Μ.Βωνιάτης:Άτομα που πέρασαν κορονοϊό μπορεί να νοσήσουν εκ νέου

Άτομα που πέρασαν κορονοϊό υπάρχει η πιθανότητα να νοσήσουν εκ νέου, λέει στο ΚΥΠΕ, ο επιδημιολόγος δρ. Μιχάλης Βωνιάτης σημειώνοντας ωστόσο, ότι πρόκειται για μικρούς αριθμούς, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα πρακτική.


«Υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά που νόσησαν εκ νέου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ιογενή λοιμώδη νόσο αυτού του είδους. Δεν έχουμε όμως, περισσότερα στοιχεία τι συμβαίνει όσον αυξάνονται τα κρούσματα παγκόσμια. Μιλούμε για μερικούς αριθμούς μικρούς, δεν μιλάμε για εκατοντάδες, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε από την Κίνα», είπε.

Πρόσθεσε πως «αν δεν συγκεντρώσουν όλες οι χώρες τα στοιχεία τους και τα βάλουν μαζί, μελετηθούν και δημοσιευθούν σε έγκυρα περιοδικά, δεν μπορούμε να μιλάμε με επιστημονικό τρόπο».

Τόνισε ωστόσο, ότι υπάρχει η πιθανότητα να επιμολυνθεί κάποιος εκ νέου με τον κορωνοϊό κι ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο με αυτό τον ιό αλλά και με άλλες λοιμώδεις νόσους.

«Μπορεί να συμβεί αυτό το πράγμα. Δεν έχουμε όμως ακόμη, καμία τεκμηρίωση ότι όποιος το περάσει, νοσεί εκ νέου. Αυτό δεν έχει τεκμηριωθεί πλήρως», σημείωσε.

Εξήγησε ότι για να συμβεί ξανά επιμόλυνση είναι θέμα καθαρά του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ανθρώπου. Αντιλαμβάνεστε, είπε, ότι το κάθε άτομο αντιδρά διαφορετικά γι αυτό και έχουμε διαβαθμίσεις στην σοβαρότητα της νόσου.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με τον δρα Βωνιάτη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά ποικιλοτρόπως. «Υπάρχει ο μηχανικός τρόπος που αντιδρούμε σε οποιαδήποτε λοίμωξη. Δεν επιτρέπουμε, για παράδειγμα, μέσα από το δέρμα μας να περάσει ένα μικρόβιο. Το κάνουμε με το να πλένουμε τα χέρια μας και να διατηρούμε το δέρμα μας καθαρό. Αυτός ο ιός περνά από βλεννογόνους», υπέδειξε.

Έχουμε, συνέχισε, την πρώτη γραμμή στρατιώτες όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορονοϊού κι άλλων ιώσεων που είναι τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν αρκετούς ιούς πριν να προχωρήσουν και να μπουν στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, όπου αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται.

Ο λόγος που νοσούμε, εξήγησε, είναι γιατί ο ιός πολλαπλασιάζεται μέσα στα κύτταρα, δεν έχει δικό του κύτταρο να πολλαπλασιαστεί και όπως πολλαπλασιάζεται δημιουργεί βλάβη στα κύτταρα του αναπνευστικού και δημιουργεί τα συμπτώματα από ελαφριά μέχρι έντονα.

Αντισώματα

Εκείνοι που πέρασαν τον κορονοϊό, λέει ο δρ Βωνιάτης, δημιουργούν αντισώματα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν μελέτες για τη δημιουργία αντισωμάτων.

«Η δημιουργία αντισωμάτων είναι το τρίτο μέτωπο που έχει το βιολογικό μας σύστημα. Ο οργανισμός μας μέσω των πλασμοκυττάρων παράγει αντισώματα, τα οποία αυτά τα λεμφοκύτταρα έχουν μνήμη, δηλαδή αν θα έρθει ξανά σε επαφή με τον ιό με τον οποίον έχουν νοσήσει, θα δημιουργήσουν πάλι αντισώματα για να αναστρέψουν τον ιό», πρόσθεσε.

Άρα, συνέχισε, τα αντισώματα κατά κανόνα προστατεύουν τον οργανισμό. Σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε μελέτες που να λένε με ακρίβεια την βεβαιότητα ότι πράγματι υπάρχει η απόλυτη προστασία, σε ποιο ποσοστό προστατεύουν αυτά τα αντισώματα.

