Η διαστημική αποστολή στον Άρη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Μετά από έξι χρόνια σκληρής δουλειάς και λεπτομερών σχεδιασμών από μια νέα ομάδα επιστημόνων και μηχανικών των Εμιράτων εδώ στο Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ του Ντουμπάι, φτάσαμε στην στιγμή που όλοι ανέμεναν: την εκτόξευση του διαστημικού οχήματος Ελπίδα και του επτάμηνου ταξιδιού του στον Άρη.

Είναι η πρώτη διαπλανητική αποστολή του Αραβικού Κόσμου. Μια ιστορική στιγμή που προκαλεί δέος σε όσους συμμετέχουν.


«Η διακύμανση των συναισθημάτων μας είναι εντυπωσιακή: είμαστε ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες γι' αυτή την περιπέτεια, παράλληλα είμαστε όμως αγχωμένοι και τρομοκρατημένοι. Αλλά πάνω από όλα το αίσθημα που επικρατεί είναι η ελπίδα» αναφέρει η Αγιέσα Αλ Σαράφι, επικεφαλής μηχανικός της αποστολής των Εμιράτων στον Άρη. Ο δρ. Αχμάντ Μπελούλ αλ Φαλάζι, πρόεδρος της Διαστημικής Υπηρεσίας των ΗΑΕ συμπληρώνει: «Προσπαθούμε να είμαστε εγκρατείς. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να κρύψουμε την χαρά μας. Έξι χρόνια δουλεύαμε. Μόλις περάσαμε την πρώτη φάση της εκτόξευσης. Περιμένουμε τη δεύτερη φάση, που είναι και η πιο κομβική».


Η επιτυχής εκτόξευση έφερε ανακούφιση στην ομάδα, η οποία ετοιμάζεται τώρα για τις επόμενες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποκόλληση του διαστημοπλοίου από τον πύραυλο, καθώς κινείται με ταχύτητα 34.000 χλμ την ώρα προς τον Άρη: «Πέντε λεπτά μετά την αποκόλληση, θα αναπτύξουμε τις ηλιακές μας συστοιχίες. Περίπου 15-30 λεπτά μετά το διαχωρισμό των δύο μερών θα έχουμε το πρώτο μας σήμα. Τότε θα ενεργοποιήσουμε τους προωθητές ώστε να σταθεροποιήσουμε το διαστημόπλοιο και να δεσμεύσουμε την ηλιακή ακτινοβολία» εξηγεί η Αγιέσα Αλ Σαράφι, επικεφαλής μηχανικός της αποστολής των Εμιράτων στον Άρη.


Όλα πήγαν περίφημα την βραδιά της εκτόξευσης: «Είχαμε την εκτόξευση και την αποκόλληση του διαστημοπλοίοιυ από το όχημα της εκτόξευσης. Αυτό έγινε μία ώρα μετά την εκτόξευση. Και αμέσως μετά, σε περίπου 20 λεπτά, καταφέραμε να πάρουμε το πρώτο σήμα από το διαστημόπλοιο» επισημαίνει ο Ομράν Σαράφ, πρότζεκτ μάνατζερ της αποστολής των Εμιράτων στον Άρη.

Παρόλο που όλο το πρότζεκτ είναι αποτέλεσμα εγχώριων επιστημόνων, η αποστολή στον Άρη δεν θα γινόταν πραγματικότητα, χωρίς τη διεθνή συνεργασία: «Αντί να χτίσουμε όλες τις μονάδες, νοικιάσαμε αυτές που ήταν διαθέσιμες στον υπόλοιπο κόσμο. Αντί να φτιάξουμε το δικό μας δίκτυο επικοινωνίας, χρησιμοποιήσαμε αυτό της ΝΑΣΑ και το συνδέσαμε με το δικό μας θάλαμο ελέγχου στο Ντουμπάι. Αγοράσαμε υπηρεσίες από την MHI, μια ιαπωνική εταιρία που εκτοξεύει διαστημόπλοια. Είναι λοιπόν ένα διεθνές πρότζεκτ. Και αυτός είναι ο λόγος που τα καταφέραμε» συμπληρώνει ο Σαράφ.


