Επιστήμονες: Αυθεντικός ο τάφος του Ιησού (vd)

Στην επιβεβαίωση ότι ο Ναός της Αναστάσεως βρίσκεται στο σημείο που οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν τον τάφο του Ιησού προχώρησε η επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ΕΜΠ, που πραγματοποίησε εργασίες στο χώρο το 2016, αποκαλύπτει το National Geographic.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ που βρέθηκε στον Πανάγιο Τάφο, Τόνια Μοροπούλου, το αρχικό ασβεστολιθικό τμήμα του τάφου και η μαρμάρινη πλάκα που το καλύπτει χρονολογούνται στα μισά του 4ου αιώνα (περίπου 345μΧ), την ώρα που οι πληροφορίες από τα ιστορικά κείμενα αναφέρουν ότι οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν τον τάφο, τον αναστήλωσαν και έχτισαν τον ναό γύρω στο 326 μΧ.
Όπως αναφέρει το National Geographic, τα στοιχεία που συνέλλεξε η ομάδα της κυρίας Μοροπούλου αποδεικνύουν ότι το ταφικό συγκρότημα χτίστηκε την περίοδο του Μέγα Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε στείλει εκπροσώπους του για να εντοπίσουν τον τάφο του Ιησού.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, αυτοί εντόπισαν έναν ρωμαϊκό ναό και κάτω από αυτόν -αφού τον κατέστρεψαν - εντόπισαν έναν τάφο μέσα σε μια ασβεστολιθική σπηλιά. Στη συνέχεια, ο ναός της Αναστάσεως χτίστηκε γύρω από αυτόν.

ImageHandler1
Όπως σημειώνει η κυρία Μοροπούλου, εξαιρετικά σημαντικό για την έρευνά τους ήταν το γεγονός ότι κάτω από το μάρμαρο στον τάφο βρήκαν ένα παλαιότερο, σπασμένο μάρμαρο με έναν σταυρό επάνω του, το οποίο βρισκόταν ακριβώς πάνω από το ταφικό κρεβάτι, και το οποίο αποδείχθηκε πως ήταν μέρος από την πρώτη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήθηκε επί ρωμαϊκής εποχής, υπό τις εντολές του Μέγα Κωνσταντίνου.
Παράλληλα, τα δείγματα κονιάματος που ελήφθησαν από υπολείμματα του νότιου τοίχου της σπηλιάς χρονολογούνται από το 335 έως και το 1570, γεγονός που έδωσε ακόμα περισσότερα στοιχεία για την κατασκευή της ρωμαϊκής περιόδου, αλλά και την αποκατάσταση του 16ου αιώνα, που ήταν άλλωστε γνωστή. Το κονίαμα που ελήφθη από την είσοδο του τάφου χρονολογείται στον 11ο αιώνα και είναι σύμφωνο με την ανακατασκευή του Αγίου Κουβουκλίου, μετά την καταστροφή του το 1007.
«Είναι ενδιαφέρον το πώς αυτά τα κονιάματα όχι μόνο παρέχουν στοιχεία για το αρχαιότερο ιερό στο χώρο, αλλά και επιβεβαιώνουν την ιστορική ακολουθία κατασκευής του Αγίου Κουβουκλίου», ανέφερε η επικεφαλής των ερευνών του ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου.

Πηγή: in.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 14:02

Τελευταιες Ειδησεις

12 Ιουλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 12 Ιουλίου 2025
22:00
Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που ξέσπασε σε περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Λάνιας - Λιμνάτι
20:37
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου 8χρονη με συμπτώματα θερμοπληξίας
19:35
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται για συμφωνία με ΗΠΑ ως 1η Αυγούστου
18:07
Πάφος: Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα 16χρονο
18:00
Απογοήτευση ΥΠΕΞ για την στάση ίσων αποστάσεων που τηρεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις εκθέσεις του
17:58
Γάζα: 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να λάβουν επισιτιστική βοήθεια
17:02
Διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για την υπόθεση δολοφονίας του Θανάση Νικολάου
16:58
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 12/7/25
16:19
Την επιβολή δασμού 30% στα προϊόντα που εισάγονται από την ΕE και το Μεξικό στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τραμπ
16:16
Σύλληψη 17χρονου για υπόθεση ληστείας στη Λάρνακα
15:30
Υπουργός Ενέργειας: Δεν αναμένεται άμεση αξιοποίηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Πήγασος»
15:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.