Βλαστοκύτταρα για αναστροφή της οστεοπόρωσης

Καναδοί ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν την οστεοπόρωση σε γερασμένα πειραματόζωα, χορηγώντας τους μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα από άλλα υγιή τρωκτικά. Με τον τρόπο αυτό, αποκατέστησαν τη φυσιολογική δομή των οστών.

Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να μεταφερθούν από τον δότη στον λήπτη, χωρίς να χρειάζεται συμβατότητα μεταξύ τους, συνεπώς δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό του ασθενούς.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Stem Cells Translational Medicine, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Νοσοκομείου της Οτάβα, με επικεφαλής τους καθηγητές Γουίλιαμ Στάνφορντ και Τζον Ντέηβις, ήδη πραγματοποιούν τις πρώτες δοκιμές σε μικρό δείγμα ανθρώπων, ενώ - ανάλογα με τα πρώτα αποτελέσματα - μπορεί να ακολουθήσουν μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές σε πέντε χρόνια.
Πάντως, τα πειραματικά αποτελέσματα χαρακτηρίζονται σημαντικά καθώς τα βλαστοκύτταρα επανέφεραν μέσα σε έξι μήνες τα οστά στη φυσιολογική και πλήρως λειτουργική κατάστασή τους.

oste compressed


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μελλοντικά η θεραπεία μπορεί να εφαρμόζεται ακόμη και για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, από την οποία πάσχουν περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Ο τύπος 1 της οστεοπόρωσης αφορά τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ ο τύπος 2 και τα δύο φύλα λόγω προχωρημένης ηλικίας.
Εξαιτίας της νόσου, τα οστά γίνονται πιο λεπτά, λιγότερο πυκνά και πιο εύθραυστα, με συνέπεια σχεδόν εννέα εκατομμύρια κατάγματα, παγκοσμίως. Σήμερα, υπάρχει στο εμπόριο μόνο μια φαρμακευτική θεραπεία για την οστεοπόρωση τύπου 2, που διαρκεί έως δύο έτη.

Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 02:47

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο
18:36
Προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στρέφεται η Τεχεράνη αξιώνοντας λήψη μέτρων
17:46
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
17:45
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
[ΒΙΝΤΕΟ] Σε επαφή με τους ηγέτες γειτονικών κρατών η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
12:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.