Προσωρινή τύφλωση μπορεί να προκαλέσει η χρήση κινητού όταν κάποιος είναι ξαπλωμένος

Η συχνή χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, λίγο πριν κοιμηθεί κανείς, μπορεί να προκαλέσει προσωρινά προβλήματα όρασης έως και προσωρινή τύφλωση από το ένα μάτι.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο τέτοιες ασυνήθιστες περιπτώσεις γυναικών στη Βρετανία, μιας 22χρονης και μιας 40χρονης, που είχαν τη συνήθεια να «τσεκάρουν» κάθε και λιγάκι το κινητό τους, ενόσω ήταν ξαπλωμένες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο Γκόρντον Πλαντ του Νοσοκομείου Μούρφιλντ του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", δήλωσαν ότι και οι δύο γυναίκες παραπονιούνταν για επαναλαμβανόμενα επεισόδια παροδικής απώλειας όρασης, που διαρκούσαν έως 15 λεπτά και εμφανίζονταν το βράδυ ή νωρίς το πρωί.
Παρά τις πολλαπλές ιατρικές εξετάσεις, οι γιατροί δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο πρόβλημα. Όμως στην πορεία συνειδητοποίησαν ότι «ένοχο» ήταν το smartphone. Οι γυναίκες είχαν τη συνήθεια να ξαπλώνουν στο πλευρό και να βλέπουν μέσα στο σκοτάδι την έντονα φωτισμένη οθόνη του κινητού τους με το ένα μάτι, ενώ το άλλο ήταν σκεπασμένο από το μαξιλάρι.
Όπως είπε ο Πλαντ, «αυτό έχει ως συνέπεια το ένα μάτι, που κοιτάζει το τηλέφωνο, να προσαρμόζεται στο φως, ενώ το άλλο μάτι προσαρμόζεται στο σκοτάδι, με συνέπεια να προκαλείται παροδική απώλεια όρασης από το πρώτο μάτι, όταν κλείνει η συσκευή, εωσότου και αυτό το μάτι προσαρμοσθεί στο σκοτάδι».
Πάντως η τύφλωση λόγω κινητού είναι αβλαβής και δεν προκαλεί κάποια μόνιμη ζημιά. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι όταν κανείς ασχολείται με το κινητό του μέσα στο σκοτάδι, πρέπει να έχει και τα δύο μάτια του ανοιχτά. Παραμένει πάντως ασαφές πόσοι «μονόφθαλμοι» χρήστες κινητού μέσα στο σκοτάδι μπορούν να πάθουν τέτοια πρόσκαιρη απώλεια όρασης και κατά πόσο τέτοια περιστατικά είναι μεμονωμένα.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 01:08

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 02/10/24
16:34
«Persona non grata» κηρύχθηκε ο Γκουτέρες στο Ισραήλ
15:28
Ελλάδα: Σε ύφεση η φονική πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
15:05
Το Ιράν δεν προειδοποίησε τις ΗΠΑ προτού επιτεθεί
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Κόμπος: Ιδιαίτερα επικίνδυνη η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή
13:56
Έλληνας υπήκοος μεταξύ των θυμάτων στο Τελ Αβίβ
13:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024
13:18
Σχέδιο Επιδότησης Διαμονής και Φροντίδας σε Στέγες Ηλικιωμένων
13:05
[ΒΙΝΤΕΟ] Σε επαφή με τους ηγέτες γειτονικών κρατών η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
12:46
Σχέδιο χορηγιών εγκατάστασης ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού
12:39
[ΒΙΝΤΕΟ] Στο Ισραήλ ο΄Ορεν Ανόλικ - Ψευδείς οι ειδήσεις περί απαγωγής
12:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.