Τεχνητή νοημοσύνη : Πώς μπορεί να συμβάλει στην ανάγνωση πάπυρων που κάηκαν

Ερευνητές αναπτύσσουν μια νέα μέθοδο, η οποία συνδυάζει την ισχυρή ακτινοβολία ακτίνων-Χ του συγχρότρου με την τεχνητή νοημοσύνη, αισιοδοξώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να «ξετυλίξουν» ψηφιακά εύθραυστους πάπυρους της συλλογής του Ηρακλείου Καμπανίας (Herculaneum scrolls).

Οι πάπυροι είχαν θαφτεί και απανθρακωθεί κατά τη φονική έκρηξη του Βεζούβιου το 79 π.Χ., η οποία κατέστρεψε τις πόλεις Πομπηία και Ηράκλειο. Το κείμενο δεν έχει διαβαστεί ακόμη, αλλά υπάρχουν ελπίδες ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο μέλλον.
Δύο πάπυροι, που έως τώρα ποτέ δεν έχουν ανοιχτεί και διατηρούνται στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι, καθώς και άλλα τέσσερα τεμάχια παπύρων της αρχαίας βιβλιοθήκης του Ηρακλείου, που είχε έλθει στο φως στα μέσα του 18ου αιώνα στη διάρκεια ανασκαφών σε μια αρχαία ρωμαϊκή βίλα, εξετάστηκαν και σαρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του συγχρότρου Diamond Light Source στην Οξφόρδη της Βρετανίας, ένα επιταχυντή σωματιδίων που παράγει φωτεινή ακτινοβολία πολλές φορές ισχυρότερη και από τον Ήλιο.
Οι ερευνητές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη «Γκάρντιαν», ελπίζουν ότι, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (ενός υπό ανάπτυξη νέου ειδικού αλγόριθμου μηχανικής μάθησης), θα μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν το κείμενο των παπύρων, το οποίο αναμένεται να είναι είτε ελληνικό είτε λατινικό.
Οι ψηφιακές εικόνες των παπύρων που δημιουργήθηκαν από το σύγχροτρο, θα αναλυθούν στη συνέχεια από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κεντάκι στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιστήμης των υπολογιστών Μπρεντ Σιλς. Προς το παρόν, οι επιστήμονες «εκπαιδεύουν» τον αλγόριθμο τους για να μπορεί να διαβάσει τα γράμματα των παπύρων, μια διαδικασία που θα πάρει μήνες.
Η ομάδα του Σιλς είχε προηγουμένως «ξετυλίξει» ψηφιακά μια εβραϊκή περγαμηνή ηλικίας 1.700 ετών, που είχε βρεθεί σε μια συναγωγή στο Ισραήλ, αποκαλύπτοντας ότι περιείχε κείμενο από το Λευιτικό.

Πηγή: skai.gr

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 01:01

Τελευταιες Ειδησεις

15 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
21:30
ΓΓ ΑΚΕΛ: ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβάλλεται να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων
20:56
Πρώτη μετά από 2 χρόνια τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Σολτς
20:52
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού
20:45
Η κακοκαιρία "Αλέξανδρος" πλήττει την Ελλάδα
18:44
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα το σαββατοκυρίακο
17:39
Δαμιανού: ο Ιππόδαμος δεν καταρρέει αλλά χρήζει βελτίωσης
17:23
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο Καιρού 15/11/2024
16:41
Για δεύτερη μέρα ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν προάστια της Δαμασκού
16:22
Σε χαμηλό επίπεδο η διείσδυση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
16:18
Παρέλαση στα κατεχόμενα για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
16:14
Βαλένθια: O περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση των φονικών πλημμυρών
15:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.