Η ΔΟΘ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, ενώνεται με εκατομμύρια ανθρώπους και οργανισμούς ασθενών σε όλο τον πλανήτη για να τιμήσει τους απανταχού εθελοντές αιμοδότες και την ανιδιοτέλεια που επιδεικνύουν δίνοντας αίμα σε όσους το έχουν ανάγκη, με μοναδικό αντάλλαγμα την ηθική ικανοποίηση της προσφοράς.

Με το σύνθημα «Δώσε Αίμα για έναν Κόσμο πιο Υγιή» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δίνει και φέτος το έναυσμα για τον εορτασμό της 14ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, που αποτελεί διαχρονικό ορόσημο για την παγκόσμια κοινότητα των ασθενών με θαλασσαιμία, καθώς και πολλών άλλων πασχόντων από αιματολογικές διαταραχές, η επιβίωση και ευημερία των οποίων είναι άμεσα συνυφασμένες με το αίμα και τα προϊόντα του.

Σε πλήρη εναρμόνιση με τους στόχους του ΠΟΥ, η ΔΟΘ υπογραμμίζει με έμφαση την ανάγκη για διατήρηση επαρκών προμηθειών αίματος και για την επίτευξη καθολικής και έγκαιρης πρόσβασης των συνανθρώπων μας σε όλες τις χώρες του κόσμου σε ασφαλές αίμα.
 
Το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνει, συνιστά ιδιαίτερη πρόκληση για πέρα από το 80% των ασθενών με αιμοσφαιρινοπάθειες που γεννιούνται και ζουν σε χώρες όπου δεν υφίσταται ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες αίματος ενώ, σε πολλές από αυτές, οι ασθενείς επιβαρύνονται με επιπλέον οικονομικό κόστος για να μεταγγιστούν.

Μάλιστα, υπό τη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει διασπαρεί σε πλήθος χωρών σε όλο τον κόσμο, οι ελλείψεις σε αίμα έχουν μεγεθυνθεί προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στις θεραπείες μετάγγισης αίματος, τον ακρογωνιαίο λίθο της διαχείρισης παθήσεων όπως η θαλασσαιμία, η αιμορροφιλία, οι συγγενείς ανοσοανεπάρκειες, κ.α.
 
Και μολονότι, σημειώνεται, η Κύπρος εξακολουθεί να είναι φωτεινός δρομοδείκτης σε διεθνές επίπεδο σε ό, τι αφορά την εθελοντική, μη-αμειβόμενη αιμοδοσία και κατόρθωσε να υψώσει ανάστημα και σε αυτόν τον τομέα απέναντι στην πανδημία, πολλά άλλα κράτη χρειάζεται να ενισχύσουν και να επενδύσουν περαιτέρω σε προγράμματα ετοιμότητας σε περίπτωση εκδηλώσεων μολυσματικών ασθενειών και γενικότερα στη δημόσια υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πολύ σημαντικών υπηρεσιών μετάγγισης αίματος.

Σε αυτόν τον νέο παγκόσμιο αγώνα, αναφέρεται, οι αιμοδότες εξακολουθούν να έχουν έναν πολύ ουσιαστικό και αναντικατάστατο ρόλο για να εκτελέσουν και οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να ενδυναμώνουν και να διασφαλίζουν την ασφάλειά και την κατάλληλη διαχείρισή τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 20:37

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
21:52
Iρανός Πρόεδρος: Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ισραήλ να επιτίθεται σε χώρες του "Άξονα της Αντίστασης"
21:16
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας- Nέος Αρχηγός ο Θεμιστός Αρναούτης
20:51
Ισραήλ: Οι δυνατότητες ελέγχου και διοίκησης της Χεζμπολλάχ έχουν σχεδόν αποδεκατιστεί
20:41
Στην Τεχεράνη μεταβαίνει αύριο ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας- Θα συναντηθεί με τον Πεζεσκιάν
19:50
Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, μεγάλος νικητής στις εκλογές στην Αυστρία
19:12
Χρίστος Ανδρέου: Η σύλληψη του ισοβίτη έγινε κατορθωτή μετά από αξιολόγηση σωρείας πληροφοριών
18:59
Η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε στόχους στην Υεμένη
18:22
Αυστρία: Εκλογές με το ακροδεξιό κόμμα να αναμένεται να πάρει την πρωτία
17:23
Σε ακατοίκητο διώροφο σπίτι στη Λεμεσό συνελήφθη ο ισοβίτης κατάδικος Δώρος Θεοφάνους-video
17:13
Λευκός Οίκος: Ο ολοκληρωτικός πόλεμος έναντίον του Ιράν ή της Χεζμπολλάχ δεν θα φέρει στα σπίτια τους τους κατοίκους του βορρά
16:45
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 29/9/24
16:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.