Προτεραιότητα οι μεταφορές στην πολιτική συνοχής της ΕΕ

Σημαντική προτεραιότητα στις μεταφορές για το 2020 και τα επόμενα επτά χρόνια έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε η αρμόδια επίτροπος Κορίνα Κρέτσου στο πλαίσιο διάσκεψης με θέμα «Η πολιτική συνοχής και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών στο προσεχές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027».

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στη διάσκεψη συμμετείχε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει νέους δρόμους για τα Βαλκάνια και τη συνεργασία των χωρών της περιοχής.

Πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, ανέφερε ο κ. Σπίρτζης, είναι η υλοποίηση του δακτυλίου συνδυασμένων μεταφορών που θα συνδέει τα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Βουλγαρίας στον Εύξεινο πόντο, αλλά και της Ρουμανίας, καθώς επίσης και η ανάπτυξη των ποταμιαίων μεταφορών που θα συνδυαστεί με την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου μεταξύ Θεσσαλονίκης, Σκοπίων και Βελιγραδίου.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής και συντονιστής της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ισμαήλ Ερτούγκ, ο οποίος διοργάνωσε τη διάσκεψη μαζί με τον Έλληνα ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο, στάθηκε ιδιαίτερα στη στήριξη που πρέπει να παράσχει η Ευρώπη στους «θαλάσσιους αυτοκινητοδρόμους», τη σύνδεση, δηλαδή, της Ευρώπης με νησιωτικές χώρες, όπως η Μάλτα και η Κύπρος.

O κ. Ερτούγκ είχε υιοθετήσει ως συντονιστής την πρόταση να έρθει η Επιτροπή Μεταφορών στην Ελλάδα τον Μάιο 2018, ώστε τα μέλη της να στηρίξουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση του κεντρικού δικτύου διευρωπαϊκών μεταφορών, τη στιγμή, που η Επιτροπή επεξεργαζόταν το νομοθετικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο για την πολιτική μεταφορών μετά το 2020. Στις διαπραγματεύσεις αυτές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει βασικό ρόλο στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής είναι επίσης εισηγητής για την πολύ σημαντική για την Ελλάδα έκθεση για τις ενδομεταφορές (cabotage) στο πλαίσιο του πακέτου κινητικότητας για την προστασία των Ελλήνων αυτοκινητιστών Η έκθεση θέτει όρια στις ενδομεταφορές και λειτουργεί ως αντικίνητρο για την μετεγκατάσταση των μεταφορικών εταιρειών σε χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου αυτοκινητιστές μεταφέρουν την έδρα των επιχειρήσεών τους στην γειτονική Βουλγαρία διατηρώντας όμως την μεταφορική τους δραστηριότητα εντός της Ελλάδος, καταστρατηγώντας τις διατάξεις των ενδομεταφορών.

Από την πλευρά του, ο κ. Κύρκος τόνισε πως «με προϋπολογισμό 330 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, η πολιτική συνοχής διαθέτει την επενδυτική ισχύ για να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ κρατών μελών. Βασικό συστατικό αυτής της διακρατικής συνοχής είναι οι καθαρές, ασφαλείς και οικονομικά προσιτές μεταφορές και σε αυτό το πλαίσιο επικροτούμε τα υψηλά κονδύλια που προβλέφθηκαν από τον Κανονισμό για το πρόγραμμα CEF. Μάλιστα στο Κοινοβούλιο καλέσαμε την Επιτροπή να αυξήσει την προτεινόμενη χρηματοδότηση στον πυλώνα των μεταφορών του νέου CEF, υποστηρίζοντας ότι ένας ανεπαρκής προϋπολογισμός θα έθετε σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του δικτύου ΔΕΔ-Μ και θα υποτιμήσει τις ήδη πραγματοποιηθείσες επενδύσεις».

«Η οικονομία της ΕΕ ανακάμπτει, αλλά απαιτούνται πρόσθετες επενδύσεις για να συγκλίνουν οι διαφορές μεταξύ και εντός των κρατών μελών. Στο πλαίσιο αυτό μαζί με άλλα περιφερειακά κράτη μέλη έχουμε κάνουμε τροπολογίες, ώστε η σύνδεση των απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών τους να αντικατοπτρίζεται σε μεγαλύτερη έκταση στις εκθέσεις του Κοινοβουλίου. Βασικός στόχος μας είναι και οι θαλάσσιες μεταφορές να έχουν ισότιμη ένταξη (και χρηματοδότηση) στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα. Για την Ελλάδα κρίσιμος παραμένει, ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα κονδύλια αυτά και ιδιαίτερα τα προερχόμενα από το Ταμείο Συνοχής, τα οποία προορίζονται για τα κράτη-μέλη του Ταμείου Συνοχής. Το θέμα τέθηκε τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου, όσο και από πλευράς ΕΚ: μαζί με κράτη μέλη του Ταμείου Συνοχής καταθέσαμε τροπολογίες στον Κανονισμό CEF για τη διαφοροποίηση των ποσοστών για τις επιλέξιμες δράσεις ως προς τα κονδύλια που προέρχονται από το φάκελο του Ταμείου Συνοχής», πρόσθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Η ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ελπίζουν να καταλήξουν σε μερική διοργανική συμφωνία για το CEF (Connecting Europe Facility) για την περίοδο 2021-2027 έως τον Μάρτιο. Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το πλήρες κείμενο, δεδομένου ότι το τμήμα του προϋπολογισμού δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020.

Ο επόμενος πολιτικός τριμερής διάλογος θα διεξαχθεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Πηγή: euronews

EU4U 500px 200px

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:43

Τελευταιες Ειδησεις

06 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 6 Μαΐου 2024
13:00
Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων, που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στην χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων ζήτησε ο Πούτιν
12:40
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεωρήθηκε
12:17
Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
12:11
Δεκάδες ρουκέτες εναντίον βάσης του Ισραήλ στη Συρία ανακοίνωσε πως εκτόξευσε η Χεζμπολάχ
11:44
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 6/5/2024
11:32
Πασχαλινό μήνυμα Βλαντίμιρ Πούτιν
11:26
Πλησιάζει η ώρα της Eurovision
11:20
Ο ισραηλινός στρατός άρχισε να εκκενώνει τις ανατολικότερες συνοικίες της Ράφα
10:31
Τουλάχιστον 78 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη νότια Βραζιλία
09:10
Οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν μεγάλη αύξηση την τελευταία τριετία
08:50
Σε σύνοδο για τη μετανάστευση θα μεταβεί αύριο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν
08:34
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.