Εκπαίδευση στη δειγματοληψία για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες

Σεμινάριο με τίτλο «Τρομώδης νόσος (Scrapie): έννοια και σημασία», καθώς και δειγματοληψία από ζώα για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και η τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων) με θεωρητικό και πρακτικό μέρος πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της Sigan Management Ltd, στην Κοφίνου, από λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Η τρομώδης νόσος είναι ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ανήκει στην ομάδα των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) όπου ανήκει και η νόσος των τρελλών αγελάδων. Προσβάλλει ζώα ηλικίας άνω των δύο ετών. Στην Κύπρο εμφανίστηκε το 1985 στα πρόβατα και το 1986 στις αίγες.  Ορισμένα από τα συμπτώματα στα ζώα είναι: έντονος κνησμός, μείωση γαλακτοπαραγωγής, αλλαγή στην συμπεριφορά κ.α. Η αιτιολογία δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί- ενοχοποιείται η πρωτεΐνη Πριόν ’Prion’. Αποδείχτηκε ότι τα ζώα μπορούν να μολυνθούν από μολυσμένο χώρο, μολυσμένα υποστατικά, πάχνες κλπ.

Μέχρι στιγμής  δεν υπάρχει θεραπεία για την  τρομώδη νόσο. Η διάγνωση της γίνεται  μεταθανάτια μετά από εργαστηριακή εξέταση του εγκέφαλου. Για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται η παραλαβή στελέχους εγκεφάλου και παρεγκεφαλίδας (δείγματος) από οδηγούς της εταιρείας Sigan Management Ltd, με συγκεκριμένη μέθοδο, κατά την περισυλλογή των νεκρών ζώων (όπου έγινε πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση). Η δειγματοληψία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καταπολέμηση και επιτήρηση της τρομώδους νόσου. Τα δείγματα αποστέλλονται στο εξειδικευμένο εργαστήριο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για εργαστηριακή εξέταση.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθμό 999/2001 θεσπίζει κανόνες πρόληψης καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν υποχρεώσεις όπως: σε περίπτωση υπόνοιας μόλυνσης ζώου με ΜΣΕ να ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια αρχή, οι μετακινήσεις ζώων από τις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις να είναι σύμφωνα με τις πρόνοιες του κανονισμού (ΕΚ) αριθμό 999/2001 παράρτημα VII, απαγορεύεται η κοινή βόσκηση με αιγοπρόβατα από μολυσμένες εκμεταλλεύσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, κ.α.

Η Sigan Management Ltd ασχολείται με τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων και από το 2006 είναι η μόνη αδειοδοτημένη, από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μονάδα στην Κύπρο (αριθμός έγκρισης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών CYABPR1), για την περισυλλογή και διαχείριση νεκρών ζώων κατηγορίας 1, 2 και 3.

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 03:36

Τελευταιες Ειδησεις

29 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
06:30
Διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη για τον Στολίσκο Ελευθερίας
06:19
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 29/04/24
05:57
Κοινά έργα αναμένεται να ανακοινώσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν
05:54
Σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους Κοινοτικών Συμβουλίων
05:46
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν - Ιλχάμ Αλίγεφ
05:40
Χαμάς: Κανένα μείζον πρόβλημα στο αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας
05:36
Επαναρχίζει τη δράση της η World Central Kitchen
05:29
Έντονες διπλωματικές διεργασίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
05:20
28 Απριλίου
Μπάιντεν και Νετανιάχου μίλησαν για την απελευθέρωση των ομήρων και για εκεχειρία
22:23
Στην ηρωική έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων, αναφέρεται η Σακελλαροπούλου
21:48
Άνοιξαν και πάλι τα σχολεία στο Μπανγκλαντές, εν μέσω καύσωνα
19:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.