Φάρμακο κατά της Ελονοσίας από ομάδα Κύπριου επιστήμονα

Ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται ο Κύπριος μεταδιδάκτορας στη Μοριακή Βιολογία στο Ινστιτούτο Sanger του Πανεπιστημίου του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο Ζήνων Ζήνωνος πρόσφατα ανακάλυψε μία καινούργια θεραπεία κατά της ελονοσίας.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Ζήνωνος η ελονοσία αν και έχει εξαληφθεί από την Κύπρο έχει όμως αφήσει έντονα τα κατάλοιπά της στον κυπριακό πληθυσμό από την παρουσία της στο νησί κατά το παρελθόν : η μεσογειακή αναιμία πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε στο νησί ως ένας μηχανισμός αντίστασης κατά της ελονοσίας, αφού άτομα με μεσογειακή αναιμία δεν μπορούν να προσβληθούν από ελονοσία. Η ελονοσία είναι μία εν δυνάμει θανατηφόρος ασθένεια, που προκαλείται από το παράσιτο το γένους Plasmodium  και μεταδίδεται με το τσίμπημα κουνουπιού. 

Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών, πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία, ενώ ο μισός πλανήτης κατοικεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου για μετάδοση της ασθένειας. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, ενώ το παράσιτο συνεχώς αναπτύσσει ανθεκτικότητα στα κοινώς χρησιμοποιούμενα φάρμακα και κατά συνέπεια υπάρχει μια δραματική ανάγκη για  ανάπτυξη καινούργιων φαρμάκων.
 
Ως εκ τούτου, η ερευνητική μου ομάδα του Δρ. Ζήνωνος ακολούθησε μια πρωτοποριακή προσέγγιση που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και δημιούργησε ένα φάρμακο το οποίο είχε θεαματικά αποτελέματα σε πειραματόζωα (ποντίκια) που είχαν τροποποιηθεί ώστε να έχουν ανθρώπινο αίμα και ανοσοποιητικό σύστημα και τα οποία είχαν μολυνθεί με ελονοσία.  Μέσα σε 72-96 ώρες τα πειραματόζωα είχαν θεραπευτεί πλήρως, ενώ η πιθανότητα για το παράσιτο να αναπτύξει αντίσταση στο εν λόγω φάρμακο είναι περιορισμένη λόγω της φύσης και του τρόπου δράσης του φαρμάκου.

Η επιστημονική έρευνα που ονομάζεται "Basigin is a druggable target for host-oriented anti-malarial interventions" πρόκειται να δημοσιευθεί την προσεχή Δευτέρα, 20 Ιουλίου, στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Medicine.

Επιμέλεια: Στέλλα Ολυμπίου

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 07:35

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 18 Μαΐου 2024
22:00
Νέα Κελαδονία: Έξι νεκροί από βίαιες ταραχές -Κατάσταση έκτακτης ανάγκης...
20:39
Σλοβακία: Σταθερή η υγεία του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο - Υπό κράτηση ο δράστης
20:28
Αίρεται η απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων
18:40
Πάφος: Με αναπνευστικά προβλήματα ένοικος πολυκατοικίας - Πυρκαγιά στο διαμέρισμά του
17:45
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 18/05/24
17:06
Διεθνής ενημέρωση για το απειλητικό μήνυμα σε σχολεία, αναμένει η Αστυνομία
17:03
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Ισραηλινών - Χαμάς /35.400 Παλαιστίνιοι νεκροί...
16:53
«Το κράτος δεν εκβιάζεται» -Πώς απαντά ο Πρόεδρος για το τερματικό στο Βασιλικό
16:30
Δεν έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο η προσπάθεια της Ολγκίν, διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος
16:25
Σλοβακία: Κατηγορίες στον ύποπτο για την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού Φίτσο
16:15
Γάζα: 310 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στην πλωτή αποβάθρα -Αναφορές Χριστοδουλίδη
16:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.