Έρευνα: Ελαφρώς αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για νοσηλευόμενους με Covid-19

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται λόγω κορωνοϊού αντιμετωπίζουν κάπως αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ακόμη και αν δεν είχαν σχετικό ιστορικό καρδιοπάθειας ούτε είχαν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology), ανέφεραν ότι μολονότι τα σχετικά περιστατικά είναι σπάνια, οι γιατροί των κλινικών Covid-19 θα πρέπει να έχουν τον νου τους για μία τέτοια επιπλοκή.

Η έρευνα δείχνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας είναι μεγαλύτερη στους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό που είχαν προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα. Παραμένει, ακόμη, ασαφές μέσω ποιου μηχανισμού οι εν λόγω ασθενείς εκδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 6.439 ασθενείς Covid-19 σε διάφορα αμερικανικά νοσοκομεία, με μέση ηλικία 64 ετών, εκ των οποίων οι 37 (ποσοστό 0,6%), χωρίς ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, εμφάνισαν το συγκεκριμένο πρόβλημα στη διάρκεια της νοσηλείας τους λόγω Covid-19. Από αυτούς τους 37, οι οκτώ (22%) δεν είχαν κανένα προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ούτε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ οι 14 είχαν καρδιολογικό ιστορικό (αλλά όχι καρδιακής ανεπάρκειας) και οι 15 όχι καρδιοπάθεια αλλά τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Οι οκτώ ασθενείς χωρίς κανένα ιστορικό ούτε παράγοντα κινδύνου ήταν νεότεροι (μέση ηλικία 43 ετών), οι περισσότεροι άνδρες και είχαν χαμηλότερο βάρος. Οι ασθενείς με ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου ήταν κατά μέσο όρο 73 ετών. Όλοι οι ασθενείς είχαν νοσηλευθεί για παρόμοιο χρονικό διάστημα (κατά μέσο όρο επτά ημέρες), ενώ παρόμοιο ήταν και το ποσοστό επιβίωσής τους.

Μία προηγούμενη έρευνα της ίδιας επιστημονικής ομάδας είχε βρει ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς Covid-19 που είχαν προϋπάρχουσα καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιθανότερο να νοσηλευθούν για περισσότερες ημέρες, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο διασωλήνωσης και διπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους είχαν κορωνοϊό αλλά χωρίς ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Απριλίου 2021 - 12:26

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες
06:07
Μπορέλ: "Κανείς, ούτε καν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου"
06:04
Βενιαμίν Νετανιάχου: Το Ισραήλ, "χωρίς ίχνος υπερβολής, δίνει αγώνα επιβίωσης"
05:59
Άγνωστη η τύχη του ηγέτη της Χεζμπολλάχ Χασάν Νασράλα - Αδύνατη η επικοινωνία μαζί του
05:49
Νέοι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων της Χεζμπολλάχ στα νότια της Βηρυτού από το Ισραήλ
05:41
Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν ο Πρόεδρος με τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ
05:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
05:17
27 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
22:00
ΗΠΑ: 17 νεκροί από το πέρασμα του φονικού τυφώνα Χέλεν
20:45
Πολλαπλά καταιγιστικά κτυπήματα του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού -Στόχος ο Νασράλα
20:34
Δύο νέες συλλήψεις για την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους
19:53
Απεργιακά μέτρα εξήγγειλαν οι οδηγοί λεωφορείων στη Λάρνακα
18:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.