Νέα πειραματική θεραπεία της λευχαιμίας από Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες

Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής ελληνικής και κυπριακής καταγωγής ερευνητές, ανακάλυψαν ότι μια δραστική ουσία που περιέχεται σε οφθαλμικές σταγόνες, μπορεί να καταστρέψει επίσης τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Sanger Institute, καθώς επίσης των πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και του Νότιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", βρήκαν ότι η εν λόγω ουσία (SPHINX31), που στοχεύει σε ένα σημαντικό γονίδιο του καρκίνου (SRPK1), μπορεί να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα στους ασθενείς με οξεία μυελογενή λευχαιμία (ΟΜΛ), χωρίς να κάνει ζημιά στα υπόλοιπα μη λευχαιμικά κύτταρα. Επικεφαλής της πολυμελούς ερευνητικής ομάδας είναι οι Γιώργος Βασιλείου, Τόνυ Κουζαρίδης και Κώστας Τζελέπης.

Η ΟΜΛ είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος, που πλήττει ανθρώπους όλων των ηλικιών και συχνά απαιτεί μήνες εντατικής χημειοθεραπείας και παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο. Εκδηλώνεται στα κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία σταδιακά εκτοπίζουν τα υγιή κύτταρα, με συνέπεια να αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων και αιμορραγίας.

Οι θεραπείες για την ΟΜΛ ουσιαστικά είναι οι ίδιες εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ στην πλειονότητα των ασθενών ο καρκίνος δεν θεραπεύεται. Ένας υποτύπος της ΟΜΛ, που αφορά μια μετάλλαξη στο γονίδιο MLL, έχει ιδιαίτερα κακή πρόγνωση.

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα γονίδιο (SRPK1), το οποίο παίζει ρόλο-κλειδί στην ΟΜΛ που σχετίζεται με το MLL. Η αναστολή του SRPK1, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στην ουσία SPHINX31 (που αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε κολλύριο για τη νεοαγγειακή νόσο του αμφιβληστροειδούς), «φρενάρει» την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στην ΟΜΛ, όπως έδειξαν τα πειράματα σε ποντίκια, χωρίς να καταστρέφει τα γειτονικά υγιή βλαστικά κύτταρα του αίματος και χωρίς άλλες ορατές παρενέργειες.

«Η νέα μελέτη αφήνει υποσχέσεις ως μια πιθανή νέα προσέγγιση για τη θεραπεία αυτής της επιθετικής λευχαιμίας στους ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Γ. Βασιλείου. Ο δρ Κ.Τζελέπης εξέφρασε την ελπίδα ότι η μελέτη «μπορεί να είναι αποτελεσματική και σε άλλους καρκίνους όπως ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού».

Πηγή: ΑΠΕ 

 

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 06:46

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Στην Κύπρο για την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου η Σακελλαροπούλου
08:54
Μέτρα ασφάλειας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη Στρατιωτική Παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου
07:25
Στην «ανάγκη» να «διαλυθούν οι υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο συμφώνησαν οι υπ. Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ
07:18
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024
07:00
Ελλάδα: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες για 2ο συνεχόμενο βράδυ στην πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
06:29
Συρία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από τον Ισραηλινό βομβαρδισμό στη Δαμασκό
06:07
«Ξεσπάθωσε» ο Ερντογάν κατά του Ισραήλ
06:03
64 χρόνια από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας - Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία
05:52
Λίβανος: Η Βρετανία εκμίσθωσε αεροσκάφος για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων της
05:46
Λίβανος: Η Γαλλία αναπτύσσει «προληπτικά» πολεμικό πλοίο στην περιοχή
05:38
Μπορέλ: "Το Ισραήλ δικαιούται να αμυνθεί, αλλά πρέπει να λαμβάνει υπόψη και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο"
05:30
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 01/10/24
05:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.