Κάθε τρία χρόνια να εξετάζονται οι ελιές στο σώμα

Επίκτητα στίγματα, δερματοπάθειες ή καρκίνος του δέρματος; Συχνά οι διαφορές μεταξύ τους είναι δυσδιάκριτες και η διάγνωση όχι άμεση.

Οι ελιές που έχουμε σε διάφορα σημεία του σώματός μας είναι είτε κληρονομικές, είτε επίκτητες. Επιστημονικά αποκαλούνται σπίλοι και διακρίνονται σε διάφορες υποκατηγορίες, από τις οποίες άλλες είναι ακίνδυνες ενώ άλλες μπορεί να αποτελούν προάγγελο καρκίνου του δέρματος. Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή καθώς και ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται τα απλά δερματικά στίγματα με τις επίφοβες δυσπλασίες.

Κατά κανόνα οι απλές χρωματικές κηλίδες που εμφανίζουμε σε διάφορα σημεία του σώματός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας είναι ακίνδυνες και είναι πολύ πιθανό να μην προκαλέσουν ποτέ πρόβλημα. Ωστόσο η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι δυνατό να επιφέρει καρκινογενέσεις. Για το λόγο αυτό οι δερματολόγοι συστήνουν να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος μία φορά κάθε τρία χρόνια.

Ποιοι όμως εμφανίζουν περισσότερες πιθανότητες καρκίνου του δέρματος; Όλοι δυνητικά μπορούν να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος, εκτιμούν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας ωστόσο τρεις επιβαρυντικούς παράγοντες: το ανοιχτό χρώμα του δέρματος, τον αριθμό των ελιών και τέλος… τις ιδιαίτερες συνθήκες του περιβάλλοντος, όπως η συγκέντρωση υπεριώδους ακτινοβολίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου του δέρματος παρατηρούνται στην Αυστραλία κι αυτό διότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αγγλοσαξονικής καταγωγής με ιδιαίτερα λευκό δέρμα, ενώ στην ίδια περιοχή αναπτύσσονται ιδιαίτερα ισχυρές υπεριώδεις ακτινοβολίες εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο η κυβέρνηση της Αυστραλίας απαγόρευσε διά νόμου τα κέντρα αισθητικής που προσφέρουν πακέτα για σολάριουμ προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του καρκίνου του δέρματος.

Σε κάθε περίπτωση ειδικοί ανά τον κόσμο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τους ασθενείς, τονίζοντας ότι πρέπει να επισκέπτονται άμεσα τον δερματολόγο τους όταν έχουν υπόνοιες για αλλαγή στο σχήμα ή στο χρώμα μιας οποιαδήποτε ελιάς ή ακόμη κι αν διαπιστώσουν κοινά συμπτώματα όπως κνησμό ή τοπικές αιμορραγίες. Μόνο ο δερματολόγος μπορεί να διαγνώσει αν μια ελιά είναι καλοήθης είναι κακοήθης. Στη δεύτερη περίπτωση αφαιρείται άμεσα.

Πηγές: ΚΥΠΕ - Ντόιτσε Βέλλε

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 04:22

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
21:48
Η Ρωσία αποκλείει συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα με τις ΗΠΑ
21:28
Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
20:31
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο-Σκοτώθηκαν 8 Ισραηλινοί στρατιώτες
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.