Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 και θανάτου για τους ανθρώπους με προχωρημένο διαβήτη

Οι ασθενείς Covid-19 με προϋπάρχοντα προχωρημένο διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή Covid-19 και θάνατο, σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή μιας Ελληνίδας ερευνήτριας της διασποράς.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Σαμπρίνα Σλέσινγκερ του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη του Πανεπιστημίου Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, είναι η πιο ολοκληρωμένη έως τώρα συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση όλων των ερευνών σχετικά με τη σοβαρότητα της Covid-19 στους διαβητικούς. Στη μελέτη συμμετείχε η δρ Καλλιόπη Παφίλη, ερευνήτρια του Γερμανικού Κέντρου Διαβήτη και απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με διαβήτη έχουν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν εξαιτίας της Covid-19, σε σχέση με τις γυναίκες με διαβήτη. Επίσης, οι διαβητικοί ασθενείς άνω των 65 ετών έχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με τους νεότερους διαβητικούς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του διαβητικού και όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 και θανάτου.

Οι ασθενείς που χρησιμοποιούν ινσουλίνη για να θέσουν υπό έλεγχο τον διαβήτη τους (κάτι που μαρτυρά ένα πιο προχωρημένο στάδιο της μεταβολικής διαταραχής) έχουν 75% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν, σε σχέση με τους διαβητικούς που δεν χρειάζονται ινσουλίνη. Αντίθετα, όσοι παίρνουν το ευρέως συνταγογραφούμενο φάρμακο μετφορμίνη για θεραπεία του διαβήτη τους έχουν 50% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από Covid-19.

Οι διαβητικοί με άλλα υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο από τον κορονοϊό. Η καρδιαγγειακή νόσος αυξάνει κατά 56% τον κίνδυνο θανάτου, η χρόνια νεφρική νόσος κατά 93% και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια κατά 40%.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «το ανδρικό φύλο, η μεγαλύτερη ηλικία, μερικά προϋπάρχοντα χρόνια νοσήματα και η χρήση ινσουλίνης, που είναι δείκτες μιας προχωρημένης μορφής του διαβήτη, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19 και με πιο σοβαρή έκβαση της νόσου στους διαβητικούς που μολύνονται από κορονοϊό, ενώ αντίθετα η μετφορμίνη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες
06:07
Μπορέλ: "Κανείς, ούτε καν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν φαίνεται ικανός να σταματήσει τον Νετανιάχου"
06:04
Βενιαμίν Νετανιάχου: Το Ισραήλ, "χωρίς ίχνος υπερβολής, δίνει αγώνα επιβίωσης"
05:59
Άγνωστη η τύχη του ηγέτη της Χεζμπολλάχ Χασάν Νασράλα - Αδύνατη η επικοινωνία μαζί του
05:49
Νέοι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων της Χεζμπολλάχ στα νότια της Βηρυτού από το Ισραήλ
05:41
Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν ο Πρόεδρος με τα 5 Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ
05:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 28/09/24
05:17
27 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024
22:00
ΗΠΑ: 17 νεκροί από το πέρασμα του φονικού τυφώνα Χέλεν
20:45
Πολλαπλά καταιγιστικά κτυπήματα του Ισραήλ εναντίον της Βηρυτού -Στόχος ο Νασράλα
20:34
Δύο νέες συλλήψεις για την απόδραση του ισοβίτη Δώρου Θεοφάνους
19:53
Απεργιακά μέτρα εξήγγειλαν οι οδηγοί λεωφορείων στη Λάρνακα
18:40
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.