Εντοπίσθηκαν τρία γονίδια που μεγάλωσαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανακάλυψαν ότι τρία σχεδόν όμοια γονίδια, που υπάρχουν μόνο στους ανθρώπους και όχι σε άλλα ζώα όπως οι πίθηκοι, τα οποία φαίνεται να έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη του μεγάλου ανθρώπινου εγκεφάλου και, κατά συνέπεια, την ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων και της γλώσσας.

Τα γονίδια, που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των αρχαίων γονιδίων Notch, εμφανίσθηκαν μέσω τυχαίων μεταλλάξεων (οι οποίες στη συνέχεια ευνοήθηκαν από τη δαρβινική διαδικασία της φυσικής επιλογής) πριν από τρία έως τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή λίγο προτού εμφανισθεί η απότομη διόγκωση του ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με το αρχείο των απολιθωμάτων.
Ο εγκέφαλος σχεδόν τριπλασιάσθηκε σε όγκο από την εποχή του Αυστραλοπίθηκου πριν τρία εκατομμύρια χρόνια έως την εμφάνιση στην Αφρική του "έμφρονος" ανθρώπου (Homo sapiens) πριν 200.000 χρόνια περίπου. Τα γονίδια Notch επέτρεψαν να αυξηθεί η παραγωγή νευρωνικών βλαστικών κυττάρων, ενώ παράλληλα καθυστέρησαν την ανάπτυξη των βλαστοκυττάρων σε ώριμα κύτταρα. Η επιβράδυνση αυτή έδωσε περισσότερο διαθέσιμο χρόνο στα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) να αναπτύξουν το νεοφλοιό, το εξωτερικό και πιο εξελιγμένο τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιομοριακής μηχανικής και διευθυντή του Ινστιτούτου Γονιδιωματικής Ντέηβιντ Χάουσλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Κρουζ, έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό βιολογίας "Cell" (Κύτταρο). Τα γονίδια Notch έχουν μια μακρά εξελικτική ιστορία εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των εμβρύων στο ζωικό βασίλειο.
Τα τρία γονίδια που εντοπίσθηκαν τώρα (Notch2NL), είναι ένα πρόσφατο μέλος σε αυτή τη γονιδιακή οικογένεια και υπάρχουν μόνο στο DNA των ανθρώπων. Δεν υπήρξαν τα μόνα που ευθύνονται για το ότι ο εγκέφαλος των προγόνων μας διογκώθηκε, αλλά ο ρόλος τους κρίνεται κομβικός.
Στους σημερινούς ανθρώπους τα γονίδια Notch2NL εμφανίζονται σε ελαφρώς διαφορετικές παραλλαγές (κάθε μία διαθέτει μια ελαφρώς διαφορετική αλληλουχία DNA), εκ των οποίων οκτώ έχουν ανακαλυφθεί έως τώρα, αλλά εκτιμάται ότι υπάρχουν και άλλες. Στους σύγχρονους ανθρώπους τα εν λόγω γονίδια εμπλέκονται επίσης σε διάφορες νευρολογικές διαταραχές (μικροκεφαλία, αυτισμός, σχιζοφρένεια κ.α.).

Πηγή : ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 10:38

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Ελλάδα: Μάχη με τις φλόγες στην Κορινθία για τρίτο 24ωρο
16:14
Το Ισραήλ καλεί πολίτες κοινοτήτων του Νοτίου Λιβάνου να εκκενώσουν τις οικίες τους
15:52
Eκπρόσωπος: Η κυβέρνηση αναμένει ενημέρωση από τον ΟΗΕ για την συνάντηση του Προέδρου με τον Ερσίν Τατάρ
15:35
Yπουργός Δικαιοσύνης: Πρόθεση μας η δημιουργία πρωτοκόλλου για τις Κεντρικές Φυλακές προκειμένου να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας
15:09
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργός Άμυνας: "Για όσο υφίσταται η παράνομη τουρκική κατοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξακολουθήσει να επενδύει στην άμυνα"
13:16
[ΒΙΝΤΕΟ] Πρόεδρος Βουλής: "Η Κ.Δ. αποτελεί εγγύηση για την εθνική μας υπόσταση και πρέπει να την προστατεύσουμε πάση θυσία"
13:07
Ολοκληρώθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορτασμών της 1ης Οκτωβρίου
12:48
[ΒΙΝΤΕΟ] Σακελλαροπούλου: "Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουν μαζί να αγωνίζονται για την απελεύθερωση και την επανένωση της Κύπρου"
12:45
[ΒΙΝΤΕΟ] ΠτΔ: "Ημέρα μνήμης, τιμής και υπερηφάνειας για όλους όσοι αγωνίστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία"
12:31
Στην Κύπρο για τους εορτασμούς της 1ης Οκτωβρίου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
11:30
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 01/10/24
11:17
Μακρόν: Συνεχής στήριξη Γαλλίας για λύση στη βάση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας
11:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.