Ούτε λόγος για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Δεν επιστρέφουμε, ούτε δανείζουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα» δήλωσε ο Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου.

«Θέλω πίσω τα μάρμαρά μου!» έλεγε το 1983 η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, στον σερ Ντέιβιντ Ουίλσον, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για να πάρει την απάντηση: «Εσύ θέλεις τα δικά σου μάρμαρα, άλλοι θέλουν τα δικά τους».
Μετά από τριάντα έξι χρόνια, 19 διαφορετικούς υπουργούς Πολιτισμού και τρεις αλλαγές στη θέση του επικεφαλής του Μουσείου, τα Γλυπτά εξακολουθούν να βρίσκονται στο Λονδίνο.
Μιλώντας στην εφημερίδα «ΝΕΑ» ο νυν διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου και διακεκριμένος ιστορικός τέχνης, Χάρτβιχ Φίσερ, ξεκαθαρίζει ότι: «Το Μουσείο δεν θα επιστρέψει μόνιμα τα Γλυπτά στην Ελλάδα» ενώ αποκλείει το ενδεχόμενο «επ' αόριστον δανεισμού», αλλά και γενικά οποιουδήποτε δανεισμού, εάν η Ελλάδα δεν αποδεχθεί ότι τα Γλυπτά ανήκουν στους Βρετανούς.

11298

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας, στην ερώτηση αν έχουν δίκιο οι Έλληνες που θέλουν πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο κ. Φίσερ απάντησε: «Μπορώ να καταλάβω ότι οι Έλληνες έχουν μια ιδιαίτερη και παθιασμένη σχέση με αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και θέλουν να δουν όλα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα».
Απαντώντας στο γιατί το Βρετανικό Μουσείο δεν θα επιστρέψει ποτέ τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ανέφερε: «Εμείς εκθέτουμε τα Γλυπτά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιων πολιτισμών, προβάλλοντας επιτεύγματα από όλο τον κόσμο κάτω από την ίδια στέγη και αναδεικνύοντας τη διασυνδεσιμότητα των πολιτισμών».
«Σε καθεμία από αυτές τις δύο τοποθεσίες, τα γλυπτά αναδεικνύουν διαφορετικές πτυχές μιας απίστευτα πλούσιας και πολυεπίπεδης ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φίσερ, χαρακτηρίζοντας τη μετατόπιση των Γλυπτών, είτε στο Λονδίνο είτε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ως μία «δημιουργική πράξη».

11296

«Είναι η Ελλάδα ο νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών;», ρωτά ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο κ. Φίσερ: «Όχι, δεν το αποδέχομαι. Τα αντικείμενα της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία των επιτρόπων του Μουσείου».

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:55

Τελευταιες Ειδησεις

16 Νοεμβρίου
Junior Eurovision : Απόψε στις 7, με εκπρόσωπο της Κύπρου την Μαρία Πισσαρίδη
14:51
Μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη νεκρή ζώνη στην Κοφίνου -Δηλώσεις Ιωαννίδη στο ΡΙΚ
14:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024
13:00
Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων μετεγγραφής για τους φοιτητές στην Ελλάδα
12:50
Νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Βηρυτό -Νεκροί δύο ηγέτες του Ισλαμικού Τζιχάντ
12:47
Απόδειξη προσήλωσης στις προσπάθειες στο Κυπριακό η δήλωση Γέντζια
12:11
Ζελένσκι:Το Κίεβο πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τερματιστεί ο πόλεμος
12:09
Γονιδιακό τεστ μπορεί να διαγνώσει σχεδόν οποιαδήποτε μόλυνση
12:06
Φιλιππίνες: Συναγερμός για τον υπερτυφώνα Μαν-γι
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας -2ο Δελτίο Καιρού 16/11/2024
11:30
Μετρό Θεσσαλονίκης: 14 ημέρες για τη λειτουργία του
09:49
Ο Λίβανος εξετάζει αμερικανική πρόταση για σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
09:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.