Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε Συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη [NiMAC] και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού οργανώνουν και παρουσιάζουν τη μεγάλη αναδρομική έκθεση Glyn Hughes 1931-2014 , του καλλιτέχνη που έχει αφήσει έντονο το στίγμα του στην Κύπρο και έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης τέχνης.
Αν και Ουαλός ο Γκλύν Χιούζ επέλεξε να ζήσει και να δημιουργήσει στην Κύπρο για σχεδόν εξήντα χρόνια από το 1956 – 2014 που άφησε την τελευταία του πνοή. «Το φως στην Κύπρο ήταν υπέροχο. Ποτέ μου δεν είχα δει κάτι παρόμοιο. Ήταν επόμενο λοιπόν… Η δουλειά μου επηρεάστηκε απ’ αυτό το χρώμα. Άρχισα έτσι να ζωγραφίζω τοπία. Θυμάμαι πόσο άλλαξε η ζωή μου, πόσο πολύ ευτυχισμένος ήμουν. Στο Λονδίνο δεν ζωγράφιζα πολύ. Πήγαινα σπίτι και ήμουν κουρασμένος. Δεν είχα χρόνο να αφοσιωθώ σ’ αυτό που ήθελα πραγματικά να κάνω. Εδώ λύθηκαν τα χέρια μου. Είχα όλο τον χρόνο μπροστά μου» είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Ζωγράφος, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, δάσκαλος και παιδαγωγός, δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και κινηματογράφου, συγγραφέας, ποιητής, από τους πρωτοπόρους της περφόρμανς και των χάπενινγκ στην Κύπρο και πολλά άλλα, ο Γκλυν Χιουζ ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα, γεμάτη ένταση, χρώμα και φως, όπως ακριβώς και το έργο του.
Μέσα από μια διαχρονικά σταθερή πορεία, ο Γκλυν Χιουζ πάντα παρών σε οτιδήποτε ενδιαφέρον συνέβαινε στον τόπο, υπήρξε ο μεθοδικός και συνάμα ένθερμος πρωτοπόρος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού στην Κύπρο. Με τη πολύπλευρη συμβολή του, ο Χιουζ δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκείνες που ενθάρρυναν την ενεργή συμμετοχή του κοινού στα όσα καινούργια και καινοτόμα συνέβαιναν στον χώρο της τέχνης.
Πολύ σημαντική υπήρξε επίσης η δημιουργική συνεργασία και η φιλία του με τον Χριστόφορο Σάββα, σε μια περίοδο που η Κύπρος είχε μόλις αποτινάξει τη βρετανική κυριαρχία και προσπαθούσε να κάνει μια νέα αρχή. Η ίδρυση από τους δύο καλλιτέχνες της γκαλερί Απόφασις ήταν μια κίνηση θεμελιώδους σημασίας που αναμφισβήτητα άλλαξε την καλλιτεχνική σκηνή της Κύπρου. Για πρώτη φορά, οι σκόρπιες σκέψεις και τα οράματα μιας ομάδας νέων και δυναμικών ανθρώπων βρίσκουν κατάλληλο χώρο και πεδίο έκφρασης, σε ένα νησί όπου παρά την μόλις αποκτηθείσα ανεξαρτησία επικρατούσαν έντονες πολιτικές, κοινωνικές και πνευματικές αντιφάσεις.
Ο Χιουζ και ο Σάββα υπήρξαν οι πρωτοπόροι στην ανατροπή των μέχρι τότε δεδομένων της καλλιτεχνικής σκηνής της Κύπρου και κατάφεραν να εισάξουν στο νησί ένα καινούργιο και συναρπαστικό τρόπο σκέψης όσον αφορά την τέχνη. Μέσα από τις συνεχείς εικαστικές αναζητήσεις τους και τις καινοτόμες δράσεις τους, οι καλλιτέχνες αυτοί έθεσαν τις βάσεις του μοντερνισμού και της αφαίρεσης για μια συνειδητή μετάβαση από το τοπικό στο παγκόσμιο, ακριβώς τη στιγμή που η τέχνη είχε αρχίσει να παίρνει ένα σχεδόν ακαδημαϊκό χαρακτήρα.
Ο καλλιτέχνης Γκλυν Χιουζ έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου 2014, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο, καίριο για την κατανόηση της εξέλιξης των εικαστικών στην Κύπρο τα τελευταία εξήντα χρόνια. Η έκθεση, οφειλόμενη τιμή στον μεγάλο αυτόν καλλιτέχνη, εξετάζει τις διάφορες πτυχές της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Γκλυν Χιουζ από το 1931 που γεννήθηκε μέχρι και τον θάνατό του και παρουσιάζει, πέρα από σημαντικά έργα του, τόσο ζωγραφικά όσο και ενδυματολογικά και σκηνογραφικά για το θέατρο, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, καθώς και πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν κατά τη διάρκεια της πλούσιας δημιουργικής του πορείας. Στην έκθεση θα παρουσιασθεί επίσης η προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Χιουζ, καθώς και όλα τα άρθρα τα οποία δημοσίευσε στην Cyprus Weekly αλλά και την Cyprus Mail.
Η έκθεση παρουσιάζεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Glyn Hughes, σε επιμέλεια του Γιάννη Τουμαζή.
Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016, στις 19:00.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα οργανωθεί σειρά παράλληλων εκδηλώσεων γύρω από τη ζωή και το έργο του Glyn Hughes. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.
Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, θα λειτουργήσει στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών το Ανοικτό Αρχείο Glyn Hughes, στο οποίο θα μπορούν να δώσουν πληροφορίες όσοι έχουν έργα ή άλλο υλικό σχετικό με τον καλλιτέχνη. Επιδίωξη του Αρχείου Glyn Hughes είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για το πολυσχιδές έργο του καλλιτέχνη με κύριο στόχο την έκδοση ενός πλήρους και αναλυτικού καταλόγου της δουλειάς του. Πληροφορίες για τις μέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχείου θα ανακοινωθούν προς το καλοκαίρι.
Επιμέλεια : Στέλλα Ολυμπίου
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:40
https://news.rik.cy/el/article/2016/5/23/glyn-hughes-1931-2014-anadromike-ekthese-sto-kentro-tekhnon-9257540/