Αποτελεσματική η δεξαμεθαζόνη κατά της βαριάς Covid-19 ακόμη και στους διαβητικούς

Η χρήση του στεροειδούς δεξαμεθαζόνη είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπεία κατά της Covid-19, μειώνοντας τη βαριά νόσο και τους θανάτους ακόμη και στους ασθενείς με διαβήτη, αν και οι πιθανές επιπλοκές του φαρμάκου στους διαβητικούς θα πρέπει να παρακολουθούνται. Αυτό δείχνει η μεγάλη βρετανική μελέτη RECOVERY.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Βικτόρια Σάλεμ του Imperial College του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Ενδοκρινολογίας στο Εδιμβούργο, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.300 ασθενείς σε νοσοκομεία, από τους οποίους οι 1.372 πήραν δεξαμεθαζόνη και οι 889 δεν πήραν.

Διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη ομάδα του φαρμάκου υπήρξε σημαντική μείωση κατά 56% του κινδύνου εισαγωγής σε ΜΕΘ και θανάτου, κάτι που αφορούσε και τους διαβητικούς. Αν και στους τελευταίους υπήρξε συχνά η ανάγκη για χορήγηση επιπρόσθετων φαρμάκων, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου (δυσγλυκαιμία), ενώ σε μία μικρή μειονότητα των ασθενών Covid-19 με διαβήτη παρουσιάστηκαν σοβαρές διαβητικές επιπλοκές μετά τη χορήγηση δεξαμεθαζόνης. Όμως, ούτε στους τελευταίους αυξήθηκε ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου λόγω Covid-19.

Η δεξαμεθαζόνη χρησιμοποιείται ευρέως στους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 ήδη από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όμως είναι γνωστό ότι ως ισχυρό στεροειδές μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα επιδεινώνοντας έναν προϋπάρχοντα διαβήτη ή και να προκαλέσει νέο διαβήτη. Η πανδημία και η ανάγκη να σωθούν ζωές ώθησε τους γιατρούς στην εκτεταμένη χρήση δεξαμεθαζόνης, αν και υπήρχε μία αβεβαιότητα για τις πιθανές επιπτώσεις της στους ασθενείς με διαβήτη.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι, παρά τις όποιες επιπλοκές στο επίπεδο της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, το εν λόγω φάρμακο παραμένει μία φθηνή, σωτήρια και αποτελεσματική θεραπεία για την Covid-19, εφόσον οι διαβητικοί ασθενείς -οι οποίοι ανήκουν γενικά στην ομάδα υψηλού κινδύνου για σοβαρή Covid-19- παρακολουθούνται στενά για τυχόν σοβαρότερες επιπλοκές στον διαβήτη τους. Η REVOVERY επιβεβαιώνει, όπως ανέφερε η Σάλεμ, ότι η προστασία της δεξαμεθαζόνης και η μείωση του κινδύνου θανάτου από Covid-19 δεν είναι μικρότερη στους διαβητικούς.

Η ίδια σημείωσε: «Ανησυχούσαμε ότι η δεξαμεθαζόνη ήταν σπαθί με δύο κόψεις για τους ασθενείς με διαβήτη. Αλλά μολονότι -πράγματι- είδαμε, με τη νέα μελέτη, μία αύξηση και μία επιδείνωση στον διαβήτη λόγω αυτού του φαρμάκου, οι θάνατοι ήταν σημαντικά μειωμένοι για όλους τους ασθενείς. Τώρα, πλέον, νιώθουμε εμπιστοσύνη για τη χρήση δεξαμεθαζόνης στους ασθενείς με διαβήτη στο μέλλον, με την υποσημείωση ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πρόσκαιρη επιδείνωση του διαβήτη τους».

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2021 - 09:03

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024
18:00
Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει επικίνδυνη και αντίθετη με τα συμφέροντα της Κύπρου την επιδίωξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ
17:28
Γεραπετρίτης: Το Κυπριακό κατά τους τελευταίους 16 μήνες έχει αναβαθμιστεί στο ύψιστο επίπεδο
16:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/11/24
16:14
Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία πιθανόν να πλήξει «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο
15:54
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργικό: Σε ιδιώτη διαχειριστή η Μαρίνα Λάρνακας
14:47
Προβλήματα εμφανίζονται στην τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας Ισραήλ - Χεζμπολλάχ
14:30
Ο ΔΗΣΥ αποδοκιμάζει δημόσια επίθεση του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη εναντίον του Μητσοτάκη
14:17
ΠΑΣΥΚΙ: Νιώθουμε δικαιωμένοι και αναμένουμε τις θέσεις του ΟΚΥΠΥ
13:55
Στις 5 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή "ψηφιακός πολίτης"
12:59
Τουρκία: Ενδεχόμενη αίτηση της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό
12:55
Μείωση 20% στην καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο
12:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.