Τα μέτρα που αποφάσισε χθες το Υπουργικό για ανακοπή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού

Ο Υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας τις σχετικές αποφάσεις τόνισε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, ότι η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη και θα ληφθούν αποφάσεις αναλόγως της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεικτών.

Νέα αυστηρότερα μέτρα για ανακοπή της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού, υπό τη σκιά της έκρηξης των κρουσμάτων, αποφάσισε ψες το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε εκτάκτως. Τα μέτρα ανακοίνωσε, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Αποφασίστηκε:

-από τις τέσσερις Ιανουαρίου, όσοι επιβάτες αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να προσκομίζουν αρνητικό PCR τέστ 48 ωρών.Σε μοριακό τέστ θα υποβάλλονται και κατά την άφιξή τους ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού.

-από τις τρείς Ιανουαρίου εφαρμόζεται η τηλεργασία σε ποσοστό 40%.Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσής τους ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι και άτομα που έκαναν χρήση της άδειας ανάπαυσής τους.

-από τις 30 Δεκεμβρίου, η είσοδος σε κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, γάμους και βαπτίσεις θα επιτρέπεται μόνο με την επιπλέον προσκόμιση αρνητικούς Rapid test 24 ωρών.Εξαιρούνται όσοιέλαβαν την ενισχυτική-3η δόση εμβολίου.

-από τις 30 Δεκεμβρίου, μειώνεται ο αριθμός των ατόμων σε μαζικές συναθροίσεις στα τριακόσια τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, σε χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικά κέντρα.Οι πολίτες θα πρέπει να είναι καθήμενοι ενώ απαγορεύεται ο χορός.Το μέτρο για γάμους και βαπτίσεις θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου.

-Αποφασίστηκε επίσης από τις 30 Δεκεμβρίου η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα να είναι στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων, με υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικής μάσκας

-από τις 30 Δεκεμβρίου απαγορεύονται όλα τα επισκεπτήρια σε κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλειστές δομές, εκτός εάν δοθεί έγκριση από τη διεύθυνση ύστερα από προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης PCR διάρκειας 24 ωρών για επείγουσες και μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις.

Για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ασθενών και συνοδών, απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού Rapid test, 24 ωρών.

Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν ενισχυτική-3η δόση εμβολίου.

Επίσης από τις 30 Δεκεμβρίου δοαφοροποιούνται τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων κορωνοϊού και στενών επαφών για τους επαγγελματίες υγείας που δεν έχουν λάβει καμιά δόση εμβολίου, ή έλαβαν τις δύο δόσεις για διδοσικά εμβόλια ή μιά δόση για μονοδοσικό και έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών και δεν έλαβαν την ενισχυτική δόση.Οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, θα υποβάλλονται την 5η ημέρα σε PCR και την 6η ημέρα σε Rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα μετά την επαφή τους με κρούσμα για να αποδεσμευτούν απο τον περιορισμό

Τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού δικαιούνται να υποβάλλονται την 6η και 7η ημέρα σε Rapid test και εάν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται την 8η ημέρα, νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα για περίοδο 48 ωρών. Η απόφαση αφορά ιατρούς, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό.

Επιπλέον συστήνεται στους πολίτες να χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας και να αποφεύγουν την υφασμάτινη.

Συστήνεται επίσης η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και οι διαδικτυακές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κύριος Χατζηπαντέλας ανακοίνωσε επίσης ότι αποφασίστηκε η κατάργηση του safe pass σε όσους δεν ολοκληρώσουν το εμβολιαστικό τους σχήμα.

Η επιδημιολογική εικόνα θα επαναξιολογηθεί την Τρίτη και αν κριθεί αναγκαίο να επιβληθούν και άλλα μέτρα θα τεθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνέλθει στις 5 Ιανουαρίου.


Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου 2021 - 07:46

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Σεπτεμβρίου
Συνάντηση Αντόνιο Γκουτέρες - Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη
23:00
Τίτλοι ειδήσεων: Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024
22:00
Βροχές χρυσάφι! Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
20:47
Κουλίας στο ΡΙΚ: «Να κοιτάξουν ποιοι δεν σεβάστηκαν τους θεσμούς»
20:38
Πρόεδρος: Η Κύπρος υποψήφια για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
20:33
Χειροπέδες σε ακόμα τρεις υπόπτους για τα οπαδικά επεισόδια στο Άλφαμέγα
19:03
Τρεις πιθανές ημερομηνίες από Λευκωσία για τριμερή με Γκουτέρες, εντός Οκτωβρίου
18:02
Γαλλία και Ιταλία αποκτούν αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα νέας γενιάς
17:53
Προσοχή! Έντονη βροχόπτωση, κατολισθήσεις βράχων, ομίχλη στον δρόμο Πλατρών -Τροόδους
17:08
Ισραήλ: Νέες πολύνεκρες επιθέσεις στον Λίβανο - Τουλάχιστον 356 τα θύματα...
16:38
«Όχι» σε πυρηνικές δοκιμές, λέει η Ρωσία, εάν πράξουν το ίδιο και οι ΗΠΑ
16:32
Κούρσκ: Τριάντα ένας άμαχοι έχουν σκοτωθεί κατά την ουκρανική επίθεση
16:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.