Ν. Ζηλανδία: Εξολόθρευσαν 200 χιλιάδες ποντίκια σε νησί

Περίπου 200 χιλιάδες ποντίκια εξολοθρεύθηκαν μόνο σε ένα νησί της Νέας Ζηλανδίας, σε μια μοναδική επιχείρηση για την προστασία του οικοσυστήματος.

Τα χωροκατακτητικά είδη μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και η μαζική εξολόθρευση είναι μερικές φορές ο μόνος τρόπος για την προστασία ενός απειλούμενου οικοσυστήματος. Στη Νέα Ζηλανδία, χωροκατακτητικά αρπακτικά ζώα όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια έχουν κατακλύσει τα νησιά και καταστρέφουν τα τοπικά είδη πτηνών, ασπόνδυλων και φυτών. Η πλήρης εξολόθρευση των ποντικιών στο κύριο νησί των Αντιπόδων Νήσων θα δώσει στα τοπικά είδη την ευκαιρία να ευδοκιμήσουν και μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Η Νέα Ζηλανδία φιλοξενεί τα περισσότερα είδη θαλάσσιων πτηνών στον πλανήτη, με 21 είδη να χρησιμοποιούν τις Αντίποδες Νήσους, περίπου 860 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Νησιού Στιούαρτ, ως τόπο αναπαραγωγής. Ορδές από ποντίκια καταστρέφουν αυγά και νεοσσούς στο νησί, το οποίο έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, και απειλούν να εξαφανίσουν ολόκληρα είδη ασπόνδυλων, με τεράστιο αντίκτυπο στο οικοσύστημα. Τα ποντίκια έχουν ήδη εξαφανίσει δύο είδη εντόμων στο κύριο νησί.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αρχές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα ρίψης δολωμάτων για να εξαπλώσουν ποντικοφάρμακο κάθε πέντε με δέκα μέτρα σε κάθε μέρος του νησιού. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω χρήσης GPS από ελικόπτερα, ελαχιστοποιώντας την απελευθέρωση οποιαδήποτε τοξίνης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι παρενέργειες σε άλλα ζώα είναι αμελητέες, επειδή το δηλητήριο δρα πιο ενεργά στα χερσαία θηλαστικά, τα οποία κανονικά δεν απαντώνται σε αυτά τα νησιά.
Το οικοσύστημα του νησιού ανακάμπτει ήδη, αρχικά με τα πτηνά που ανταγωνίζονται με τα ποντίκια για έντομα. Παρόμοια πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει άλλα νησιά όπου τα θαλάσσια πτηνά οδηγούνται στην εξαφάνιση από ποντίκια. Σχεδόν τα μισά από τα πιο απειλούμενα είδη παγκοσμίως βρίσκονται σε νησιά, όπου τα χωροκατακτητικά είδη αποτελούν συνήθως την κυριότερη απειλή.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 11:45

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαΐου
Ην. Βασίλειο: Δήμαρχος Λονδίνου επανεξελέγη ο Σαντίκ Καν από το Εργατικό Κόμμα
20:16
Ρωσία: Στη λίστα των "καταζητούμενων προσώπων" ο πρόεδρος της Ουκρανίας
20:10
Κυπριακό, οικονομία, μεταναστευτικό στο Πασχαλινό μήνυμα του Πρ. Χριστοδουλίδη
19:27
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες
19:07
Χειροπέδες σε 18χρονο για κατοχή 1.800 κροτίδων στη Λεμεσό
18:28
Κίτρινη προειδοποίηση για την Κυριακή του Πάσχα -Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
18:11
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 4 Μαΐου 2024
18:00
Κριμαία: Ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν αμερικανικούς πυραύλους από την Ουκρανία
17:57
Γέρι: 50 χρόνια κατοχής... 50 σπασμένες στάμνες για τη λευτεριά!
17:49
Οσονούπω η απόφαση του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου για τη Μονή Οσίου Αββακούμ
17:40
Με τις δέουσες τιμές έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα
17:33
Φονικό κύμα καύσωνα πλήττει την Ασία -Ρεκόρ ψηλών θερμοκρασιών
17:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.