Eμβόλιο Pfizer/BioNTech: Έχει 90% αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας επί ένα 6μηνο

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 των Pfizer/BioNTech, όσον αφορά την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, παραμένει υψηλή στο 90% επί τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και έναντι της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού. Όμως, από την άλλη, η αποτελεσματικότητά του στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης (από οποιαδήποτε παραλλαγή) πέφτει από το 88% στο 47% μετά από ένα πεντάμηνο από τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Pfizer και του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σάρα Τάρτοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" και τη "Γκάρντιαν", ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους με μέση ηλικία 45 ετών κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2020-Αυγούστου 2021, από τους οποίους το 5,4% είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και από αυτούς το 6,6% είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Η μελέτη βρήκε ότι για τους πλήρως εμβολιασμένους κατά το πρώτο εξάμηνο η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 73% και έναντι νοσηλείας 90%. Η αποτελεσματικότητα έναντι του κινδύνου νοσηλείας λόγω λοίμωξης από το στέλεχος Δέλτα, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρέμενε στο 93% έως έξι μήνες.

Όμως η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης μειωνόταν από το 88% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, στο 47% μετά από πέντε μήνες. Ειδικότερα, έναντι της Δέλτα, η αποτελεσματικότητα έναντι της πιθανότητας λοίμωξης ήταν 93% κατά τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μειωνόταν στο 53% μετά από τέσσερις μήνες. Έναντι των άλλων στελεχών του κορονοϊού η αποτελεσματικότητα ήταν 97% τον πρώτο μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό, αλλά έπεφτε στο 67% μετά από τέσσερις έως πέντε μήνες.

Η μελέτη εκτιμά ότι η μείωση οφείλεται πιθανώς στην εξασθενημένη αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου με την πάροδο του χρόνου, παρά στο ότι η Δέλτα διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, ένα συμπέρασμα που μάλλον συνηγορεί υπέρ της διενέργειας τρίτης ενισχυτικής δόσης μετά από μερικούς μήνες.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Οκτωβρίου 2021 - 17:38

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024
21:53
Παράθυρο για επίτευξη συμφωνίας και στην Γάζα άφησε ο Νετανιάχου.
20:57
Υπουργός Παιδείας: Η Οργάνωση αποφεύγει να συζητήσει την ουσία της και καταφεύγει στην παράθεση άλλων θεμάτων
20:23
Οξεία, προσωπική επίθεση εναντίον της υπουργού Παιδείας εξαπολύει η ΟΕΛΜΕΚ
20:20
Ισραήλ: Οι αρχές ανακοίνωσαν την άρση ορισμένων περιορισμών που αφορούσαν συναθροίσεις
19:49
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα οι Στάρμερ και Ζελένσκι
19:45
Γαλλία: Ο Πρωθυπουργός ανέστειλε τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος
19:39
Ισπανία: το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την «κλιματική άδεια μετ’ αποδοχών»
19:33
Χατζηγιάννης: Δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την υπευθυνότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού
18:57
Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει επικίνδυνη και αντίθετη με τα συμφέροντα της Κύπρου την επιδίωξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ
17:28
Γεραπετρίτης: Το Κυπριακό κατά τους τελευταίους 16 μήνες έχει αναβαθμιστεί στο ύψιστο επίπεδο
16:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/11/24
16:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.