Εχουμε δει κι ακούσει τόσα πολλά για τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρτο ντα Βίντσι, γνωρίζουμε όμως την πραγματική ιστορία πίσω από το διασημότερο ίσως έκθεμα του Μουσείου του Λούβρου ; Στον ιερό βράχο της Ακρόπολης περπατήσαμε όλοι. Μας έχουν όμως αποτυπωθεί στο μυαλό λεπτομέρειες για την θεά Αθηνά, τον Παρθενώνα και τις Ζωοφόρους ;
Μια ευκαιρία για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους μας δίνεται τώρα που σχεδόν στην ολότητά τους διεθνώς είναι κλειστά για το κοινό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο προσφέρουν διαδικτυακές ξεναγήσεις και ειδικά προγράμματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για άτομα κάθε ηλικίας.
Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι μέσω της εικονικής πραγματικότητας μας συστήνει την «Μόνα Λίζα πίσω από το γυαλί» αλλά και την «Μικρή συλλογή» που το μουσείο διαθέτει.
Η Μόνα Λίζα, προσωπογραφία που ζωγράφισε ο Ιταλός καλλιτέχνης Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι μια ελαιογραφία σε ξύλο λεύκης, που ολοκληρώθηκε μέσα στη χρονική περίοδο 1503-1519 και αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους.
Το Βρετανικό Μουσείο παρουσιάζει διαδικτυακά τη συλλογή έργων τέχνης και αντικειμένων που διαθέτει από την ήπειρο της Ωκεανίας που παρουσιάζουν διάφορες πτυχές της ζωής όπως τις συγκρούσεις, το εμπόριο και το θρήσκευμα.
Η Tate modern αναφέρει ότι και οι τέσσερις γκαλερί της είναι λόγω κορωνοϊού, κλειστές όπως κλειστό είναι και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ).
Στο Μουσείο της Ακρόπολης οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκθεσιακή δράση «Αρχαϊκά Χρώματα» στο σπίτι τους, μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο».
Εκεί μπορούν να διαλέξουν το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμούν, χρωματίζοντας το άγαλμα της Πεπλοφόρου και αποθηκεύοντας ή τυπώνοντας το έργο τους όσες φορές επιθυμούν και με πολλές απίθανες παραλλαγές.
Επίσης, από το σπίτι, προσφέρεται το οικογενειακό παιχνίδι «Αναζητώντας τη θεά Αθηνά» το οποίο συνδυάζεται με την ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης» (www.acropolis-athena.gr). Πρόκειται για μία εικονική περιήγηση με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς, αλλά και με το Μουσείο Ακρόπολης.
Η Ζωφόρος του Παρθενώνα, ένα μοναδικό έργο τέχνης, παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή μέσα από την εφαρμογή www.parthenonfrieze.gr. H εφαρμογή απευθύνεται στους ειδικούς επιστήμονες, στο ευρύ κοινό, αλλά και στα παιδιά μέσα από τα ψηφιακά της παιχνίδια.
Τέλος, το Μουσείο Ακρόπολης δίνει την δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να ανακαλύψουν και να δούνε με εξαιρετική λεπτομέρεια επιλεγμένα εκθέματα μέσω της εφαρμογής Google Art Project. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί πανοραμικά στην Αίθουσα των Αρχαϊκών Έργων και στην Αίθουσα του Παρθενώνα, αλλά και να μελετήσει τις λεπτομέρειες των εκθεμάτων πέρα από τις δυνατότητες του γυμνού οφθαλμού.
Επίσης, το πρόγραμμα Γλαύκα είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή με θέμα την αποκατάσταση των μνημείων της Ακρόπολης. Στόχος του είναι η γνωριμία των παιδιών με τις φθορές, τα αίτια και τα είδη των επεμβάσεων, με τα επαγγέλματα των ανθρώπων που πραγματοποιούν τα αναστηλωτικά έργα, καθώς και με τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε αυτά.
Πρωταγωνιστής είναι η Γλαύκα, ένα ιπτάμενο ρομπότ που καθοδηγεί το παιδί σε όλες τις ενότητες της εφαρμογής. Αποστολή του παιδιού είναι να συμμετάσχει στο πρόγραμμα σχεδιασμού της Γλαύκας και να κερδίσει το βραβείο συμμετοχής του.
