Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία της 21ης Μαρτίου Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης διοργανώνει Ποιητική Βραδιά κάτω από τον τίτλο «Μέρες Μαρτίου» την Παρασκευή στις 22 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ στην Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας με υποστηρικτή το Δήμο Λευκωσίας και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στην εκδήλωση η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Χαμπιαούρη, συμμετέχουν οι ποιητές: Μαρίνα Αρμεύτη, Λεωνίδας Γαλάζης, Αυγή Λίλλη, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Αντωνίνη Σμυρίλλη, Αθηνά Τέμβριου, Ευφροσύνη Μαντά Λαζάρου, Πάμπος Κουζάλης, Alev Adil και Φροσούλα Κολοσιάτου.
Δημοσιογράφοι του ΚΥΠΕ θα αναγνώσουν ποιήματα από την παγκόσμια λογοτεχνία ενώ το συντονισμό και παρουσίαση της εκδήλωσης ανέλαβε ο Ποιητής και Βοηθός Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ, Γιώργος Χριστοδουλίδης και η Δημοσιογράφος του Πρακτορείου, Αργυρώ Αγγελίδου.
Η εκδήλωση θα αρχίσει με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, Ιωσήφ Ιωσήφ, τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Λευκωσίας Χρύσανθο Φάκα και την Μαρία Θωμά η οποία θα εκπροσωπήσει τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού.
Μουσικά την εκδήλωση «ντύνει» με πιάνο, η Αθένα Βούργος. Θα ακολουθήσει δεξίωση.
Η αρχική έμπνευσή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης ανήκει στον Έλληνα ποιητή, Μιχαήλ Μήτρα-απεβίωσε πρόσφατα-, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι` αυτό.
Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε.
Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.
Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά `Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση`».
Πηγή:ΚΥΠΕ
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:58
https://news.rik.cy/el/article/2019/3/12/meres-martiou-apo-to-kupe-gia-ten-pagkosmia-emera-poieses-8513740/