Οι μισοί ασθενείς που παίρνουν στατίνες, δεν έχουν επαρκώς "υγιή" επίπεδα χοληστερίνης

Οι μισοί ασθενείς που παίρνουν στατίνες, την ευρύτερα συνταγογραφούμενη διεθνώς κατηγορία φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερίνης, αποτυγχάνουν να φθάσουν σε επαρκώς μειωμένα και "υγιή" επίπεδα χοληστερίνης μετά από θεραπεία δύο ετών, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η νέα μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δείχνει την ανάγκη για μια πιο εξατομικευμένη θεραπεία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στο "προφίλ" κάθε ασθενούς, προκειμένου να πέσει αρκετά η αυξημένη χοληστερίνη, που ενέχει αυξημένους κινδύνους για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στέφεν Γουένγκ του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, που έκαναν τη σχετική παρουσίαση στο ιατρικό περιοδικό "Heart" (Καρδιά), ανέλυσαν στοιχεία για 165.411 ασθενείς με μέση ηλικία 62 ετών, των οποίων το επίπεδο χοληστερίνης είχε μετρηθεί κατά περιόδους τόσο πριν όσο και μετά τη χορήγηση των στατινών. Μια μείωση των επιπέδων της "κακής" χοληστερίνης (LDL) σε ποσοστό μικρότερο του 40% μετά από τη λήψη των στατινών για δύο χρόνια, θεωρήθηκε ανεπαρκής και μη υγιής, κάτι που ίσχυε για τους μισούς ασθενείς (το 51%).

Οι συγκεκριμένοι ασθενείς, που είχαν αποτύχει να μειώσουν τα επίπεδα της LDL, περισσότερο από 40% μετά από δύο χρόνια θεραπείας με στατίνες, είχαν 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, σε σχέση με όσους είχαν ανταποκριθεί καλύτερα στις στατίνες. Κάθε μείωση της "κακής" χοληστερίνης κατά μία μονάδα σχετιζόταν κατά μέσο όρο με 6% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού για όσους δεν είχαν καταφέρει να ρίξουν τη χοληστερίνη τους πάνω από 40% μέσα στη διετία.

Αντίθετα, όσοι την είχαν μειώσει πάνω από 40%, είχαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερο κίνδυνο γενικά για καρδιαγγειακή νόσο, κάτι που, κατά τους ερευνητές, δείχνει τα οφέλη για την υγεία, αν η χοληστερίνη -χάρη στις στατίνες- υποχωρήσει περισσότερο από 40% σε σχέση με τα επίπεδα της πριν την έναρξη της θεραπείας. Αρκετοί παράγοντες μπορούν να εξηγούν γιατί δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι εξίσου καλά στις στατίνες: οι διαφορές στο γενετικό υπόβαθρο και η μη αυστηρή τήρηση της θεραπείας είναι δύο βασικές αιτίες.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 04:08

Τελευταιες Ειδησεις

05 Νοεμβρίου
Εξελίξεις στο Κυπριακό και κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο ξεχωριστών συναντήσεων Στεφάνου στα κατεχόμενα
20:11
ΗΠΑ: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι αρχές για αποτροπή πιθανής πολιτικής βίας
20:04
12 νεκροί μετά από ισραηλινές επιθέσεις σε Δυτική Όχθη και Λίβανο
19:51
Συνάντηση Υπουργού Ενέργειας με Αντιπρόεδρο Chevron για το "Αφροδίτη"
19:45
Αθήνα: εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών υλών
18:39
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας σε σχέση με τον θάνατο του 63χρονου ηλεκτρολόγου
18:16
Υπουργός Εξωτερικών Ιράν: Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κλιμάκωση των συγκρούσεων αλλά έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα
18:08
Διαφωνεί η ΚΥΣΟΑ με την ρητορική και τα μηνύματα του Ραδιομαραθωνίου
18:01
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024
18:00
Ισπανία: Αστρονομικό προβλέπεται να είναι το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες
17:53
Σε πορεία υλοποίησης τέθηκε και επισήμως το σχέδιο Κτίζω
17:48
12 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από έκρηξη σε εγκαταστάσεις διυλιστηρίων στην Τουρκία
16:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.