Το έργο και την προσφορά του αρχαιολόγου, ακαδημαϊκού και συγγραφέα Δρα Βάσου Καραγιώργη, εξήραν χθες βράδυ οι ομιλητές τιμητικής εκδήλωσης που οργάνωσε το ΤΕΠΑΚ, σε συνεργασία με τη γενέτειρα του, κοινότητα Τρικώμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του.
Ο Δρ Βάσος Καραγιώργης αποτελεί μια εμβληματική μορφή της επιστήμης της αρχαιολογίας στην Κύπρο, την οποία υπηρέτησε για 66χρόνια, ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, ευχαριστώντας τον, εκ μέρους της πολιτείας, για τη μεγάλη του συνεισφορά στην ιστορία του τόπου μας, την ανάπτυξη της κυπριακής αρχαιολογίας, τις σπουδαίες ανακαλύψεις και το γεγονός ότι αφιέρωσε τη ζωή του στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Όπως ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης, ο ίδιος ο Δρ Καραγιώργης πήρε την πρωτοβουλία, ως διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, για έρευνα πάνω στα μυκηναϊκά αγγεία που βρέθηκαν στην Κύπρο, προσθέτοντας πως, η παρουσία και η δράση του τιμώμενου την περίοδο εκείνη, υπήρξε καθοριστική για την επιλογή κατευθύνσεων και τη χάραξη πολιτικής.
Η πολύπλευρη προσφορά του στην αρχαιολογία, πρόσθεσε, συνεχίστηκε ως διευθυντής του Ιδρύματος Αναστάσιος Γ.Λεβέντης, ενώ δικό του επίτευγμα αποτελεί η ίδρυση της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η καθιέρωση της ως ερευνητικού κέντρου διεθνούς κύρους.
Ανάμεσα στις μεγάλες ανακαλύψεις του για την επιστήμη της αρχαιολογίας, υπέδειξε, συγκαταλέγονται το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο της Σαλαμίνας και η "Βασιλική Νεκρόπολη" της Σαλαμίνας, με τάφους που ανάγονται στον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ.
"Κάλλιστα, μπορεί να λεχθεί ότι η πορεία του στην αρχαιολογία συμπίπτει με σημαντικές ιστορικές στιγμές του τόπου, ενώ η αδιάλειπτη συγγραφική του δραστηριότητα, για τα αποτελέσματα των ανασκαφών του και για τις σημαντικότερες συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων ξένων μουσείων, είναι αξιοσημείωτη", συμπλήρωσε ο Υπουργός Παιδείας, αναφέροντας ενδεικτικά πως ο Δρ.Καραγιώργης έχει συγγράψει 107 βιβλία και 473 άρθρα, ενώ επιμελήθηκε 25 βιβλία.
Παρά τα 90 του χρόνια, "διαθέτει μια μοναδική διαύγεια και ενέργεια", συνέχισε ο κ.Χαμπιαούρης, και πρόσθεσε πως, επί καθημερινής βάσης γράφει, διαβάζει, δίνει διαλέξεις και απαντά στα μηνύματα πολλών φοιτητών που θέλουν να τον συμβουλευτούν για τις έρευνες του".
Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι ο τιμώμενος, στην μακρόχρονη σταδιοδρομία του, ευτύχησε να τιμηθεί για την εξαίρετη προσφορά του στην επιστήμη της αρχαιολογίας, με βραβεία διεθνούς κύρους, όπως το βραβείο της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών στη Σορβόννη, το βραβείο P.B.Bennet της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, το βραβείο Ωνάση "Ολύμπια" στην Αθήνα, το Διεθνές Βραβείο Βενετίας καθώς και με το Κρατικό Βραβείο Αρχαιολογίας.
Επιπρόσθετα, συνέχισε, του απονεμήθηκαν Τάγματα Αριστείας, όπως του Ταξιάρχη, του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Τάγματος του Ιταλικού Αστέρος και του Ιππότη του Τάγματος Τιμής της Γαλλίας, ενώ υπήρξε επίτιμο μέλος και εταίρος πολλών αρχαιολογικών εταιρειών και ακαδημιών σε όλο τον κόσμο και επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά Πανεπιστήμια.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε σε χαιρετισμό του ότι ο Δρ. Βάσος Καραγιώργης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πρέσβεις του κυπριακού πολιτισμού διεθνώς.
Μέσα από τις διαλέξεις και τα συγγράμματά του, είπε, έκανε γνωστή "την ταυτότητα και την ίδια τη ψυχή της Κύπρου, την καταγωγή και την ιστορική εξέλιξη των Κυπρίων, όπως αυτή διαφάνηκε μέσα από την ανάλυση και περιγραφή των αλλεπάλληλων ευρημάτων που έκρυβε η κυπριακή γη και που αναδείχθηκαν υπό την εποπτεία του, μέσα από την αρχαιολογική σκαπάνη".
Ο Βάσος Καραγιώργης, πρόσθεσε, διάνοιξε κυριολεκτικά καινούργιους ορίζοντες θέασης για την κατανόηση και αποκρυστάλλωση του παρελθόντος του νησιού και των ριζών μέσα από τις οποίες αναφύεται ο σημερινός Κύπριος, μελετώντας την εγκατάσταση, στις ακτές της Κύπρου, Συροπαλαιστινίων, Φοινίκων και Αιγυπτίων, κυρίως όμως Μυκηναίων.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού σημείωσε πως, τα 22 ολόκληρα χρόνια ανασκαφών στη Σαλαμίνα, υπό την εποπτεία του Δρα Καραγιώργη, επισφράγισαν αδιάσειστα την παρουσία των Ελλήνων στην Κύπρο.
