Να περιορίσουν τις κοινωνικές συναναστροφές τους σε όσες πραγματικά είναι σημαντικές για τον καθένα ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες προσβολής από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, κάλεσε εκ νέου τους Βρετανούς ο αρχίατρος Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι εμφανιζόμενος ενώπιος της επιτροπής υγείας της Βουλής των Κοινοτήτων.
Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης κατά τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού Τζόνσον, ο καθηγητής είπε ότι οι πολίτες πρέπει να βάλουν προτεραιότητες ως προς τις κοινωνικές επαφές τους και να αποφεύγουν μη αναγκαίες συναντήσεις είτε για δουλειά είτε για κοινωνικούς λόγους.
Συνοψίζοντας τις επιστημονικές εκτιμήσεις για την Όμικρον, ο καθηγητής Γουίτι είπε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία, κυρίως από τη Νότια Αφρική, δείχνουν ότι πολλοί που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό ή και που είχαν εμβολιαστεί, επαναμολύνονται με την Όμικρον, κάτι που δείχνει ότι τα αντισώματα δεν επαρκούν.
Ωστόσο, σημείωσε, δεν υπάρχουν στοιχεία για το πώς αντιδρούν στη νέα παραλλαγή τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση.
Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησε ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου θα μειώνει το ρίσκο σοβαρής νοσηλείας, θανάτου και μετάδοσης του ιού.
Η επικεφαλής ιατρικής σύμβουλος της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας ΗΒ Δρ Σούζαν Χόπκινς πρόσθεσε στην ίδια επιτροπή ότι χρειάζονται 250 νοσηλευόμενοι για να υπάρχει επαρκές δείγμα για την αποτίμηση του βαθμού νοσηρότητας της Όμικρον. Για την ώρα έχουν ταυτοποιηθεί 15 φορείς της Όμικρον σε νοσοκομείο αν και ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος.
Η ίδια είπε ότι το νωρίτερο που θα υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προξενεί η Όμικρον θα είναι η εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση από βουλευτές, ο καθηγητής Γουίτι εκτίμησε ότι η ταχύτητα διπλασιασμού των κρουσμάτων της Όμικρον, που έχει πέσει κάτω από το διήμερο, εν τέλει θα επιβραδυνθεί, τόσο λόγω των προφυλάξεων που λαμβάνει ο κόσμος όσο και λόγω της αυξημένης προστασίας είτε από λοίμωξη είτε από την αναμνηστική δόση.
Τόνισε πάντως ότι είναι «απολύτως πιθανό» να ξεπεραστεί η κορύφωση των ημερήσιων νοσηλειών φορέων κορωνοϊού που είχε σημειωθεί στο Ην. Βασίλειο κατά το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, που ήταν 4.500 χιλιάδες την ημέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν η Όμικρον αποδεχθεί ότι προκαλεί ηπιότερη λοίμωξη από τη Δέλτα, είπε ο κ. Γουίτι, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα.
Πρόσθεσε πάντως ότι ακόμα μία άγνωστη παράμετρος είναι η διάρκεια της νοσηλείας σε σύγκριση με τους ασθενείς της Δέλτα. Αν η χρονική διάρκεια είναι μικρή, τότε ακόμα και με πολλές ημερήσιες εισαγωγές θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κορεσμός του συστήματος υγείας, σχολίασε.
Ο καθηγητής Γουίτι έκανε επίσης μία εκτίμηση για την επίδραση της Όμικρον στα παιδιά, λέγοντας ότι παρά τα πολύ αρχικά στοιχεία από τη Νότια Αφρική φαίνεται ότι η νέα παραλλαγή εξακολουθεί να μην προκαλεί σοβαρότερη νόσηση στα παιδιά σε σχέση με τους ενήλικες.
Αναφορικά με την προοπτική περιορισμού των κοινωνικών επαφών στο μέλλον κάθε φορά που θα εμφανίζεται μια νέα παραλλαγή, ο καθηγητής Γουίτι είπε ότι σε περίπου 18 μήνες θεωρεί ότι θα έχουν αναπτυχθεί εμβόλια με τη δυνατότητα αντιμετώπισης πολλών παραλλαγών, κάτι που θα αποτρέπει την ανάγκη εκτενών περιοριστικών μέτρων.
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Δεκεμβρίου 2021 - 13:23
Πηγή: ΡΙΚhttps://news.rik.cy/el/article/2021/12/16/arkhiatros-agglias-perioriste-tis-koinonikes-epaphes-logo-tes-omikron-4923368/