_«Είχαμε προβλέψει όλα όσα μπορούσαν να μας συμβούν, σε σχέση με κινδύνους αλλά και με τον προγραμματισμό. Τον κορονοϊό δεν τον είχαμε _βέβαια προβλέψει. Έπρεπε λοιπόν να στείλουμε νωρίτερα το διαστημόπλοιο στην Ιαπωνία. Έναν μήνα νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Αυτό ήταν μεγάλη πρόκληση που η ομάδα κατάφερε να ξεπεράσει» τονίζει ο Μόουζεν Αλ Αγουάντι, επικεφαλής μηχανικός συστημάτων της αποστολής.


Ο τελικός στόχος της αποστολής είναι η συλλογή στοιχείων που θα μοιραστούν όλοι ελεύθερα. Και αυτό είναι το πιο συναρπαστικό για τους επιστήμονες: «Η επιστήμη δεν ανήκει σε κανένα κράτος. Και αυτή είναι η ομορφιά της, ότι όλοι μπορούμε να επωφεληθούμε. Είναι πολύ ωραίο όταν αρχίσουμε να συλλέγουμε επιστημονικά δεδομένα, τα επαληθεύουμε και επικυρώνουμε τα επεξεργασμένα στοιχεία. Έτσι μπορούμε στη συνέχεια να δημοσιεύσουμε τις μελέτες μας στο κοινό και στους υπόλοιπους επιστήμονες στον κόσμο, ώστε να μπορέσουν να τα επεξεργαστούν και να τα αξιοποιήσουν στα δικά τους ερευνητικά πεδία. Αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης για να ξεκινήσει η δική μας επιστημονική ομάδα. Ελπίζουμε να προβούμε σε κάποια επιστημονική ανακάλυψη μέχρι τα τέλη του 2021, με τα δεδομένα που θα έχουμε συλλέξει μέχρι τότε» υπογραμμίζει η Σάρα Αλ Αμίρι, Υπουργός Προηγμένων Επιστημών των ΗΑΕ.


Πέρα από το τι θα βρει στον Άρη, αυτή η αποστολή έχει ήδη προσφέρει σ' αυτή την ομάδα τεράστιες γνώσεις και πρακτική εμπειρία, που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στα επόμενα βήματα αυτού του πρότζεκτ.

 

Πηγή: Euronews

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:50

Τελευταιες Ειδησεις

07 Μαΐου
Παράταση κράτησης των συλληφθέντων για την απόρειρα δολοφονίας
09:00
Σημαντικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Προέδρου της Κομισιόν και του Προέδρου Χριστοδουλίδη στον Λίβανο
08:55
Μαρτυρία για €10.000 στον εκτελεστή για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
08:49
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 7 Μαΐου 2024
07:00
Ελληνικό ΥΠΕΞ: Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα, η λειτουργία Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη
06:57
Οι ΗΠΑ «εξετάζουν» τη συμφωνία της Χαμάς σε πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα
06:54
Κηδεύεται σήμερα η συνάδελφος δημοσιογράφος του ΡΙΚ Γεωργία Ψαριά
06:51
O Γάλλος Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα «επιτεθεί μετωπικά» στον ισλαμισμό
06:37
Ερντογάν: "Η Τουρκία δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει με διάλογο και διαπραγματεύσεις"
06:28
Απόψε ο Πρώτος Ημιτελικός της Eurovision - Πρώτη διαγωνίζεται η Κύπρος
06:15
Το Ισραήλ συνεχίζει την επιχείρηση στη Ράφα
05:50
Ο βασιλιάς της Ιορδανίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει μια νέα σφαγή στη Ράφα
05:44
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.