Ο εκδότης των εφημερίδων Ντι Βελτ και Βελτ αμ Σόνταγκ έχει υποβάλει επίσημο παράπονο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την κράτηση του γερμανικής υπηκοότητας δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουσέλ από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ντι Βελτ, το Σάββατο.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον Γιουσέλ τον Φεβρουάριο κατηγορώντας τον για προπαγάνδα προς υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και υποκίνηση σε δημόσια βία, εν μέσω ευρείας εκστρατείας πάταξης των κατ’ ισχυρισμό υποστηρικτών του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία πριν από ένα χρόνο.
Ο Γιουσέλ έχει ήδη καταχωρήσει ξεχωριστό παράπονο στο ΕΔΑΔ. Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να απελευθερώσει τον Γιουσέλ και άλλους Γερμανούς υπηκόους που κρατούνται στην Τουρκία και οι κρατήσεις αυτές έχουν συμβάλει σε μια απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
«Χρησιμοποιούμε όλα τα νομικά μέσα για να υπερασπιστούμε την ελευθερία του Ντενίζ Γιουσέλ και του εκδοτικού μας οίκου να γράφει δημοσιεύματα" ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος του WeltN24 GmBH Στέφανι Κασπάρ.
«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό χωρίς αντίρρηση ότι ένας δημοσιογράφος μπορεί να φυλακίζεται απλά και μόνο γιατί έκανε τη δουλειά του», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος Τύπου του εκδότη δεν ήταν διαθέσιμος άμεσα για επιπρόσθετο σχόλιο προς το Reuters.
Σύμφωνα με τον Τουρκικό Σύνδεσμο Δημοσιογράφων μετά το πραξικόπημα έχουν κλείσει περίπου 150 μέσα ενημέρωσης και έχουν φυλακιστεί γύρω στους 160 δημοσιογράφους.
Συνολικά, μετά το πραξικόπημα, οι αρχές έχουν φυλακίσει πάνω από 50.000 ανθρώπους οι οποίοι αναμένουν να δικαστούν, και έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί γύρω στους 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, περιλαμβανομένων εκπαιδευτικών και δικαστών, γεγονός που έχει προκαλέσει την άσκηση κριτικής από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η εκστρατεία πάταξης είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι ασφάλειας που διατρέχει η Τουρκία. Πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus ότι δεν είναι ασφαλές για τους Γερμανούς πολίτες να ταξιδεύουν στην Τουρκία.
«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας για κανένα στην Τουρκία», είπε στο περιοδικό ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 16:38
https://news.rik.cy/el/article/2017/8/5/upobole-paraponou-sto-edad-gia-te-phulakise-tou-demosiographou-nteniz-giousel-4009298/