Βραβεία Europa Nostra: Βραβείο στο ΚΕΤΕ

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (ΚΕΤΕ) παρέλαβε το βράδυ της Πέμπτης το «υψηλότερο Ευρωπαϊκό βραβείο για την ευαισθητοποίηση του κοινού στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς», κατά τη διάρκεια τελετής για την απονομή του Βραβείου της ΕΕ για την Πολιτιστική Κληρονομιά/ Βραβεία Europa Nostra.


 
Επιπρόσθετα, το Κέντρο έλαβε και το Μεγάλο Έπαθλο (Grand Prix) στην κατηγορία «Παιδεία, Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση» σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του ΚΕΤΕ, στην παλιά Λευκωσία.
 
Παραδίδοντας το Μεγάλο Έπαθλο στους Κώστα και Ρίτα Σεβέρη, Πρόεδρο και Εκτελεστική Διευθύντρια του «Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη» αντίστοιχα, η Αντιπρόεδρος του Europa Nostra Ανδρούλλα Βασιλείου σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που κυπριακό ίδρυμα βραβεύεται με το βραβείο Europa Nostra αυτής της κατηγορίας, ενώ λαμβάνει παράλληλα και ένα από τα έξι εξόχως τιμητικά Μεγάλα Έπαθλα.
 
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ανέφερε ότι το έργο του ΚΕΤΕ συμβάλει με μοναδικό τρόπο στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσθεσε ακόμη ότι το Κέντρο έχει απήχηση σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου, αναδεικνύοντας τις ιστορικές τους σχέσεις και υποστηρίζοντας τις προοπτικές για ειρηνική συνύπαρξη.
 
«Η ανάπτυξη του Κέντρου κάνει περήφανους όλους τους ανθρώπους του νησιού μας και προικίζει τις νεότερες γενιές των Κυπρίων με ένα σημαντικό ίδρυμα γνώσης και αυτογνωσίας» είπε ο Υπουργός.
 
Συμπλήρωσε ότι «ο πολιτισμός είναι ουσιώδους σημασίας στην προσπάθεια για ευαισθητοποίηση αναφορικά με την κοινή ιστορία και τις αξίες μας, την προώθηση της ανεκτικότητας, αλληλοκατανόησης και κοινωνικής ένταξης» ιδιαίτερα τώρα που η Ευρώπη και η Κύπρος αντιμετωπίζουν πολλές κοινωνικές προκλήσεις.
 
Ο Υπουργός συνεχάρη τους Κώστα και Ρίτα Σεβέρη για το έργο τους, αλλά και τον κόσμο που αγκάλιασε και υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία.
 
Μιλώντας κατά την εκδήλωση η Ανδρούλλα Βασιλείου εξέφρασε την περηφάνεια της για το βραβείο αυτό «λόγω της βαθιάς μου πίστης και επιθυμίας για ειρηνική συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, αλλά και της φιλοδοξίας μου για μια ενδεχόμενη επανένωση της πατρίδας μας».
 
Η τέως Ευρωπαία Επίτροπος ανέφερε ότι ο οργανισμός Europa Nostra έλαβε φέτος 202 αιτήσεις από 39 χώρες, εκ των οποίων επιλέχθηκαν 29 νικητές από 18 χώρες. Ακολούθως επιλέχθηκαν οι έξι νικητές του Μεγάλου Επάθλου, το οποίο συνεπάγεται χρηματικό έπαθλο ύψους €10,000.
 
«Αυτή είναι όντως μια μεγάλη τιμή για την Κύπρο αλλά ιδιαίτερα για τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από το έργο, τον Κώστα και τη Ρίτα Σεβέρη» είπε η κ. Βασιλείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το ΚΕΤΕ προσφέρει παιδεία μέσω του πολιτισμού.
 
Η Γενική Γραμματέας του Europa Nostra, Σνέσκα Μιχαϊλοβιτς δήλωσε από την πλευρά της ότι το Κέντρο έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τοποθεσία του δίπλα από την ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας.
 
«Αυτό που κάνατε και καταφέρατε στην πραγματικότητα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα είναι να δώσετε πίσω ελπίδα, προσφέροντας ένα τόσο εμπνευσμένο σκηνικό για την ε/κ και τ/κ κοινότητα» υπογράμμισε.
 
Όπως είπε η ΓΓ του Europa Nostra «βρισκόμαστε κυριολεκτικά δίπλα στην Πράσινη Γραμμή», την σκληρή αυτή πραγματικότητα που τέμνει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας και τους κατοίκους του στα δύο. «Εδώ μπορούμε να νιώσουμε και να αγγίξουμε τον τοίχο. Όχι μόνο τον απτό, αλλά και τους άυλους που ακόμη υπάρχουν στα μυαλά πάρα πολλών κατοίκων και σε κάποιους πολιτικούς αυτού του όμορφου, αρχαίου νησιού» είπε η κ. Μιχαΐλοβιτς.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι η Κύπρος έχει συνεισφέρει πολλαπλά στην οικογένεια της Europa Nostra, ενώ ανέφερε ότι το 2018 δεν θα αναδεικνυόταν πιθανώς Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς αν η Ανδρούλλα Βασιλείου δεν έθετε το υπόβαθρο κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Κομισιόν.
 
