Υπερτασικός ένας στους τέσσερις Κύπριους

Ποσοστό περίπου 40% των Κυπρίων καρδιοπαθών πάσχει από υπέρταση και δεν το γνωρίζει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Κύπρο από την Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του με την ευκαιρία της 17ης Μαΐου που έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης (World Hypertension League), ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιαννάκης Γιαννάκη.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η υπέρταση προσλαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Ένα δις άτομα παγκοσμίως – δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού - πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025.

Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, είναι μία πάθηση χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό, έχει ονομαστεί «σιωπηλός δολοφόνος» και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών και πιθανώς θανατηφόρων παθήσεων.

Ως εκ τούτου, αναφέρει στο μήνυμα του ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη, είναι σημαντικός για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη, αλλά και η ορθή θεραπεία της. Επίσης, και η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών.

“Το πρώτο μεγάλο βήμα για αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι να εντοπισθούν τα άτομα με αρτηριακή πίεση με τη συστηματική μέτρηση της. Από τη στιγμή που θα διαγνωστεί η υπέρταση, είναι απαραίτητο να αρχίσει αντιυπερτασική θεραπεία. Η εν λόγω θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων και τη βελτίωση του τρόπου ζωής, με ενέργειες που αφορούν στην ελάττωση του σωματικού βάρους, στη μείωση της πρόσληψης του αλατιού, στον περιορισμό της λήψης αλκοολούχων ποτών, στη διακοπή του καπνίσματος και στην αύξηση της άσκησης”, προστίθεται.

Η στενή συνεργασία ασθενών και ιατρών και η παροχή εκπαίδευσης στους ασθενείς και στις οικογένειες τους για τις συνέπειες της πάθησης, τους τρόπους παρακολούθηση της πίεσης από το σπίτι και των προληπτικών μέτρων που μπορούν να λαμβάνονται, συμβάλλει ώστε να ελαττώνεται σε μακροχρόνια βάση, ο κίνδυνος αναπηρίας και αυξάνεται ο χρόνος και η ποιότητα ζωής του ατόμου, καταλήγει στο μήνυμα του ο Επίτροπος Εθελοντισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Επιμέλεια: Εύη Μουρούζη

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 08:29

Τελευταιες Ειδησεις

03 Οκτωβρίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ουδείς αμφισβητεί τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κυπριακό
05:37
Στις 15 Οκτωβρίου η τριμερής Γκουτέρες-Χριστοδουλίδη-Τατάρ
05:34
Νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού
05:29
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 03/10/24
05:26
02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
21:48
Η Ρωσία αποκλείει συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ
21:28
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.