Δυσμενείς οι επιπτώσεις πανδημίας στην ψυχική υγεία φοιτητών σύμφωνα με έρευνα του Frederick

Τις επιπτώσεις της πανδημίας της νόσου Covid-19 στην ποιότητα ζωής και την ψυχική υγεία φοιτητών/τριών στην Κύπρο, καταγράφει έρευνα που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο 2021, η Ερευνητική Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ηθική κατάπτωση και απαισιοδοξία για το μέλλον, αγωνία και άγχος, τάσεις αυτοκαταστροφής, κοινωνική απομόνωση, σωματοποίηση ψυχικών συμπτωμάτων και προσωπική απομόνωση είναι οι έξι συντελεστές άγχους που αναγνωρίστηκαν κατά την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Social Science Research και χαρτογραφεί τις αρνητικές συνέπειες των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας της νόσου Covid-19 σε φοιτητές και φοιτήτριες Πανεπιστημίων της Κύπρου.

Στην έρευνα (Hadjicharalambous, Demetriou, Erotocritou, 2021) συμμετείχαν 356 νέοι/ες, 256 γυναίκες (72%) και 100 άντρες (28%). Έξι παράγοντες επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής των συμμετεχόντων: Η διαβίωση χωρίς την οικογένεια, η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας, η απώλεια της θέσης εργασίας (ανεργία), η απώλεια κοινωνικής ζωής, το νεαρό της ηλικίας και το φύλο.

Εκτός από τις συνέπειες της ίδιας της πανδημίας της Covid-19, η έρευνα κατέδειξε περαιτέρω ότι το αυστηρό lockdown και τα μέτρα φυσικής/κοινωνικής αποστασιοποίησης που λήφθηκαν για περιορισμό της διασποράς του ιού, επηρέασαν δυσμενώς τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Συγκεκριμένα, δεν ήταν λίγοι όσοι ανέπτυξαν συμπτώματα αυξημένης ανησυχίας, αϋπνίας, κοινωνικής δυσλειτουργίας, πολλά εκ των οποίων εμφανίστηκαν κι ως ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ιδιαίτερα αρνητικά βίωσαν την πανδημία νεαροί/ές που έχασαν τις δουλειές τους στη διάρκεια της πανδημίας ή είδαν σημαντική μείωση στο οικογενειακό εισόδημα και φοιτητές/τριες που διέμειναν μακριά από τους δικούς τους κατά τις περιόδους των αυστηρών lockdown.

Σημειώνεται ότι η έρευνα αποτελεί συνέχεια προηγούμενης μελέτης της ίδιας ερευνητικής ομάδας, η οποία δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο 2021 στο European Journal of Social Sciences Studies (Dimitriou, Keramioti, Hadjicharalambous, 2021) και κατέδειξε ότι ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών/τριών που χρειάστηκε να προσαρμοστούν σε διαδικτυακή φοίτηση (30%) βίωσαν έντονα επίπεδα άγχους, τα οποία αυξάνονταν όταν οι φοιτητές/τριες έπρεπε να ισορροπήσουν την εργασία με τη διαδικτυακή παρακολούθηση μαθημάτων εν μέσω πανδημίας. 

Η νέα έρευνα αποτελεί την 7η στη σειρά που διεξήγαγε η Ερευνητική Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας του Πανεπιστημίου Frederick σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή της στην Κύπρο από τον Μάρτιο 2020.

H Δρ Λουκία Δημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick αναφέρει σχετικά ότι η Ερευνητική Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας του τμήματός  έχει, από την αρχή της πανδημίας της Covid-19, ένα αρκετά αξιόλογο ερευνητικό έργο αναφορικά με τις επιδράσεις στον ψυχισμό διαφόρων κοινωνικών ομάδων λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Αναφέρεται, ότι ήδη στην Ερευνητική Μονάδα Ψυχικής Ανθεκτικότητας βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες τέσσερις έρευνες που αφορούν τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19 σε τρεις κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα: τα παιδιά (6-12 ετών), οι έφηβοι (12-18 ετών) και τα άτομα της τρίτης ηλικίας (65+).

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Νοεμβρίου 2021 - 15:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024
18:00
Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει επικίνδυνη και αντίθετη με τα συμφέροντα της Κύπρου την επιδίωξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ
17:28
Γεραπετρίτης: Το Κυπριακό κατά τους τελευταίους 16 μήνες έχει αναβαθμιστεί στο ύψιστο επίπεδο
16:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 28/11/24
16:14
Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ρωσία πιθανόν να πλήξει «κέντρα λήψης αποφάσεων» στο Κίεβο
15:54
[ΒΙΝΤΕΟ] Υπουργικό: Σε ιδιώτη διαχειριστή η Μαρίνα Λάρνακας
14:47
Προβλήματα εμφανίζονται στην τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας Ισραήλ - Χεζμπολλάχ
14:30
Ο ΔΗΣΥ αποδοκιμάζει δημόσια επίθεση του βουλευτή Κυριάκου Χατζηγιάννη εναντίον του Μητσοτάκη
14:17
ΠΑΣΥΚΙ: Νιώθουμε δικαιωμένοι και αναμένουμε τις θέσεις του ΟΚΥΠΥ
13:55
Στις 5 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική εφαρμογή "ψηφιακός πολίτης"
12:59
Τουρκία: Ενδεχόμενη αίτηση της Κύπρου για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό
12:55
Μείωση 20% στην καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο
12:52
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.