Στα Μετέωρα βρέθηκε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

Στα Μετέωρα βρέθηκε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σε ένα αφιέρωμα του, το πρακτορείο αναφέρει ότι στην κεντρική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλική πεδιάδα υψώνονται γιγάντιοι βράχοι που δημιουργούν ένα θέαμα μοναδικό ίσως στον κόσμο.

Όπως αναφέρει από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι ενώ τα υπόλοιπα 15 είναι ακατοίκητα και ερειπωμένα. Oι Ιερές Μονές της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, και του Βαρλαάμ είναι αντρικές ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου γυναικείες.

H Unesco τα έχει χαρακτηρίσει Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Ayhan Mehmet / Anadolu Agency

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά.

Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Ayhan Mehmet / Anadolu Agency

Ωστόσο το φαινόμενο των βράχων δεν αναφέρεται ούτε στη μυθολογία ούτε από κάποιον Έλληνα ή ξένο ιστορικό. Εδώ και χίλια περίπου χρόνια άρχισαν να ασχολούνται οι ιστορικοί και οι γεωλόγοι με τη δημιουργία αυτών των βράχων, διατυπώνοντας διάφορες θεωρίες

Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Ayhan Mehmet / Anadolu Agency
Ayhan Mehmet / Anadolu Agency

Σύμφωνα με τη θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Αλεξάντερ Φίλιπσον, η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία.

Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό, όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο. Έτσι, αργότερα κατά την τριτογενή περίοδο που διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου, αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του, δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους, αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού.

Ayhan Mehmet / Anadolu Agency

Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

Ayhan Mehmet / Anadolu Agency

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 05:00

Τελευταιες Ειδησεις

09 Ιουλίου
Διατηρείται ο καύσωνας - Ανανεώθηκε η κίτρινη προειδοποίηση
18:09
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 9 Ιουλίου 2025
18:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 9/7/2025
17:48
Ειρηνευτικό σχέδιο θα συζητήσουν αύριο οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν
17:31
Μητσοτάκης: Κλείνει η δίοδος προς την Ελλάδα σε διακινητές και παράτυπους
17:00
Στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας ο καθ' ομολογίαν πατροκτόνος στη Λεμεσό
16:51
Λάρνακα: Καταδίκη ζεύγους - Απέσπασαν 100 χιλιάδες ευρώ, παριστάνοντας τους γιατρούς
16:25
Μητσοτάκης: Αναστέλλεται η εξέταση αιτήσεων ασύλου για 3 μήνες
15:55
Επίσκεψη Ολγκίν στην περιοχή Κοκκίνων (photos)
15:31
Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης την επίσκεψη του Προέδρου του Λιβάνου στην Κύπρο
13:07
Γάζα: 20 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές
13:03
Νέα ηλεκτρονική απάτης μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων
12:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.