Mπανάνες για πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων

Τα άτομα που καταναλώνουν χαμηλή περιεκτικότητα καλίου στη διατροφή τους μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό της Νευρολογίας και το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 5.600 άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών οι οποίοι δεν παρουσίαζαν εγκεφαλικές διαταραχές όταν ξεκίνησε η μελέτη.  Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για 4 έως 8 χρόνια για να καταγράφει ο αριθμός και το είδος εγκεφαλικών επεισοδίων που θα τους συνέβαιναν.
    
Οι άνθρωποι με τη χαμηλότερη ποσότητα καλίου στη διατροφή τους είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από ό τι εκείνοι με την υψηλότερη ποσότητα καλίου στη διατροφή τους.
    
Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση μιας μπανάνας το πρωί, μιας μετά το μεσημεριανό φαγητό και μιας το βράδυ, μπορεί να προσφέρει αρκετό κάλιο στον οργανισμό με αποτέλεσμα, να μειωθούν κατά 21% περίπου οι πιθανότητες δημιουργίας ενός θρόμβου αίματος στον εγκέφαλο.
    
Έκτος από τις μπανάνες, τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα εσπεριδοειδή, τα αποξηραμένα φρούτα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα σύκα, οι ντομάτες, το αβοκάντο, το σπανάκι, το πεπόνι, η μέντα, οι πατάτες κ.α.
    
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες μελέτες χρειάζονται επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων για να καθορίσει κατά πόσο η αύξηση του καλίου στη διατροφή μπορεί να αποτρέψει τα εγκεφαλικά επεισόδια.
    
Πηγή: Υγείαonline.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 20:47

Τελευταιες Ειδησεις

02 Οκτωβρίου
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
10:57
Πρόστιμο για χρήση σκούτερ από ανήλικο σε τουριστική περιοχή
10:52
Η Κύπρος καταδίκασε την χθεσινοβραδινή επίθεση στην Γιάφα
10:07
Τελετή διαβεβαίωσης νέου Γενικού Ελεγκτή Ανδρέα Παπακωνσταντίνου
10:03
Ενώπιον του Συνοδικού Δικαστηρίου οι μοχαχοί της Μονής Οσίου Αββακούμ
09:50
''Ο κοινός δημόσιος χώρος στην Κύπρο'' - 29 Σεπτεμβρίου 2024
09:34
Στηρίζει την άμυνα του Ισραήλ η Βρετανία - «Έπαιξαν ρόλο χθες οι βρετανικές δυνάμεις»
09:18
Σε κατάσταση συναγερμού η Αθήνα μετά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
09:04
Έτοιμος ο Σι Τζινπίνγκ να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας
08:59
ΗΠΑ: Σε έντονους τόνους η τηλεμαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων
08:53
Περίπου 1000 Κύπριοι διαμένουν στον Λίβανο. Κάποιοι εξέφρασαν πρόθεση να επιστρέψουν στην Κύπρο
08:17
Σε πλήρη εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Εστία
06:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.