Ελληνική απάντηση σε άρθρο κατά της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Την απάντηση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο προκάλεσε άρθρο του ιστορικού και αρθρογράφου της Daily Telegraph Άντριου Ρόμπερτς σύμφωνα με το οποίο τα Γλυπτά του Παρθενώνα δε θα ήθελαν να επιστρέψουν στη σύγχρονη Αθήνα και θα προτιμούσαν να παραμείνουν στο σημερινό Λονδίνο που έχει πιο πολλά κοινά με την κλασική Αθήνα του Περικλή.

Ο κ. Ρόμπερτς αποδίδει τα γραφόμενα στα ίδια τα Γλυπτά, τα οποία όπως αναφέρει, του μίλησαν σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Βρετανικό Μουσείο. 

Κατά τον συντάκτη, η δημοκρατία, η ιστορία, η φιλοσοφία, η ιατρική και το δράμα τιμώνται καλύτερα στο σημερινό Λονδίνο από ό,τι στη σημερινή «σατραπεία» της ΕΕ που συνιστά η Ελλάδα, την οποία κατηγορεί ότι «εκβιάζει» τη Βρετανία χρησιμοποιώντας τα Γλυπτά ως αντάλλαγμα για μια εμπορική συμφωνία για τη μετά το Brexit εποχή.

Σε επιστολή προς την Telegraph η Σύμβουλος Τύπου της ελληνικής πρεσβείας Έλενα  Σουπιανά κάνει λόγο για αβάσιμους και στρεβλωτικούς ισχυρισμούς για την Ελλάδα, καθώς και για φαντασιόπληκτες και περιφρονητικές απόψεις του συντάκτη του άρθρου.

Η απάντηση επικεντρώνεται, ωστόσο, στην αναίρεση του ισχυρισμού ότι η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των Γλυπτών ως τίμημα για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Βρετανίας-ΕΕ.

Η κα Σουπιανά εξηγεί ότι η διάταξη που προστέθηκε στη διαπραγματευτική εντολή της ΕΕ ενόψει της δεύτερης φάσης του Brexit περί διευθετήσεων για επιστροφή κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών δεν αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Σημειώνει ότι το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών είναι δίκαιο και πάντα σχετικό και βασίζεται στο γεγονός ότι τα γλυπτά συνιστούν «αναπόσπαστα κομμάτια ενός εκ των πιο εμβληματικών πολιτιστικών μνημείων στον κόσμο».

Προσθέτει ότι είναι κοινά παραδεκτή η βάρβαρη απομάκρυνσή τους από τον Παρθενώνα χωρίς τη συναίνεση του υπό οθωμανική κατοχή ελληνικού λαού, καθώς και ότι ακόμα και οι βρετανικοί ισχυρισμοί περί νόμιμης απόκτησής τους έχουν αμφισβητηθεί σοβαρά από ακαδημαϊκούς.

«Όσα προανέφερα δεν είναι αμφισβητήσιμα. Η μόνη ελαφρυντική εξήγηση για τις κατάφωρες ανακρίβειες του άρθρου είναι ότι από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα γλυπτά που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο μιλούν ελληνικά, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς πως ο αρθρογράφος σας χάθηκε στη μετάφραση», καταλήγει η απάντηση της ελληνικής πρεσβείας.

Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΘΓ/ΓΧΡ)

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 22:47

Τελευταιες Ειδησεις

15 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
18:00
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα το σαββατοκυρίακο
17:39
Δαμιανού: ο Ιππόδαμος δεν καταρρέει αλλά χρήζει βελτίωσης
17:23
Τμήμα Μετεωρολογίας -3ο Δελτίο Καιρού 15/11/2024
16:41
Για δεύτερη μέρα ισραηλινές δυνάμεις πλήττουν προάστια της Δαμασκού
16:22
Σε χαμηλό επίπεδο η διείσδυση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
16:18
Παρέλαση στα κατεχόμενα για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους
16:14
Βαλένθια: O περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στη διαχείριση των φονικών πλημμυρών
15:29
Η Χαμάς δηλώνει έτοιμη για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
14:54
Ισχυρός ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2025 - 2026
14:45
[ΒΙΝΤΕΟ] Εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους με επίκεντρο κινητοποιήσεις μαθητών
13:56
Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα ισοπέδωσε πολυκατοικία στη Βηρυτό
13:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.