Νέα τεχνική έγκαιρης πρόβλεψης εμφράγματος από ερευνητές

Μια νέα μέθοδος που αναλύει τις εικόνες των αξονικών τομογραφιών της καρδιάς, μπορεί να προβλέψει κάποιους από τους ασθενείς που κινδυνεύουν με έμφραγμα, ακόμη και χρόνια προτού αυτό συμβεί.



Οι ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον `Ελληνα καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Χαράλαμπο Αντωνιάδη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέπτυξαν αλγόριθμους που αναλύουν το λίπος γύρω από τις στεφανιαίες αρτηρίες, όπως αυτό φαίνεται στις αξονικές στεφανιογραφίες.

Το λίπος αυτό μεταβάλλεται, όταν μια αρτηρία πάσχει από φλεγμονή, γεγονός που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για το 30% περίπου των εμφραγμάτων. "Αν μπορείς να ανιχνεύσεις τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, μετά είσαι σε θέση να πεις ποιές αρτηρίες θα προκαλέσουν εμφράγματα. Με τη νέα τεχνολογία που έχουμε πλέον, μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο αναλύοντας απλές τομογραφίες", δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο δρ Αντωνιάδης, ο οποίος είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα περισσότερα εμφράγματα προκαλούνται από τις λιπώδεις εναποθέσεις (πλάκες) στο εσωτερικό των αρτηριών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματος. Οι τομογραφίες μπορούν να δείξουν στους γιατρούς αν μια αρτηρία έχει ήδη υποστεί στένωση λόγω πλάκας, αλλά η νέα μέθοδος προειδοποιεί για το επερχόμενο πρόβλημα πολύ νωρίτερα.

"Μπορούμε να πούμε αν οι αρτηρίες σας έχουν φλεγμονή και αν μια στένωση θα αναπτυχθεί μετά από πέντε χρόνια. `Ετσι, ίσως μπορείτε να αρχίσετε να παίρνετε προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφύγετε το σχηματισμό πλακών", ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης.

"Μολονότι δεν έχουμε υπολογίσει τον ακριβή αριθμό εμφραγμάτων που μπορούμε να προλάβουμε, δυνητικά ίσως είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε έγκαιρα τουλάχιστον το 20% έως 305 των ανθρώπων, προτού πάθουν έμφραγμα",πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν, επίσης, οι ελληνικής καταγωγής Ευάγγελος Οικονόμου (πρώτος συγγραφέας), Χρήστος Κοτανίδης και Αλέξιος Αλεξόπουλος, όλοι του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πηγή: (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 08:13

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Στην Κύπρο για τους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
11:30
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 01/10/24
11:17
Μακρόν: Συνεχής στήριξη Γαλλίας για λύση στη βάση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας
11:08
ΗΠΑ: Με τουλάχιστον 130 νεκρούς ο κυκλώνας Ελίν βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των προεδρικών εκλογών
10:58
Ξεκινά σήμερα η εμπορική λειτουργία του Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης
10:36
Στις 2-3 Οκτωβρίου η Σύνοδος των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων MED9, στη Λευκωσία
10:32
Επεισοδιακή καταδίωξη στη Λεμεσό: Χειροπέδες σε 50χρονο
10:29
Μέτρα ασφάλειας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη Στρατιωτική Παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου
07:25
Στην «ανάγκη» να «διαλυθούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο συμφώνησαν οι υπ. Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ
07:18
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
07:00
Ελλάδα: Συνεχίζονται για 3η ημέρα οι προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
06:29
Συρία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τον Ισραηλινό βομβαρδισμό στη Δαμασκό
06:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.