Το σύνθημα του έτους «Η κληρονομιά μας: Εκεί όπου το παρελθόν συναντά το μέλλον» είναι κατάλληλο και για την Κύπρο, ένα νησί όπου το παρελθόν συναντά το μέλλον, είπε.
 
Εξέφρασε παράλληλα και ένα από «τα πιο τολμηρά της όνειρα», τη διοργάνωση κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους 2018 μιας εκδήλωσης εντός της ουδέτερης ζώνης, στέλνοντας το μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι «η ουδέτερη ζώνη οφείλει να καταστεί ξανά μια δημιουργική ζώνη» όπου το παρελθόν συναντά το μέλλον.
 
Η κ. Μιχαϊλοβιτς συνεχάρη τέλος τους Κώστα και Ρίτα Σεβέρη για την αφοσίωση τους στο «να βοηθήσουν τις νέες γενιές των Κυπρίων όχι μόνο να καταστούν λειτουργοί της πλούσιας, κοινής τους κληρονομιάς, αλλά να ερωτευτούν αυτή την κληρονομιά».
 
Λαμβάνοντας το βραβείο ο κ. Σεβέρης είπε ότι ήταν περήφανος που το ΚΕΤΕ κρίθηκε άξιο να λάβει μια από τις υψηλότερες πολιτιστικές διακρίσεις στην Ευρώπη το 2017, το βραβείο Europa Nostra, ενώ παρέλαβε ταυτόχρονα και το Μεγάλο Έπαθλο.
 
Πρόσθεσε ότι πριν από τρία χρόνια το Κέντρο άνοιξε τις πύλες του και άρχισε να εργάζεται για την ειρήνη και τη συμφιλίωση «υπογραμμίζοντας την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, δίνοντας έμφαση σε αυτά που ενώνουν, όχι σε αυτά που διχάζουν Ε/κ και Τ/κ και όλες τις άλλες κοινότητες της Κύπρου».
 
Η Αϊλά Γκιουρέλ, μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος «Κώστα και Ρίτας Σεβέρη» είπε ότι το Κέντρο φιλοξενεί 1.500 έργα από καλλιτέχνες που ταξίδευσαν στην Κύπρο κατά τον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα, καθώς και άλλα αντικείμενα και στολές. «Πρόκειται στην ουσία για την μεγαλύτερη συλλογή πινάκων ζωγραφικής για την Κύπρο από ξένους καλλιτέχνες» είπε η κ. Γκιουρέλ ενώ συμπλήρωσε ότι τα εκθέματα του ΚΕΤΕ «αφηγούνται την ιστορία μιας κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς, που μοιράζονται όλοι οι Κύπριοι».
 
Το Κέντρο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το USAID, τις Επιχορηγήσεις ΕΟΧ και Νορβηγίας, του UNDP ACT και της κυπριακής Κυβέρνησης. Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Καθλίν Ντόχερτι ανέφερε ότι η χώρα της σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά και συμβάλει στην προστασία της. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του ΚΕΤΕ, συνεισέφερε 2 εκ. δολάρια μέσω του USAID. Η Κριστίνα Σορτίνα εκ μέρους της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα είπε ότι η χώρα της είναι περήφανη που συνεισέφερε τη δημιουργία του κέντρου αυτού.
 
Η εκδήλωση έκλεισε με μια παρουσίαση κυπριακών εσωρούχων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, τα οποία παρουσίασαν στην πασαρέλα μαθητές και εθελοντές, με την Ρίτα Σεβέρη να αφηγείται την ιστορική τους εξέλιξη στην Κύπρο.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:47

Τελευταιες Ειδησεις

17 Νοεμβρίου
Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για το αεροπλάνο του προέδρου του Ισραήλ
20:09
Χάος στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας-Αγίας Νάπας-Ανατράπηκε διπλοκάμπινο στο οποίο υπήρχαν σκυλιά
19:54
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
17:49
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/11/2024
17:18
Ιράν: Σε σοβαρή κατάσταση ο Αλί Χαμενεΐ
16:50
Σολτς: Οι απόψεις του Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει
16:40
Ουκρανία: 4 νεκροί σε αεροπορική επίθεση της Ρωσίας
16:39
Γάζα: 26 ανθρώποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 59 αγνοούνται
15:44
Ελλάδα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου
15:32
Σιζόπουλος: Συνταγματικές ρυθμίσεις τύπου Βοσνίας είναι ασύμβατες με την ιδιότητα μας ως μέλους της ΕΕ
14:28
Νέο θανατηφόρο στη Λευκωσία. Θύμα 20χρονη από την Ελλάδα
12:44
Πρόεδρος: Και εμείς είμαστε υπέρ της λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων στη νησί-Άρση εισβολής και κατοχής
12:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.