Έρευνα: Από πού είσαι; Μάθε σε τι είσαι εθισμένος

Πρωταθλητές στο κάπνισμα και το αλκοόλ, τις πλέον εθιστικές ουσίες, αναδεικνύονται οι Ανατολικοευρωπαίοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία περιλαμβάνει στατιστικά στοιχεία για τις εθιστικές συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο, συνολικά, περίπου το 43% των ενηλίκων παγκοσμίως καταναλώνει αλκοόλ.
Από αυτούς, οι Ανατολικοευρωπαίοι πίνουν 23 λίτρα έκαστος τον χρόνο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στη λίστα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ. Ακολουθούν οι κάτοικοι της βόρειας Ευρώπης (με 16,4 λίτρα ετήσια κατανάλωση) και έπονται οι κάτοικοι της δυτικής και της νότιας Ευρώπης. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί βρίσκονται χαμηλά στη λίστα (με 9,8 λίτρα κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ), ενώ ακόμη λιγότερο πίνουν οι κάτοικοι της ανατολικής Ασίας και της Αφρικής.
Ωστόσο, στη συχνότητα κατανάλωσης προηγούνται οι Σκανδιναβοί, που κατέχουν τα πρωτεία, καθώς -όπως προκύπτει από τα στοιχεία του τελευταίου μήνα- το 34,7% του πληθυσμού κατανάλωσε αρκετά μεγάλες ποσότητες, τόσο ώστε να βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας με τα υψηλότερα επίπεδα αλκοολισμού. Ειδικότερα, 9,3% των κατοίκων των σκανδιναβικών χωρών, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν "πρόβλημα με το αλκοόλ".
Σε παγκόσμια κλίμακα, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει το 7,8% των ανδρών, σε αντίθεση με το πολύ μικρότερο ποσοστό των γυναικών (1,5%).
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η δεύτερη πιο εθιστική ουσία είναι το κάπνισμα. Και σε αυτόν τον τομέα, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν οι Ανατολικοευρωπαίοι, με τους καπνιστές να αγγίζουν το 30,5% του συνολικού πληθυσμού. Στη δεύτερη θέση, με διαφορά μόλις μίας μονάδας (29,5%), βρίσκονται οι Αυστραλοί και έπονται οι κάτοικοι της δυτικής (28,5%) και της νότιας Ευρώπης (28%). Σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καραϊβική και κεντρική Αμερική, οι καπνιστές δεν ξεπερνούν το 13% του πληθυσμού, ενώ στα ίδια επίπεδα βρίσκεται πάνω–κάτω η κατανάλωση καπνού και στην Αφρική.
Όσον αφορά τις παράνομες ουσίες, η κάνναβη εξακολουθεί να είναι η πρώτη σε χρήση με το 3,5% του παγκόσμιου πληθυσμού να γνωρίζει τη "γεύση" της. Πρώτοι σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται οι Αυστραλοί (10,3%), ενώ αρκετά υψηλά στη λίστα βρίσκονται και οι Δυτικοευρωπαίοι (5,2%). Χρήση κάνναβης στη βόρεια Ευρώπη κάνει το 4,9% και έπονται οι ΗΠΑ με 4,8%. Για τους Ανατολικοευρωπαίους πάλι, αυτή είναι μάλλον μία συνήθεια στην οποία δεν έχουν "μυηθεί", αφού μόλις το 3,2% -από τα χαμηλότερα ποσοστά παγκοσμίως- κάνει χρήση κάνναβης.
Την έκθεση συνέταξε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη δρα Λίντα Γκάουινγκ από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στην Επιστημονική Επιθεώρηση "Addiction".

Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:21

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Στις 15 Οκτωβρίου η τριμερής Γκουτέρες-Χριστοδουλίδη-Τατάρ
05:34
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
05:26
02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
21:48
Η Ρωσία αποκλείει συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ
21:28
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.