Γι αυτό, είπε, πρέπει να γίνουν μελέτες πάνω στον πληθυσμό για αντισώματα.

Στην παραγωγή αντισωμάτων στηρίζεται η παραγωγή εμβολίου

Ο δρ Βωνιάτης είπε πως είναι στην παραγωγή των αντισωμάτων που στηρίζεται η παραγωγή του εμβολίου. «Αν κάνουμε ένα εμβόλιο που παράγει προστατευτικά αντισώματα, τότε θα έχουμε πετύχει μια μεγάλη ανακάλυψη που θα μπορέσει να προλαβαίνει τον ιό.

Βαίνει καλώς η κατάσταση αλλά δεν έχουμε φθάσει στο τέλος

Η κατάσταση βαίνει καλώς, είπε ο δρ Βωνιάτης σημειώνοντας ότι τα μέτρα που εφαρμόσαμε ως Κύπρος είναι και αξιόλογα και αποτελεσματικά. Από εκεί και πέρα όμως, επισήμανε, δεν έχουμε φτάσει στο τέλος - είμαστε στην μέση, όπου άρχισαν τα μέτρα να αποδίδουν.

Υπάρχουν δύο άξονες απόδοσης των μέτρων, σημείωσε.

«Ο ένας είναι ότι ελέγχουμε την κατάσταση όσον αφορά τις μονάδες εντατικής θεραπείας και πόσα άτομα έχουμε σε διασωλήνωση γιατί εάν είχαμε περισσότερα κρούσματα αυτό δεν θα ήταν δυνατό διότι έχουμε ένα περιορισμένο αριθμό αναπνευστήρων. Αυτή την στιγμή έχουμε γύρω στους 10-15 ασθενείς σε αναπνευστήρες, κάτι που μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», ανέφερε

Από την άλλη, συνέχισε, οι θάνατοι είναι μεν αρκετοί αλλά όχι σε βαθμό που να μας ανησυχούν, άρα ελέγχουμε κι αυτή την πτυχή, κάτι που ήταν το πρώτο μέλημα που θέλαμε να πετύχουμε.

«Σημαντικό είναι αν μπορέσουμε να σταματήσουμε εντελώς την μετάδοση του ιού μέσα στον χώρο της Κύπρου. Αυτό θα επιτευχθεί αλλά θα πάρει χρόνο ακόμη τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Τα στοιχεία τότε θα μας πουν αν πράγματι οι μειώσεις που είδαμε και είναι σταθερές την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζουν και επιπρόσθετα αν μειώνονται περισσότερο», σημείωσε.

Αν δούμε κάτι τέτοιο, επεσήμανε, τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα στον Μάιο μπορούμε να δούμε θετικούς αριθμούς, πράγμα που αν το βρούμε κατά επανάληψη για δύο τρεις εβδομάδες τότε θα μπορούμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων.

Να μείνουμε σπίτι το Πάσχα

Ο δρ Βωνιάτης τόνισε ότι κατά τις γιορτές του Πάσχα πρέπει να τηρήσουμε σχολαστικά το γεγονός ότι θα μείνουμε σπίτι. «Αν σπάσουμε την πειθαρχία, τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα», συμπλήρωσε.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:48

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Ενώπιον δικαστηρίου σήμερα ο ισοβίτης
08:03
Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Κορινθία. Εντοπίστηκαν δύο νεκροί
06:58
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024
06:30
Αυστρία: Συντριπτική νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές
06:02
ΗΠΑ: Βαρύς ο απολογισμός των θυμάτων από το πέρασμα του κυκλώνα Έλεν
05:59
Το Ισραήλ έπληξε δεκάδες στόχους στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου
05:54
Ρωσικές επιδρομές με drones εναντίον του Κιέβου
05:47
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 30/09/24
05:42
29 Σεπτεμβρίου
Iρανός Πρόεδρος: Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να επιτίθεται σε χώρες του "Άξονα της Αντίστασης"
21:16
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας- Nέος Αρχηγός ο Θεμιστός Αρναούτης
20:51
Ισραήλ: Οι δυνατότητες ελέγχου και διοίκησης της Χεζμπολλάχ έχουν σχεδόν αποδεκατιστεί
20:41
Στην Τεχεράνη μεταβαίνει αύριο ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας- Θα συναντηθεί με τον Πεζεσκιάν
19:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.