των παιδιών υψηλού κινδύνου, που είχαν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό, επίσης δεν υπήρχε αύξηση του κινδύνου λόγω του εμβολίου, αλλά μάλλον το αντίθετο: από τα 269 παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί, το 8,6% εμφάνισαν αυτισμό, έναντι ποσοστού μόνο 3,8% μεταξύ των 796 παιδιών που είχαν κάνει το εμβόλιο σε δύο δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Επιμέλεια: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:37

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
05:26
02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
21:48
Η Ρωσία αποκλείει συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ
21:28
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.