Το ιχθυέλαιο ελαχιστοποιεί τις διαταραχές σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σχιζοφρένειας σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.
Σύμφωνα με την έρευνα η οποία κράτησε 7 χρόνια η λήψη του συμπληρώματος του λιπαρού οξέος ωμέγα–3 για 12 εβδομάδες είναι δυνατό να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σχιζοφρένειας σε νεαρούς ενήλικες με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που τεκμηριώνει αυστηρά την επίδραση των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου ως μέσο πρόληψης σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια. Τα εμφανή αποτελέσματα μιας σύντομης αγωγής με κάψουλες ιχθυελαίου ήταν τόσο μακροχρόνια όσο και βραχυπρόθεσμα σε έναν πληθυσμό νεαρών ενηλίκων των οποίων η ψυχική υγεία είναι εύθραυστη. Επίσης σύμφωνα με την έρευνα το ιχθυέλαιο επιδρά θετικά και ισχυρά στη ψυχιατρική θεραπεία.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρέθηκαν άφθονα σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί, αλλά επίσης είναι διαθέσιμα σε κάψουλες ιχθυελαίου – οι οποίες από καιρό έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών και βελτιώνουν την προσοχή τόσο στα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έναν πληθυσμό νέων ανθρώπων ηλικιών 13 και 25 ετών που είναι εξαιρετικά ευάλωτες στην ανάπτυξη σοβαρής ψυχικής ασθένειας έχοντας παροδικές ψευδαισθήσεις ή παραληρητικές σκέψης, ή είχαν οικογενειακό ιστορικό ψυχικών νοσημάτων.
Από αυτούς που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα Ωμέγα-3 μόνο 10 % ανέπτυξε σοβαρή ψυχική νόσο ενώ από αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο χωρίς το ιχθυέλαιο οι 40% ανέπτυξαν μια σοβαρή ψυχασθένεια.
Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 06:58
https://news.rik.cy/el/article/2015/8/16/to-ikhthuelaio-kata-tes-skhizophreneias-9255462/