Σημαντική δημοσιονομική διόρθωση προνοεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022, τον οποίο ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης επέδωσε στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία θα κορυφωθεί με την ψήφισή του περί τα τέλη του έτους.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται να μειωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ το 2022 από το εκτιμώμενο έλλειμμα 5,1% το 2021 και 5% το 2020, ελλείμματα που προέκυψαν λόγω των αυξημένων δαπανών για στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων κατά την πανδημική κρίση σε συνδυασμό με τη μείωση των κρατικών εσόδων.
«Χρειάζεται αυτή η δημοσιονομική διόρθωση, ούτε ώστε να προστατεύσουμε τα δημόσια οικονομικά, τα οποία είναι αυτά που μας έδωσαν την ώρα της μεγάλης κρίσης, την ευκαιρία και την ευχέρεια να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την οικονομία και τους εργαζόμενους για να μην επέλθει η κατάρρευση τη ώρα της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Πετρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής ύστερα από την επίδοση του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ συνεχίζεται μέχρι και το τέλος του 2022, αφού βρίσκεται σε ισχύ η ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας, με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να αρχίζουν τη συζήτηση για την επαναφορά τους το 2023.
«Άρα είναι συνειδητή η απόφαση, δεν είναι μόνο το τι μας επιτρέπεται από το δημοσιονομικό πλαίσιο, αφού σε λίγους μήνες θα αρχίσει να συζητείται η άρση αυτής της χαλάρωσης όσον αφορά τα δημοσιονομικά, αλλά εμείς το βλέπουμε και ως θέμα πολιτικής ευθύνης τη διαχείριση της οικονομίας. Πρέπει να προστατεύουμε τα δημόσια οικονομικά, ναι, είναι επεκτατικός ο προϋπολογισμός του 2022, αλλά χρειάζεται αυτή η δημοσιονομική διόρθωση, ούτε ώστε να προστατεύσουμε τα δημόσια, τα οποία είναι αυτά που μας έδωσαν την ώρα της μεγάλης κρίσης, την ευκαιρία και την ευχέρεια να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την οικονομία και τους εργαζόμενους για να μην επέλθει η κατάρρευση τη ώρα της πανδημίας».
Υπερκαλύπτεται η ποσοστιαία μείωση του 2020
Αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε πως το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 5,5% το 2021, υπερκαλύπτοντας τις ποσοστιαίες απώλειες του ΑΕΠ το 2020 και σημείωσε ότι το 2022 η ανάπτυξη θα συνεχίσει με ρυθμό 4%, η οποία ωστόσο είναι συνυφασμένη με την απορρόφηση των κονδυλίων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δις.
Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, ο προϋπολογισμός προνοεί αυξημένες οι αναπτυξιακές δαπάνες κατά 10% και συμπεριλαμβάνει πολλά μεγάλα έργα που έχουν ωριμάσει όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, υδρευτικά έργα που χρειάζεται η χώρα, έργα τα οποία αφορούν το κυκλοφοριακό, πράσινη ανάπτυξη και ψηφιοποίηση.
«Περιλαμβάνει όλες τις πρόνοιες που αφορούν το Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο θεωρούμε ότι είναι το σχέδιο που συνάδει απολύτως με το νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο έχουμε σχεδιάσει και έχουμε ανακοινώσει για μια βιώσιμη ανάπτυξη», είπε, προσθέτοντας πως ο ίδιος είναι «σίγουρος ότι μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας όλοι μαζί θα ενώσουμε τις δυνάμεις εκείνες που θα περάσουν την Κύπρο στη νέα εποχή».
Δεν θα υπάρξει επανάληψη του 2021, λέει ο ΥΠΟΙΚ
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι κατά τη συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού δεν θα υπάρξουν τα ίδια προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την καταψήφιση του περσινού προϋπολογισμού πέρσι, ο κ. Πετρίδης είπε «πως το περσινό φαινόμενο είναι κάτι που κανένας μας δεν θέλει να επαναληφθεί ούτε η κυβέρνηση ούτε νομίζω τα πολιτικά κόμματα».
«Και είμαι αισιόδοξος ότι θα επιστρέψουμε σε μια πιο κανονική συνεννόηση όπως γινόταν τόσα χρόνια από το 1960 και αυτό είναι κι το πνεύμα το οποίο διαβλέπω με βάση την στάση των κομμάτων τώρα», κατέληξε.
Ακόμη πιο σημαντικός ο φετινός προϋπολογισμός
Παραλαμβάνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, η κ. Δημητρίου είπε πως ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους «είναι ίσως ο πιο σημαντικός μετά και όλη αυτή την κρίση που περάσαμε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».
«Οπότε για ένα επιπρόσθετο λόγο χρειάζεται να στηριχθεί ο προϋπολογισμός», είπε η Πρόεδρος της Βουλής και διαβεβαίωσε ότι όλες οι επιτροπές θα εργαστούν άοκνα, και ειδικότερα η Επιτροπή Οικονομικών, με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο για να ετοιμαστούν οι παρατηρήσεις και όλα όσα προνοούνται μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για τη ψήφιση του προϋπολογισμού.
«Χρειάζεται να στηρίξουμε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρειάζεται να γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία», είπε και διαβεβαίωσε τον ΥΠΟΙΚ «ότι αυτό το στοίχημα θα το κερδίσουμε μαζί».
Τελευταία Ενημέρωση: 07 Οκτωβρίου 2021 - 13:58
Πηγή: ΚΥΠΕhttps://news.rik.cy/el/article/2021/10/7/semantike-demosionomike-diorthose-pronoei-o-kratikos-proupologismos-tou-2022-leei-o-upoik-9708945/