Φωνή απέκτησαν πέντε αγάλματα που κοσμούν διάφορες περιοχής της Λάρνακας, αφού σήμερα στην Πλατεία Ευρώπης παρουσιάστηκε η καινοτόμος εφαρμογή με την ονομασία «Larnaka Storytelling Statues».
Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής ξένοι και ντόπιοι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για τη ιστορία σημαινουσών προσωπικοτήτων ή συμβόλων του παρελθόντος.
Η διαδραστική εφαρμογή αποτελεί πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Λάρνακας.
Στην καινοτόμα διαδραστική εφαρμογή αναφέρθηκαν με λίγα λόγια ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου Πρόδρομος Αλαμπρίτης, εκ μέρους του Υφυπουργείου Τουρισμού ο Χριστάκης Κασσιανός και ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας» Ιωσήφ Χατζηκυριάκος.
Οι ομιλούντες ανέφεραν ότι «σε πέντε αγάλματα της πόλης τοποθετήθηκαν πινακίδες με κωδικούς ταχείας απόκρισης (QR – Quick Response Code). Ο επισκέπτης, σαρώνοντας τον κωδικό με το κινητό του τηλέφωνο και έχοντας συνδεθεί με το διαδίκτυο, θα δέχεται «τηλεφώνημα» από το άγαλμα, το οποίο θα διηγείται τη συναρπαστική ιστορία του και πώς αυτή συνδέεται με την πόλη της Λάρνακας».
Ανέφεραν ακόμα ότι «μέσα από αυτή τη μοναδική εμπειρία ο επισκέπτης θα ακούσει τον Ζήνωνα τον Κιτιέα να μιλά για τις φιλοσοφικές του αξίες, τον Μιχαήλ Κάσιαλο να εξηγεί γιατί άρχισε να ζωγραφίζει στα 70 του χρόνια και τον Απολλώνιο τον Κιτιέα του οποίου η ιστορία δεν είναι ευρέως διαδεδομένη, παρόλο που υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους γιατρούς της αρχαιότητας. Από τα ομιλούντα αγάλματα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Στρατηγός Κίμωνας, ο θρύλος του οποίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη Λάρνακα».
Σημειώνεται ότι «ανάμεσα στις ιστορικές αυτές φιγούρες βρίσκεται και το άγαλμα του Λέοντα της Βενετίας, το οποίο αποκαλύπτει τη στενή σύνδεση που υπήρχε μεταξύ της Λάρνακας και της Βενετίας».
Στα πλαίσια της παρουσίασης της εφαρμογής ανακοινώθηκε η επέκταση του θεσμού και σε άλλα αξιοθέατα της πόλης ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα συμπεριληφθούν και σημεία αναφοράς στην επαρχία.
Στην δεύτερη φάση του έργου περιλαμβάνονται γλυπτά και αγάλματα που βρίσκονται στα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος της πόλης όπως είναι ο ναός του Αγίου Λαζάρου, το Μουσείο Πιερίδη, το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, και το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας.
Ακόμα θα ενταχθούν το Μνημείο Αρμενίων, το άγαλμα του Μακαρίου, το άγαλμα Ειρήνης στο Δημοτικό Κήπο και το γλυπτό αφιερωμένο στη Σοφή Σιαμπόν, ενώ σε συντονισμό με την Hermes Airports θα περιληφθεί και συγκεκριμένο γλυπτό που υπάρχει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακούσουν την ιστορία των αγαλμάτων κάνοντας μια περιήγηση στη Λάρνακα ή εναλλακτικά μέσω της ιστοσελίδας https://larnakaregion.com/page/storytelling-statues .
Η πρόσβαση μπορεί να γίνει μόνο από κινητό τηλέφωνο ή tablet, ενώ σύντομο βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube: https://youtu.be/EayLGWRb9f8
Πηγή: (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΧΡ)
Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 19:01
https://news.rik.cy/el/article/2020/9/2/phone-apektesan-pente-agalmata-tes-larnakas-me-ten-epharmoge-larnaka-storytelling-statues-4279712/