Στην ταυτοποίηση ενζύμου που ελέγχει τη γήρανση προχώρησαν ερευνητές του ΠΚ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου προχώρησαν στην ταυτοποίηση ενζύμου, που ελέγχει τη γήρανση. Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει πως τα αποτελέσματα αναμένεται πως θα αξιοποιηθούν, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία εξειδικευμένων φαρμάκων, για την επιβράδυνση της γήρανσης και αύξηση του προσδόκιμου “υγιούς” ζωής, αντιμετωπίζοντας έτσι νοσήματα που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνος, καρδιοπάθειες κ.ά.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση “ερευνητές από το Eργαστήριο Επιγενετικής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με επικεφαλής τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Κυρμίζη, έχουν ταυτοποιήσει ένα νέο ένζυμο (πρωτεΐνη) που ελέγχει τη γήρανση.   
 “Προηγούμενες μελέτες απέδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών με λιγότερες θερμίδες καθυστερεί τη γήρανση και χαρίζει μακροζωία. Παρέμενε, όμως, άγνωστος ο βιολογικός μηχανισμός, που εξηγεί το πώς ο περιορισμός των θερμίδων σηματοδοτείται μέσα στα κύτταρα για να προσφέρει τις ευεργετικές του επιδράσεις”, σημειώνει.
Οι ερευνητές του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, χρησιμοποιώντας τον ζυμομήκυτα ως μοντέλο πειραματισμού, έδειξαν ότι το νέο ένζυμο (Nat4/Naa40) λειτουργεί ως ρυθμιστής της επίδρασης της ολιγοθερμικής δίαιτας στα κύτταρα, καθορίζοντας με αυτό το τρόπο το προσδόκιμο ζωής.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου Επιγενετικής, η αναστολή της λειτουργίας αυτού του ενζύμου παρομοιάζεται με συνθήκες δίαιτας μειωμένων θερμίδων, οι οποίες επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής των κυττάρων, ενώ τα αποτελέσματα δίνουν μια εξήγηση για το πώς η δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες καθυστερεί τη γήρανση.
Συγκεκριμένα, η αδρανοποίηση του ταυτοποιημένου ενζύμου επιτρέπει την έκφραση γονιδίων, τα οποία αυξάνουν την ανθεκτικότητα των κυττάρων σε διάφορες μορφές στρες και έτσι εμποδίζει τη συσσώρευση φθορών, οι οποίες επιβαρύνουν την καλή λειτουργία του οργανισμού.
Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη κατά κύριο λόγο από τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Diego Molina-Serrano και τη διδακτορική φοιτήτρια Βάσσια Σχίζα, υπό την καθοδήγηση του Δρα Αντώνη Κυρμίζη και σε συνεργασία με ερευνητές από πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, Αυστρίας και Τσεχοσλοβακίας.
Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στο διεθνούς κύρους περιοδικό  ΕΜΒΟ Reports (http://embor.embopress.org/content/early/2016/10/31/embr.201642540).

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 22:01

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
10:57
Πρόστιμο για χρήση σκούτερ από ανήλικο σε τουριστική περιοχή
10:52
Η Κύπρος καταδίκασε την χθεσινοβραδινή επίθεση στην Γιάφα
10:07
Τελετή διαβεβαίωσης νέου Γενικού Ελεγκτή Ανδρέα Παπακωνσταντίνου
10:03
Ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου οι μοχαχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ
09:50
''Ο κοινός δημόσιος χώρος στην Κύπρο'' - 29 Σεπτεμβρίου 2024
09:34
Στηρίζει την άμυνα του Ισραήλ η Βρετανία - «Έπαιξαν ρόλο χθες οι βρετανικές δυνάμεις»
09:18
Σε κατάσταση συναγερμού η Αθήνα μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
09:04
Έτοιμος ο Σι Τζινπίνγκ να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας
08:59
ΗΠΑ: Σε έντονους τόνους η τηλεμαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων
08:53
Περίπου 1000 Κύπριοι διαμένουν στον Λίβανο. Κάποιοι εξέφρασαν πρόθεση να επιστρέψουν στην Κύπρο
08:17
Σε πλήρη εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Εστία
06:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.