Εξάλλου ο κοινοτάρχης Τρικώμου, Ιάκωβος Χατζηβαρνάβας, ανέφερε πως σήμερα τιμάται "ένα άξιο τέκνο του Τρικώμου και της πατρίδας, έναςε υρωπαίος και παγκόσμιος πολίτης".
" Η οποιαδήποτε τιμή και διάκριση στον Δρα Βάσο Καραγιώργη, αντανακλάται ταυτόχρονα και στην γενέτειρα του, το Τρίκωμο, τον τόπο όπου είδε το φως της ζωής, τη γη όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια και άντλησε χρήσιμα βιώματα, εκεί όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα", συμπλήρωσε.
Ευχαρίστησε τον τιμώμενο για "τη δικαιολογημένη περηφάνια που αισθανόμαστε εμείς οι συγχωριανοί σου, για τη μεγάλη αξία που κληροδότησες μέσα από το έργο σου, στην κοινότητα μας".
Ο πρύτανης, καθηγητής Ανδρέας Αναγιωτός, ανέφερε ότι το ΤΕΠΑΚ, αποτείει την οφειλόμενη τιμή, για πρώτη φορά στη Λεμεσό, στον άνθρωπο ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην αρχαιολογία, προβάλλοντας την Κύπρο διεθνώς, μέσα από ένα πολυσχιδές επιστημονικό έργο.
Λέγοντας πως η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης του Πανεπιστημίου, το οποίο τιμά φορείς, ιδρύματα και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, υπέδειξε πως η συγκεκριμένη τιμητική εκδήλωση αποτελεί έκφραση του ενδιαφέροντος και της αφοσίωσης του ΤΕΠΑΚ στην προώθηση της αρχαιολογίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Ο καθηγητής Αναγιωτός είπε πως το ΤΕΠΑΚ τιμά τον Δρα Καραγιώργη, 90 χρόνια από τη γέννηση του, για το πλούσιο έργο του στην αρχαιολογία, για τις αναρίθμητες επιστημονικές εκδόσεις και τα αποτελέσματα των ανασκαφών που ο ίδιος έκανε σε όλη την Κύπρο, όπως στη Σαλαμίνα, το Κίτιον και την Παλαίπαφο "συμβάλλοντας σημαντικά στο να εδραιωθεί η κυπριακή αρχαιολογία ως ένα αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης ιστορίας της Ευρώπης και του Παγκόσμιου πολιτισμού".
Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής του Ιδρύματος "Αναστάσιος Γ. Λεβέντης", αρχαιολόγος Χαράλαμπος Μπακιρτζής και η καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νότα Κούρου, ενώ προσωπικές εμπειρίες από τη διεθνή απήχηση του έργου του τιμώμενου, κατέθεσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Σερέζης.
Φανερά συγκινημένος, στην αντιφώνηση του, ο Δρ. Βάσος Καραγιώργης ευχαρίστησε για την τιμητική εκδήλωση, σημειώνοντας πως ο ίδιος ξαφνιάστηκε, θεωρώντας ασύνηθες φαινόμενο να τιμάται στην Κύπρο ένας κύπριος αρχαιολόγος.
"Σας διαβεβαιώσω ότι ουδέποτε επιδίωξα ή ανέμενα τιμές στον τόπο μου. Μόνη μου προσδοκία ήταν να είναι ανεκτή η παρουσία μου και ευπρόσδεκτη η προσφορά μου" είπε, και πρόσθεσε ότι ο τόπος του δεν του χρωστά τίποτα, αλλά ο ίδιος οφείλει πολλά στον τόπο του, αφού όπως υπέδειξε, "φοίτησα στο Παγκύπριο Γυμνάσιο με υποτροφία της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, σπούδασα στο Πανεπιστήμιο με κρατική υποτροφία, το κράτος μου πρόσφερε τη μοναδική ευκαιρία να εξασκήσω το επάγγελμα του αρχαιολόγου από το 1952 έως το 1989 και το μοναδικό προνόμιο να ανασκάψω στους σημαντικότερους αρχαιολογικότερους χώρους του νησιού μας".
Με ταπεινότητα αλλά και ικανοποίηση, συνέχισε, καταθέτω τις διάφορες περγαμηνές αναγνώρισης που μου έχουν απονεμηθεί στο όνομα της κυπριακής αρχαιολογίας, στο όνομα του τόπου μου για να ξεπληρώσω ένα χρέος.
"Έκανα ότι ήταν δυνατόν για να καταγράψω το όνομα της κυπριακής αρχαιολογίας στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Μεγάλης Ακαδημίας και άλλα πνευματικά ιδρύματα όλου του κόσμου και νομίζω πως δεν απέτυχα", συμπλήρωσε.
Ανέφερε ότι 55 χρόνια από το πρώτο του βιβλίο για τη Σαλαμίνα, σύντομα θα κυκλοφορήσει το τελευταίο του βιβλίο, που θα αφορά τα πήλινα αγάλματα τα οποία βρέθηκαν στη Σαλαμίνα κατά τις ανασκαφές του Βρετανικού Μουσείου, το 1890, και που σήμερα βρίσκονται σε τρία μουσεία της Μεγάλης Βρετανίας.
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΣΚ/ΜΚ)
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 00:55
https://news.rik.cy/el/article/2019/10/11/ton-arkhaiologo-dra-baso-karagiorge-timese-to-tepak-2743535/