Βοηθός για συγγραφείς η τεχνητή νοημοσύνη

Οι συγγραφείς - τουλάχιστον αυτοί που δεν είναι τεχνοφοβικοί και δεν έχουν προσκολληθεί πεισματικά στην εποχή της… γραφομηχανής - βρήκαν ένα νέο συμπαραστάτη για το γράψιμο του μυθιστορήματός τους: την τεχνητή νοημοσύνη.

Ήδη οι πρώτοι συγγραφείς άρχισαν να καταφεύγουν στις υπηρεσίες των προγραμμάτων μηχανικής και βαθιάς μάθησης για να συμπληρώνουν την έμπνευσή τους. Χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η περίπτωση του Ρόμπιν Σλόαν, ο οποίος συνεργάζεται με ένα πρόγραμμα υπολογιστή για να γράψει το νέο βιβλίο του.
Το λογισμικό, το οποίο μάλιστα έχει αναπτυχθεί από τον ίδιο, ολοκληρώνει τις προτάσεις που ο ίδιος αρχίζει. Αν και είναι νωρίς να προστεθεί το επάγγελμα του συγγραφέα σε αυτά που η τεχνητή νοημοσύνη φιλοδοξεί να κάνει (γιατρός, δικηγόρος, δημοσιογράφος κ.α.), διαφαίνεται ήδη ότι η ίδια η έννοια της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας θα αναθεωρηθεί στο μέλλον.
Ιδού ένα παράδειγμα: Καθώς ο Σλόαν γράφει τη φράση «οι βίσωνες μαζεύονται στο φαράγγι…», την αφήνει μισοτελειωμένη, πατά ένα πλήκτρο και ο υπολογιστής συμπληρώνει μόνος του «…κάτω από τον άδειο ουρανό». «Φανταστικό!» αναφωνεί ο συγγραφέας. «Θα το είχα γράψει μόνος μου εγώ αυτό; Ίσως ναι, ίσως όχι…», λέει και διευκρινίζει ότι δεν προτίθεται να αξιοποιήσει εμπορικά τον «έξυπνο» βοηθό του.
Ο όλος πειραματισμός εντάσσεται στο ευρύτερο και συνεχώς ανερχόμενο πεδίο της «υποβοηθούμενης από υπολογιστή δημιουργίας» (computer-assisted creation), που ήδη βοηθά και άλλου είδους καλλιτέχνες, όπως τους εικαστικούς.
Όμως ο λόγος είναι πιο δύσκολος από την εικόνα, όσον αφορά την επεξεργασία από τις «έξυπνες» μηχανές. Αλλά η πρόοδος είναι σαφής: τον Ιανουάριο η κινεζική Alibaba ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα λογισμικό που πέτυχε καλύτερες επιδόσεις από τους ανθρώπους στην κατανόηση του κειμένου. Αν οι μηχανές μπορούν να καταλάβουν τι διαβάζουν, τότε μπορούν και να γράψουν. Η μεγάλη πρόκληση πλέον είναι πόσο δημιουργικά μπορούν να γράψουν.

Πηγή: skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 07:58

Τελευταιες Ειδησεις

03 Μαΐου
Έξι συλλήψεις για υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών
08:17
Ισραήλ: Νεκρός ισραηλινός όμηρος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας
07:27
Τζον Κίρμπι: Εντός ημερών θα είναι έτοιμη η προβλήτα στη Γάζα για τον θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας
07:21
Συνεχίζεται η αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστήμια - Εκατοντάδες συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών
06:39
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα: Ημέρα κατάνυξης και θρήνου
06:17
Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα», δηλώνει ο αρχηγός της Χανίγια
06:13
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει τυχόν ήττα του στις προεδρικές εκλογές
06:13
Γιασάρ Γκιουλέρ: "Η Τουρκία δεν δέχεται οποιαδήποτε άλλη λύση εκτός από μια ισότιμη, κυρίαρχη λύση δύο κρατών"
06:09
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως κατέστρεψαν 3 drones των Χούθι στην Υεμένη
06:01
Συρία: 8 στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Δαμασκό
05:49
Στήριξη Ρώσου ΥΠΕΞ σε Ολγκίν ύστερα από κοινή συνάντηση στη Μόσχα
05:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - Δελτίο Καιρού 03/05/24
05:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.