Στην Κύπρο κλειστά είναι με απόφαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων όλα τα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι μέχρι τις 13 Απριλίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ωστόσο μερικά από αυτά έχουν προσαρμόσει διαδικτυακά τις δράσεις τους γεμίζοντας με τέχνη και… παραμύθι τις δύσκολες ώρες που όλοι «Μένουμε σπίτι» και περιορίζουμε την εξάπλωση του ιού.
Συγκεκριμένα η Λεβέντειος Πινακοθήκη παραμένει κλειστή, αλλά μένει σε συνεχή επαφή με το κοινό μέσα από το πρόγραμμα «Μένω Σπίτι – Μένω με Τέχνη».
«Αυτή η πολιτιστική μας πρόταση τονίζει ότι πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι και να διατηρήσουμε την επαφή μας επικοινωνώντας μέσω της δύναμης της τέχνης» αναφέρει η ιστοσελίδα της Πινακοθήκης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που άρχισε στις 16 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 3 του Μάη 2020.
Συγκεκριμένα, «πρόκειται για μια σειρά δράσεων μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Facebook και Instagram, που επιτρέπει σε όλους εικονικές επισκέψεις στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα τις Συλλογές μέσα από εβδομαδιαίες θεματικές ενώ παράλληλα παρουσιάζει διασκεδαστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους».
Το πρόγραμμα «Μένω Σπίτι – Μένω με Τέχνη» συνιστά ένα «πολιτιστικό αντίδοτο» σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλη την ανθρωπότητα, αναφέρει η Λεβέντειος Πινακοθήκη.
Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας παραμένει επίσης κλειστό μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 και αναφέρει ότι «ενημερώνεται συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τις εξελίξεις για τον νέο κορωνοϊό COVID-19 στη χώρα μας και διεθνώς».
Προσθέτει ότι εκδηλώσεις «συνεδριακού χαρακτήρα», οι οποίες συνεπάγονται τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού ατόμων, όπως διαλέξεις, εγκαίνια εκθέσεων, εκπαιδευτικά προγράμματα και ομαδικές ξεναγήσεις, αναβάλλονται για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Πολλές είναι οι δράσεις και δραστηριότητες που διαδικτυακά προσφέρει στους μικρούς του φίλους το Μουσείο Παραμυθιού.
Η δράση «Μένουμε σπίτι, να σου πω ένα παραμύθι» συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Καθημερινά μία προσωπικότητα από το χώρο της τέχνης, της πολιτικής, των ΜΜΕ διαβάζει ένα παραμύθι το οποίο προβάλλεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Μουσείου Παραμυθιού. Παραμύθι προς τους μικρούς της φίλους έχει ήδη διαβάσει και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.
Το Μουσείο Παραμυθιού, με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου διοργάνωσε στις 2 Απριλίου Μαραθώνιο Φιλαναγνωσίας.
Στην Πάφο, το Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, την περίοδο αυτή της παραμονής μας στo σπίτι, παρουσιάζει μια συλλογή 10 + 1 μαθημάτων τέχνης για παιδία ηλικίας 6 ετών και πάνω.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, τα μαθήματα αυτά είναι σε μορφή PDF έτοιμα για εκτύπωση ή και για ψηφιακή εργασία από τον υπολογιστή ή tablet.
Με την αγορά αυτής της συλλογής μαθημάτων τέχνης, τα παιδιά με την βοήθεια των γονέων τους αλλά και από μόνα τους, θα μπορούν να ασχοληθούν και να γνωρίσουν μεγάλα έργα τέχνης διάσημων καλλιτεχνών και στην συνέχεια να τα ζωγραφίσουν ακολουθώντας απλές οδηγίες.
Όπως αναφέρεται όλα τα κείμενα είναι στα Ελληνικά. Περιλαμβάνονται γενικές πληροφορίες για τον κάθε καλλιτέχνη και για το κάθε θεματικό έργο, σχεδιάγραμμα δημιουργίας του έργου βήμα προς βήμα και ασκήσεις χρωματισμού με το κάθε θέμα.
Όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των ψηφιακών αυτών μαθημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την στήριξη και ουσιαστικά την επιβίωση του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος αυτή την περίοδο.
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 21:59
https://news.rik.cy/el/article/2020/4/3/mouseia-diethnos-kai-sten-kupro-prospheroun-diadiktuakes-draseis-1307178/