Ο τομέας της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί καταλύτη συνεργασιών, ανέφερε ο Φ. Φάνον

Τη σημασία της ανάδειξης του τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο σε καταλύτη συνεργασιών, υπογράμμισε ο Αμερικανός αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, σε διαδικτυακή συζήτηση του περιοδικού Εconomist, με θέμα τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις και την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Μιλώντας από την Καβάλα όπου βρίσκεται, έχοντας συνοδεύσει τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο κ. Φάνον εξέφρασε τη σημαντική δέσμευση των ΗΠΑ στην ενεργειακή ανάπτυξη της περιοχής, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ), στην οποία, όπως είπε, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους, κατά την κοινή δήλωση που εξέδωσαν η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πομπέο στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος επίσης στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum), o κ. Φάνον σημείωσε ότι αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την ανάπτυξη νέων μοντέλων συνεργασίας στην περιοχή, εκφράζοντας την άποψη ότι «το φυσικό αέριο μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ειρήνευσης».

Παράλληλα, ο κ. Φάνον σημείωσε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή αποτελούν ένα ζήτημα που απασχολεί τις ΗΠΑ. Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις χώρες να προσέλθουν σε διάλογο και να προωθήσουν την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στις διαφορές. «Η Ελλάδα έχει επιδείξει μια πραγματιστική, ανοικτή και εμβριθή στάση» σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο κ. Φάνον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να επιδείξει ανάλογη στάση.

«Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για πολλούς λόγους», σημείωσε ο κ. Φάνον, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι πολύ αργά για την Άγκυρα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και να μπορέσει και η ίδια να επωφεληθεί από τις ενεργειακές δυνατότητες που παρουσιάζει η περιοχή.

Τέλος, ο κ. Φάνον αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως πύλης διασύνδεσης της Ανατολικής Μεσογείου με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου 2021 - 18:30

Τελευταιες Ειδησεις

05 Μαΐου
Ο αθλητισμός ως κώδικας επικοινωνίας - 5 Μαΐου 2024
20:50
Χωρίς πρόοδο οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο
20:15
Τίτλοι Ειδήσεων: Kυριακή 5 Μαΐου 2024
18:05
Κυριακή του Πάσχα με έντονα καιρικά φαινόμενα - Προβλήματα στο οδικό δίκτυο
18:03
Φωτιά από πτώση κεραυνού στο Δάσος Πάφου
17:18
Τμήμα Μετεωρολογίας 3ο Δελτίο Καιρού 5/5/24
16:33
Προειδοποίηση από την Cyta για απάτη μέσω SMS
16:09
Ύψωνας: Οργανωμένη η επίθεση από τους κουκουλοφόρους λέει η Αστυνομία - Σε εξέλιξη οι έρευνες (ΦΩΤΟ)
14:37
Απεβίωσε ο κύπριος ηθοποιός Σώτος Φιλιππίδης
13:23
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 5/5/24
11:14
Ζαχάροβα: Oι χώρες της Βαλτικής απομακρύνθηκαν από τη Ρωσία -Προειδοποιεί για απάντηση με «ασύμμετρα» μέτρα
10:52
Επεισοδιακό το βράδυ της Αναστάσεως στη Λεμεσό- Ομαδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε αστυνομικούς και έκαψε περιπολικό
08:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.