«Ανεβασμένη» διάθεση - αποτελεσματικό εμβόλιο γρίπης

Αν συμβεί να είστε στα «πάνω» σας, όταν κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αυτό να είναι πιο αποτελεσματικό.

Αν κάποιος βρίσκεται σε χάλια ψυχική διάθεση, ίσως θα έπρεπε να αναβάλει τον εμβολιασμό για λίγο αργότερα, μέχρι να φτιάξουν τα κέφια του.
Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, της πρώτης του είδους της, σύμφωνα με την οποία η καλή ψυχική διάθεση φαίνεται να επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το αντιγριπικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό μόνο στο 17% έως 53% των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων, έναντι ποσοστού 70% έως 90% μεταξύ των νεότερων.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας της Υγείας Καβίτα Βεντάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Brain, Behavior and Immunity", μελέτησαν 138 ανθρώπους 65 έως 85 ετών, που επρόκειτο να κάνουν εμβόλιο για τη γρίπη Η1Ν1.
Οι επιστήμονες έκαναν τα κατάλληλα τεστ στους συμμετέχοντες και συσχέτισαν σε διάστημα έξι εβδομάδων την ψυχική διάθεση καθενός, καθώς και άλλες παραμέτρους της συμπεριφοράς (σωματική άσκηση, διατροφή, ύπνος κ.α.), με το επίπεδο των αντισωμάτων στο σώμα μετά τον εμβολιασμό, αρχικά μετά από τέσσερις και στη συνέχεια μετά από 16 εβδομάδες.
Το επίπεδο των αντισωμάτων είναι ένας δείκτης για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Η μελέτη κατέληξε στη διαπίστωση ότι από όλους τους παράγοντες της συμπεριφοράς, η καλή ψυχική διάθεση κατ' εξοχήν σχετίζεται θετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Άτομα με ανεβασμένη ψυχική κατάσταση επί ένα μήνα προτού εμβολιασθούν, είχαν στη συνέχεια αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων κατά του ιού της γρίπης. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η θετική συσχέτιση, αν την ίδια την ημέρα του εμβολιασμού κάποιος είχε πολλή καλή ψυχική διάθεση.
«Τα εμβόλια είναι ένας απίστευτα αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί η πιθανότητα των λοιμωδών νόσων. Όμως η αχίλλειος πτέρνα τους είναι ότι η ικανότητα τους να προστατεύουν από μία ασθένεια, επηρεάζεται από το πόσο καλά «δουλεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 15:34

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Ισραήλ: 8 νεκροί και 7 τραυματίες από επίθεση ενόπλων στη Γιάφα
21:56
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
21:52
Σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικης Ασφαλείας για αύριο συγκάλεσε ο Πρόεδρος
21:22
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
21:18
Eπίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσε το Ιράν
20:30
Μήνυμα Προέδρου Χριστοδουλίδη για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
19:00
Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία για τρίτο 24ωρο
16:14
Το Ισραήλ καλεί πολίτες κοινοτήτων του Νοτίου Λιβάνου να εκκενώσουν τις οικίες τους
15:52
Eκπρόσωπος: Η κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την συνάντηση του Προέδρου με τον Ερσίν Τατάρ
15:35
Yπουργός Δικαιοσύνης: Πρόθεση μας η δημιουργία πρωτοκόλλου για τις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας
15:09
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργός Άμυνας: "Για όσο υφίσταται η παράνομη τουρκική κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να επενδύει στην άμυνα"
13:16
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Βουλής: "Η Κ.Δ. αποτελεί εγγύηση για την εθνική μας υπόσταση και πρέπει να την προστατεύσουμε πάση θυσία"
13:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.