Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια στη Χίο, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως την 2η αρχαιότερη εβραϊκή Συναγωγή στον Ελλαδικό χώρο, μετά από αυτή της Δήλου.
Οι εργασίες που συνεχίστηκαν λίγα χρόνια αργότερα, αποκάλυψαν το νότιο κλίτος του μεγάλου συγκροτήματος με την ψηφιδωτή κτητορική γραφή στο δάπεδο να πιστοποιεί ότι επρόκειτο για Συναγωγή με ελληνικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Οι ειδικοί τοποθέτησαν τη συγκεκριμένη συναγωγή στον 4ο αι. μ.Χ. και σύμφωνα με τους ίδιους λειτουργούσε έως και τον 7ο αι. μ.Χ.
Οι φωτογραφίες από τα ευρήματα έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν θαυμασμό.
Μεταξύ των απεικονίσεων των ψηφιδωτών ξεχωρίζουν παγόνια και ένα αιλουροειδές που πνίγει τη λεία του ενώ δεν λείπουν και οι παραστάσεις με φυτικό διάκοσμο.
Ωστόσο ενώ ο κάθε ένας θα περίμενε τα ευρήματα αυτά να γίνουν πόλος έλξης για το νησί, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το politischios.gr οι όποιες ανασκαφές έχουν καλυφθεί από χόρτα που ξεπερνούν το ένα μέτρο σε ύψος, ενώ το πρόχειρο ξύλινο γεφύρι που οδηγεί σε αυτή είναι ετοιμόρροπο, όπως και το υπόστεγο που λόγω καιρικών συνθηκών ξηλώνεται σταδιακά.
Τα ψηφιδωτά της εβραϊκής Συναγωγής δεν είναι απλά αφημένα στην τύχη τους, αλλά ρημάζουν κάτω από στρώματα λάσπης
Πηγή: iefimerida.gr
Τελευταία Ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου 2021 - 03:59
https://news.rik.cy/el/article/2019/4/24/khios-thammena-ste-laspe-thaumasia-psephidota-6962993/