Χαιρετισμός της Πρώτης Κυρίας στα εγκαίνια της έκθεσης «Η Γοητεία της Ζωής στην Ελλάδα», Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα, 6/6/17)
Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και της Λεβέντειου Πινακοθήκης για να τελέσω, μαζί με τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα εγκαίνια της έκθεσης «Γκίκας– Craxton–Leigh Fermor: Η Γοητεία της Ζωής στην Ελλάδα».
Μία έκθεση με επίκεντρο τη φιλία, την αγάπη για την Ελλάδα και τους Έλληνες, το πάθος για το τοπίο, τις προσωπικές αναμνήσεις και τις μαγευτικές περιηγήσεις. Την ανθρώπινη σχέση και μακρόχρονη φιλία του εμβληματικού ζωγράφου και ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, του σπουδαίου ζωγράφου Τζον Κράξτον, ο οποίος ύμνησε ζωή και τη φύση με τα έργα του και του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού συγγραφέα της εποχής μας Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ.
Με άξονα τους κοινούς τόπους που ενέπνευσαν τους τρεις σπουδαίους δημιουργούς, μας δίνετε η ευκαιρία, μέσα από τη σημερινή έκθεση να ανιχνεύσουμε τις πτυχές της στενής τους σχέσης. Τα έργα τους καταδεικνύουν την επιρροή που δέχθηκαν από τα ελληνικά στοιχεία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την απέραντη ομορφιά της Ελλάδας που τόσο ερωτεύτηκαν οι δημιουργοί, όπου οι άρρηκτοι δεσμοί που είχαν αναπτύξει με τη χώρα δικαίως τους καταξίωσαν εκ των σπουδαιοτέρων πρεσβευτών της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Γκίκας, Κράξτον και Φέρμορ, τρεις παγκοσμίως καταξιωμένοι δημιουργοί, των οποίων οι ζωές συνδέθηκαν μέσα από κοινούς τόπους έμπνευσης, την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Τόποι που αποτέλεσαν πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας και συγγραφικής έμπνευσης και στέγασαν μια φιλία που διήρκησε σχεδόν μισό αιώνα.
Το οδοιπορικό της έκθεσης ξεκίνησε από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία τέλη Φεβρουαρίου, συνεχίζεται στο Μουσείο Μπενάκη εδώ στην Αθήνα, και το όμορφο αυτό ταξίδι αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Τα ταξίδια, που τόσο λάτρευαν, δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελέσουν έναν από τους κυριότερους παρονομαστές των εκθέσεων του πολύ σημαντικού τους έργου, ένα στοιχείο που οφείλω να ομολογήσω τόσο όμορφα συνέδεσαν η κυρία Εβίτα Αράπογλου ιστορικός τέχνης, και η ομάδα της στην επιμέλεια των σημερινών εκθεμάτων, του οποίους και συγχαίρω θερμά.
Είμαι βέβαιη πως η σημερινή έκθεση θα αποτελέσει ακόμη ένα σημαντικό σταθμό στη διεθνώς αναγνωρισμένη πορεία του Μουσείου Μπενάκη στα εικαστικά δρώμενα. Αυτού του πραγματικά μαγευτικού χώρου, που φιλοξενεί και στεγάζει εδώ και δεκαετίες με τόση αγάπη και στοργή σημαντικά εκθέματα από όλο τον κόσμο.
Ευρισκόμενη σήμερα στην Ελλάδα, και με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ και στις άριστες σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, και να σας ευχαριστήσω, φίλε Πρόεδρε, για τη διαχρονική στήριξη για δικαίωση των αγώνων μας.
Μαζί με τον Εξοχότατο Πρόεδρο θα ήθελα να επιβεβαιώσω την πολιτική βούληση για μία πολυεπίπεδη συνεργασία στηριγμένη στα θεμέλια της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών μας. Η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί ακόμη ένα θετικό βήμα στις συνεχείς μας προσπάθειες και πρωτοβουλίες για περαιτέρω βελτίωση και ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας.
Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για μια ακόμα φορά για τη μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ μαζί σας και να μου επιτρέψετε να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, τους διοργανωτές, τους επιμελητές, καθώς και τους χορηγούς αυτής της εξαιρετικής προσπάθειας. Αυτή τη στιγμή η σκέψη μας ταξιδεύει στους τρείς δημιουργούς, Γκίκα, Κράξτον και Φέρμορ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ιστορική ευθύνη και το χρέος μας να τους τιμούμε και να διδάσκουμε τις νεότερες γενιές το σπουδαίο έργο που μας άφησαν παρακαταθήκη.
Πηγή : ΓΤΠ
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 18:00
https://news.rik.cy/el/article/2017/6/7/e-goeteia-tes-zoes-sten-ellada-1195670/